Titul pekárskeho majstra získalo aj šesť Spišiakov
Spišská Nová Ves - Jozef Bratek robí v potravinárstve už trinásty rok. Od mliekarenstva, ktoré vyštudoval, sa dostal do pekárne. Spolu s ďalšími
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
piatimi spišskými pekármi patrí k prvým predstaviteľom tohto remesla na východnom Slovensku, ktorí sa môžu pochváliť titulom pekárskeho majstra. Osemmesačný kurz Majster pekár sa končil majstrovskou skúškou. "Bolo to podobné ako maturitné skúšky, teória aj prax. Na praktickej časti som piekol jemné a bežné pečivá a umelecké dielo. Vybral som si erb Cechu pekárov a cukrárov východného Slovenska, ktorý som upiekol zo sladkého nekysnutého cesta," hovorí o záverečných skúškach J. Bratek. Čerstvý držiteľ titulu pekársky majster sa priznal, že doma má pečenie na starosti manželka, on sa skôr pustí do varenia.
Okrem neho úspešne zvládol kurz Majster pekár aj jeho kolega Róbert Kellner, Jozef Juščák, Jarmila Salajová, Andrea Mlynárová a Štefan Benko. Osvedčenie o absolvovaní kurzu je v niektorých krajinách západnej Európy podmienkou na podnikanie v pekárenskej výrobe. "Kurz sa na východnom Slovensku uskutočnil prvýkrát. Jeho cieľom bolo pripraviť absolventov na podnikanie a poskytnúť im odborné vedomosti z pekárskej výroby. Absolvovali 280 hodín teoretickej prípravy, kde získali poznatky z ekonomiky, práva, psychológie, odbornej teórie, a následne mali tri praktické sústredenia," informoval predseda
predstavenstva Cechu pekárov a cukrárov východného Slovenska Ján Paciga. Okrem šiestich Spišiakov získalo titul pekárskeho majstra ďalších 20 pekárov z východného Slovenska.