rámci grantovej schémy Európskeho sociálneho fondu. "Odborné vzdelávanie v oblasti reštauračných a hotelových služieb je nastavené na klasické vyučovacie metódy, v ktorých chýbajú moderné technologické prvky a postupy bežne používané v praxi. Súčasný trh práce sa mení oveľa rýchlejšie ako samotný vzdelávací proces, ktorý pripravuje absolventov. Príčinou je, že zmeny vzdelávacieho procesu si spravidla vyžadujú viac času," vysvetľuje koordinátorka projektu Ľudmila Mihalovová.
Súčasný vývoj v oblasti služieb si aj od školy, akou stredné odborné učilište je, vyžaduje podľa riaditeľa učilišťa Františka Novotného (na snímke vľavo) pružné reakcie priamo v príprave žiakov. "Menia sa pracovné postupy, ale aj pracovné nástroje, zavádzajú sa nové technológie. To kladie nové nároky aj na zamestnancov, teda aj na absolventov našej školy," dodáva Novotný.
Nesúlad, ktorý vzniká medzi školskou prípravou a samotnou praxou, sa dá vyriešiť jedine spoluprácou vzdelávacích inštitúcií so zamestnávateľmi a zavádzaním moderných informačno-komunikačných technológií do škôl. "Preto sme sa v rámci projektu zamerala na modernizáciu učebných osnov v súlade s požiadavkami trhu práce a na zavedenie nových technológií do vzdelávania. Modernizácia bude prebiehať za priamej účasti zamestnávateľov," dopĺňa Mihalovová.
Pri projekte sa bude klásť dôraz na tri základné faktory. Modernizácia bude zameraná na odbor hostinský - hostinská, ktorý je kľúčovým odborom školy. "Absolventi sa v rámci daného odboru môžu uplatniť na trhu práce nielen ako zamestnanci reštauračných a hotelových zariadení ale na základe dobrých podmienok regiónu pre rozvoj turizmu aj začať vlastné podnikanie," vysvetľuje Mihalovová. V praxi to bude znamenať, že po modernizácii výuky budú budúci hostinskí schopní pomocou výpočtovej techniky normovať jedlá, tvoriť jedálne lístky, prípravovať technologicke postupy aj s obrázkami hotových jedál či využívať objednávkový reštauračný systém.
Projekt sa bude zameriavať predovšetkým na región Prešovského kraja so zameraním na vysokotatranskú oblasť. Tento región má veľkú kapacitu v oblasti turizmu a služieb s tým spojených. V rámci projektu vznikne praktické centrum, kde si študenti ešte počas štúdia priamo vyskúšajú činnosť v reálnom prostredí so všetkými systémami, s ktorými sa stretnú priamo u zamestnávateľa. "Napriek skutočnosti, že každý absolvent absolvuje stáž, jeho praktické skúsenosti sú skoro nulové. Študent vykonáva zvyčajne iba ´podradné´ práce a nedostane sa k reálnemu výkonu. Aj preto po ukončení projektu chceme našim študentom dať možnosť reálne otestovať svoje vedomosti a prácu s informačnými systémami priamo na našej škole prostredníctvom nového informačno-komunikačného systému. Ten tiež vybudujeme v rámci projektu," dodáva riaditeľ učilišťa.
Zmeny sa dotknú aj samotných učebných plánov. Vyžiadajú aj preškolenie 16 zamestnancov školy s cieľom prispôsobenia ich pedagogických a technických zručností modernizovaným učebným osnovám. "Jednoznačným cieľom je vytvoriť vzdelávanie simulujúce prax, ktoré bude schopné pripraviť absolventa "šitého na mieru" pre trh práce," zdôrazňuje Novotný. Projekt sa rozbieha a prvé konkrétne výsledky by mali byť viditeľné už v priebehu budúceho školského roka.
Autor: sti
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš