Spišská Nová Ves Slovenská vegetariánska spoločnosť vyhlásila pred 15 rokmi 1. júl za Slovenský deň bez mäsa. Ak sa rozhodnete zmeniť dnešný jedálny
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
lístok za vegetariánske menu, vedzte, že byť vegetariánskym kuchárom vôbec nie je jednoduché. V kuchyni novoveskej vegetariánskej reštaurácie pracujú samí vegetariáni. Je to podmienka, tradičný "mäsový" kuchár by sa tu neuchytil.
"Kuchári, ktorí nie sú vegetariánmi, majú problém ochutiť vegetariánske jedlá. Moja skúsenosť hovorí, že vegetariánski kuchári majú vycibrenú chuť a lepšie vedia okoreniť jedlá," hovorí Monika Hrúzová. Vo vegetariánskej kuchyni pracuje už 15. rok. Samozrejme, sama je vegetariánkou a pri hľadaní kolegov požadovala vegetariánstvo aj od nich. Ako vraví, sú však aj výnimky. "V Levoči so mnou robila kuchárka, ktorá nebola vegetariánkou, ale vedela jedlá výborne ochutiť. Sú teda aj mäsoví kuchári, ktorí to dokážu," hovorí.
Rozdiel medzi tou jej a bežnou kuchyňou nie je len v nepoužívaní mäsa. "Bežná kuchyňa používa málo korenín. Veľa kuchárov pozná len základné korenia čierne korenie, paprika, soľ. Pritom pomocou korenia sa dá z jedného druhu zeleniny pripraviť niekoľko rôznych jedál, odlišujúcich sa chuťou, spôsobom prípravy aj výzorom," tvrdí M. Hrúzová. V jej kuchyni sú tri police plné korenín. Niektoré sú skutočne exotické zelený kardamon či liečivé korenie s názvom grécke seno. "Vďaka použitiu korením sú jedlá ľahšie stráviteľné. Najlepšie jedlo je také, ktoré sa úplne vstrebe a neostávajú po ňom zvyšky. Teda nie klasický rezeň a zemiaky, ťažkostráviteľné jedlá, ktorých trávenie spotrebuje viac energie ako telu dodá. Aj preto sa človek po ťažkom obede cíti unavený a musí si pospať," vysvetľuje M. Hrúzová.
Túto skúsenosť má odskúšanú vo vlastnej rodine. Kedže nie každý sa pustí bez obáv do vegetariánskeho jedla, varí aj jedlá prispôsobené chuťou a výzorom bežnej strave. No napríklad cesto na spišské pirohy je bez vajec, namiesto slaninky je opražený sójový granulát a koláče sú zásadne zo sójovej múky a bez vajec.
Autor: top
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš