Korzár logo Korzár Spiš

Sympózium omšových, liturgických i kóšer vín určilo šampiónov

Spišská Kapitula/Kolping V Kolpingovom dome na Spišskej Kapitule sa uplynulý víkend stretli odborníci, aby rozhodli o šampiónoch medzi odrodovými

vínami. Spiš sa tak na pár dní stal miestom už štvrtého Sympózia omšových, liturgických a kóšer vín na Slovensku. Ako pre KORZÁR priblížil prézes Kolpingovho diela na Slovensku (KDS) Pavol Zaťko, sympózium sa uskutočnilo v spolupráci s Asociáciou someliérov SR a odborným časopisom Vinič a víno. Odborným garantom sympózia bol popredný slovenský enológ Ing. Vladimír Hronský, riaditeľ sekcie vzdelávania a degustácii, Asociácia someliérov SR.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Štyridsiatku odrodových bielych i červených vín hodnotila nielen odborná, ale aj laická porota. Podľa slov P. Zaťka omšové, liturgické i kóšer vína sú vína vyrobené klasickou čistou metódou bez použitia vody, cukru a chemických prísad. "Omšové víno používajú pri omšiach katolíci. Liturgické vína zasa pri obradoch gréckokatolíkov, pravoslávnych, prípadne protestantských veriacich. Kóšer vína sa používajú po schválení rabínom pri židovských náboženských obradoch. Na tieto vína sa vzťahujú rôzne ustanovenia a podmienky, ktoré musia spĺňať. Hoci v tomto roku sa nám neohlásil ani jeden výrobca kóšer vín, vlani sa uskutočnili dve sympózia, kde kóšer vína nechýbali. Okrem Spišskej Kapituly sa rozsiahlejšie sympózium uskutočnilo v Ostrihome. Na našom sympóziu máme výrobcov aj z Rakúska, Maďarska i Českej republiky, no radi by sme privítali aj ďalších," priblížil prézes KDS. Zároveň prezradil, že on osobne obľubuje prirodzene sladké vína, pričom najviac mu chutí tokaj.

SkryťVypnúť reklamu

Na sympóziu medzi odbornou porotou nechýbala ani jediná žena, publicistka v oblasti vínnej kultúry Zdenka Šuranská z časopisu Vinič a víno, ktorá ponúkla ženský pohľad na oblasť vína a jeho hodnotenia, ktorá je viac menej doménou mužov. "Muži sú u nás v tejto oblasti dominantní, avšak v posledných rokoch do procesu vstupujú aj ženy. Od samotného počiatku, teda od šľachtenia viniča až po jeho finalizáciu. A tým nemyslím iba finalizáciu v podobe produktu vína, ale až konzumenta. Našou šľachtiteľskou špičkou je Ing. Dorota Pospíšilová, autorka niekoľkých pôvodných slovenských odrôd, ktoré sú zapísané medzi registrovanými odrodami. Vo vinárstve je množstvo žien, ktoré sa starajú o pestovanie viniča. Máme aj viničné majsterky ako Gabiku Vojtekovú, someliérky, aj publicistiky, ktoré šíria kultúru vína a vinohradníctva. Hovorí sa, že ženy majú v hodnotení vín zmysel pre drobné nuansy. Žena k hodnoteniu vína pristupuje s väčším pocitom zodpovednosti voči kráse. Muži sú viac profesionálnejší a ženy zasa hľadajú krásu v aróme, jednoducho ponúkajú ženský pohľad," uviedla Z. Šuranská. Zároveň zdôraznila, že vinárstvo u nás v posledných rokoch dostáva úplne iné dimenzie. Úroveň produkcie vína sa zvyšuje a s ním aj kultúra konzumácie.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa slov Ing. Miroslava Petrecha, odborníka a dlhoročného výrobcu vína, slovenské biele vína majú čo ponúknuť aj konzumentom v tradičných vinárskych krajinách. "Naše biele vína sú veľmi krásne a harmonické vedia osloviť na celom svete. Naša firma konkrétne vyváža víno do Japonska, Nového Zélandu, Austrálie i Ameriky. Prenikanie na svetové trhy je však veľmi ťažké. Vinárstvo je najmä o poctivosti, nesmiete klamať. Dnes nás zaplavujú rôzne lacné a nekvalitné vína. Dôležité je ponúkať kvalitu," uviedol. Úlohou degustrátora nie je uhádnuť o aké víno ide, ale ohodnotiť ho po stránke kvality.

V stobodovom systéme sa okrem iného hodnotí farba, vôňa i chuť vína. "To víno je dobré, ktoré mi chutí, avšak o víne nemôžem povedať, že je zlé, inak by som jeho výrobcu urazil. Vínu nesmiem nikdy ublížiť," zdôraznil M. Petrech. A zároveň pridal aj radu, ako bežný konzument musí hľadať v kvalitnom víne. "Biele víno ho musí osloviť ovocnou vôňou, farba musí byť zelenkavá, nie hnedá. U červených je to zasa pekná jantárová farba a víno musí troška pripomínať čokoládu, no hlavne musí chutiť. V každom prípade, ak si chcete pochutnať na kvalitných vínach vyhýbajte sa vínam v škatuliach alebo PET fľašiach," dodal.

SkryťVypnúť reklamu

A koho porota určila za absolútnych šampiónov štvrtého sympózia omšových, liturgických a kóšer vín? V kategórii bielych vín sa šampiónom 1 stal Rizling rýnsky, ročník 2004, polosladké, výrobca Rivel, použitie pre liturgické účely. S 92 bodmi získal zlatú medailu. Šampiónom 2 v rovnakej kategórii sa stal Furmint, ročník 2005, polosladké, výrobca J & J. Ostrožovič, omšové, 90 bodov, zlatá medaila. Šampióni v kategórii červených vín. Prvým je Rulandské modré, ročník 2004, suché, výrobca Hacaj, omšové 87 bodov, strieborná medaila. Druhým Frankovka modrá, ročník 2004, výrobca Víno Masaryk 86 bodov, strieborná medaila.

Autor: šim

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 226
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 251
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 074
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 108
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 788
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 228
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 544
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 537
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu