jahniatka. V tejto európskej krajine totiž pokrmy z jahňaciny neodmysliteľne patria na veľkonočný stôl.
Ako pre KORZÁR uviedol predseda PD Kluknava Ing. Václav Fabrici, 600 jahniatok putovalo na taliansky trh minulý týždeň, ďalší predaj je v pláne po sviatkoch. PD Kluknava patrí medzi najväčších chovateľov oviec na Slovensku. Momentálne je na jednotlivých dvoroch kluknavského družstva spolu 2500 oviec. „Naše trávnaté porasty sa nachádzajú v horskej oblasti, v niektorých prípadoch ide o extrémne podmienky. Stroje sa tam dostanú iba veľmi ťažko alebo vôbec. Trávnaté kopce nám preto vypasú práve ovce," vysvetlil V. Fabrici. Kluknavské PD prevádzkuje okrem toho vlastnú mliekáreň na spracovanie ovčích produktov.
Jahniatka prichádzajú na svet koncom januára, približne polovica ostáva v kluknavskom družstve na reprodukciu, druhú polovicu vyvezú na taliansky trh. V tomto prípade nejde o priamy predaj, Kluknavčania obchodujú so slovenským nákupcami. Jahniatka putujú na západný trh ako dvoj až trojmesačné. Odchované ešte na Slovensku musia vážiť aspoň desať kilogramov.
Paradoxne kým Taliani sú stabilnými odberateľmi jahniat, slovenský trh v tomto smere pokrivkáva. Pritom ide o ovce odchované na slovenských pasienkoch. Ako vyplýva z rozhovoru s V. Fabricim, na príčine je pre Slovákov vysoká cena jahniaceho mäsa. „Bohužiaľ, konzumácia toho mäsa je na Slovensku pomerne nízka. Všimol som si v nákupnom stredisku, že kilogram jahňacieho mäsa stojí približne 260 korún. Slováci si preto jahňacinu nemôžu dovoliť," skonštatoval V. Fabrici.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš