Pavla Neupauerová, riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Prešove.
Dom a okolie
Ak zasiahla voda dom a okolie, pri prácach spojených s likvidáciou materiálnych škôd je nutné najmä:
Umývať si starostlivo a často ruky - mydlom, vždy po styku s predmetmi, ktoré boli v kontakte so zaplavovanou vodou alebo s kalmi, pred každým jedením a pitím, vždy pred a po použití WC.
Na pitie a varenie používať zdravotne nezávadnú vodu - balenú, dovezenú na tento účel cisternami, alebo z iného spoľahlivého zdroja.
Ak bola zaplavená súkromná studňa, vodu z nej môžete používať až po jej vyčistení a vydezinfikovaní. Voda pre pitie musí byť číra, bez zápachu.
Čistenie vodného zdroja
Po opadnutí vody treba zabezpečiť mechanické očistenie všetkých vodárenských objektov (studne, čerpacej stanice apod.), vyčerpať vodu zo studne a dôkladne mechanicky očistiť vnútorné steny studne, čerpacieho zariadenia i dna studne,
omyť vnútorné steny studne 2,5-percentným roztokom prípravku Savo (0,5 litra Sava nalejte do 20 litrov vody), pričom pracovať zásadne v gumových rukaviciach. Dezinfekčný roztok nechať pôsobiť najmenej 1 hodinu! Opláchnuť vnútorné steny studne čistou vodou, znovu odčerpať, odstrániť kal zo dna studne a dať tam vhodný materiál (čistý štrk, hrubozrnný piesok). Ak aj naďalej bude voda v studni kalná, opakovať čerpanie vody až do vymiznutia zákalu, nakoniec je možné vodu vydezinfikovať, použitím prípravku Savo, určeného pre dezinfekciu pitnej vody, podľa návodu na použitie (na 1 m3 vody 9 ml Sava). Zabezpečiť, aby voda s dezinfekčným prostriedkom prepláchla celý vodovodný systém a pretiekla cez všetky vodovodné kohútiky v dome. Až potom je možné vodu používať.
Potraviny
Nekonzumujte potraviny, ktoré boli v priamom styku so záplavovou vodou: otvorené alebo nevzduchotesne uzatvorené - potraviny v papierovom obale (cestoviny, múka, obilniny, cukor, káva, ryža, cukríky, čokoláda, koreniny apod.), vzduchotesne neuzatvorené nápoje. Potraviny vo vzduchotesne uzatvorených obaloch možno použiť, len pokiaľ sa na nich nejavia stopy poškodenia. Nekonzumuje ani potraviny, pri ktorých skladovaní došlo k poruche chladiaceho alebo mraziaceho zariadenia, resp. sa začala meniť ich kvalita, teda zápach, konzistencia, farba... RÚVZ odporúča nekonzumovať chladené potraviny, ak boli ponechané pri teplote nad 6 o C viac ako 6 hodín, zmrazené potraviny, ak boli po úplnom rozmrazení ponechané pri teplote nad 6 o C viac ako 4 hodiny.
Odpady
Osobitnú pozornosť je potrebné venovať zhromažďovaniu a neškodnej likvidácii odpadov, ktoré môžu byť po opadnutí povodňovej vlny významným faktorom vzniku a šírenia infekčných ochorení. Organické odpady treba ukladať a zhromažďovať do vhodných kontajnerov.
S odpadmi a rozkladajúcimi sa telami živočíchov manipulujte pomocou ochranných a pracovných pomôcok (ochranné pracovné odevy, plastové alebo gumené rukavice, obalové materiály - plastové vrecia...). Uhynuté zvieratá a potraviny živočíšneho pôvodu treba zlikvidovať podľa pokynov štátnej veterinárnej správy. Ich zakopávanie do zeme nie je prípustné!
RÚVZ ďalej odporúča obytné a skladovacie priestory po ich mechanickom vyčistení vydezinfikovať. Pri hnačkovom a horúčkovom ochorení je nutné vyhľadať svojho ošetrujúceho lekára.
Autor: frk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš