Korzár logo Korzár Spiš

Titul pekárskeho majstra získalo aj šesť Spišiakov

Spišská Nová Ves - Jozef Bratek robí v potravinárstve už trinásty rok. Od mliekarenstva, ktoré vyštudoval, sa dostal do pekárne. Spolu s ďalšími

piatimi spišskými pekármi patrí k prvým predstaviteľom tohto remesla na východnom Slovensku, ktorí sa môžu pochváliť titulom pekárskeho majstra. Osemmesačný kurz Majster pekár sa končil majstrovskou skúškou. "Bolo to podobné ako maturitné skúšky, teória aj prax. Na praktickej časti som piekol jemné a bežné pečivá a umelecké dielo. Vybral som si erb Cechu pekárov a cukrárov východného Slovenska, ktorý som upiekol zo sladkého nekysnutého cesta," hovorí o záverečných skúškach J. Bratek. Čerstvý držiteľ titulu pekársky majster sa priznal, že doma má pečenie na starosti manželka, on sa skôr pustí do varenia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Okrem neho úspešne zvládol kurz Majster pekár aj jeho kolega Róbert Kellner, Jozef Juščák, Jarmila Salajová, Andrea Mlynárová a Štefan Benko. Osvedčenie o absolvovaní kurzu je v niektorých krajinách západnej Európy podmienkou na podnikanie v pekárenskej výrobe. "Kurz sa na východnom Slovensku uskutočnil prvýkrát. Jeho cieľom bolo pripraviť absolventov na podnikanie a poskytnúť im odborné vedomosti z pekárskej výroby. Absolvovali 280 hodín teoretickej prípravy, kde získali poznatky z ekonomiky, práva, psychológie, odbornej teórie, a následne mali tri praktické sústredenia," informoval predseda

predstavenstva Cechu pekárov a cukrárov východného Slovenska Ján Paciga. Okrem šiestich Spišiakov získalo titul pekárskeho majstra ďalších 20 pekárov z východného Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu

Cech pekárov a cukrárov východného Slovenska má sídlo v Spišskej Novej Vsi. Združuje asi 50 pekární a cukrární z východného Slovenska.

Autor: top

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 186
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 747
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 554
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 890
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 736
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 379
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 668
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 526
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu