vínami. Spiš sa tak na pár dní stal miestom už štvrtého Sympózia omšových, liturgických a kóšer vín na Slovensku. Ako pre KORZÁR priblížil prézes Kolpingovho diela na Slovensku (KDS) Pavol Zaťko, sympózium sa uskutočnilo v spolupráci s Asociáciou someliérov SR a odborným časopisom Vinič a víno. Odborným garantom sympózia bol popredný slovenský enológ Ing. Vladimír Hronský, riaditeľ sekcie vzdelávania a degustácii, Asociácia someliérov SR.
Štyridsiatku odrodových bielych i červených vín hodnotila nielen odborná, ale aj laická porota. Podľa slov P. Zaťka omšové, liturgické i kóšer vína sú vína vyrobené klasickou čistou metódou bez použitia vody, cukru a chemických prísad. "Omšové víno používajú pri omšiach katolíci. Liturgické vína zasa pri obradoch gréckokatolíkov, pravoslávnych, prípadne protestantských veriacich. Kóšer vína sa používajú po schválení rabínom pri židovských náboženských obradoch. Na tieto vína sa vzťahujú rôzne ustanovenia a podmienky, ktoré musia spĺňať. Hoci v tomto roku sa nám neohlásil ani jeden výrobca kóšer vín, vlani sa uskutočnili dve sympózia, kde kóšer vína nechýbali. Okrem Spišskej Kapituly sa rozsiahlejšie sympózium uskutočnilo v Ostrihome. Na našom sympóziu máme výrobcov aj z Rakúska, Maďarska i Českej republiky, no radi by sme privítali aj ďalších," priblížil prézes KDS. Zároveň prezradil, že on osobne obľubuje prirodzene sladké vína, pričom najviac mu chutí tokaj.
Na sympóziu medzi odbornou porotou nechýbala ani jediná žena, publicistka v oblasti vínnej kultúry Zdenka Šuranská z časopisu Vinič a víno, ktorá ponúkla ženský pohľad na oblasť vína a jeho hodnotenia, ktorá je viac menej doménou mužov. "Muži sú u nás v tejto oblasti dominantní, avšak v posledných rokoch do procesu vstupujú aj ženy. Od samotného počiatku, teda od šľachtenia viniča až po jeho finalizáciu. A tým nemyslím iba finalizáciu v podobe produktu vína, ale až konzumenta. Našou šľachtiteľskou špičkou je Ing. Dorota Pospíšilová, autorka niekoľkých pôvodných slovenských odrôd, ktoré sú zapísané medzi registrovanými odrodami. Vo vinárstve je množstvo žien, ktoré sa starajú o pestovanie viniča. Máme aj viničné majsterky ako Gabiku Vojtekovú, someliérky, aj publicistiky, ktoré šíria kultúru vína a vinohradníctva. Hovorí sa, že ženy majú v hodnotení vín zmysel pre drobné nuansy. Žena k hodnoteniu vína pristupuje s väčším pocitom zodpovednosti voči kráse. Muži sú viac profesionálnejší a ženy zasa hľadajú krásu v aróme, jednoducho ponúkajú ženský pohľad," uviedla Z. Šuranská. Zároveň zdôraznila, že vinárstvo u nás v posledných rokoch dostáva úplne iné dimenzie. Úroveň produkcie vína sa zvyšuje a s ním aj kultúra konzumácie.
Podľa slov Ing. Miroslava Petrecha, odborníka a dlhoročného výrobcu vína, slovenské biele vína majú čo ponúknuť aj konzumentom v tradičných vinárskych krajinách. "Naše biele vína sú veľmi krásne a harmonické vedia osloviť na celom svete. Naša firma konkrétne vyváža víno do Japonska, Nového Zélandu, Austrálie i Ameriky. Prenikanie na svetové trhy je však veľmi ťažké. Vinárstvo je najmä o poctivosti, nesmiete klamať. Dnes nás zaplavujú rôzne lacné a nekvalitné vína. Dôležité je ponúkať kvalitu," uviedol. Úlohou degustrátora nie je uhádnuť o aké víno ide, ale ohodnotiť ho po stránke kvality.
V stobodovom systéme sa okrem iného hodnotí farba, vôňa i chuť vína. "To víno je dobré, ktoré mi chutí, avšak o víne nemôžem povedať, že je zlé, inak by som jeho výrobcu urazil. Vínu nesmiem nikdy ublížiť," zdôraznil M. Petrech. A zároveň pridal aj radu, ako bežný konzument musí hľadať v kvalitnom víne. "Biele víno ho musí osloviť ovocnou vôňou, farba musí byť zelenkavá, nie hnedá. U červených je to zasa pekná jantárová farba a víno musí troška pripomínať čokoládu, no hlavne musí chutiť. V každom prípade, ak si chcete pochutnať na kvalitných vínach vyhýbajte sa vínam v škatuliach alebo PET fľašiach," dodal.
A koho porota určila za absolútnych šampiónov štvrtého sympózia omšových, liturgických a kóšer vín? V kategórii bielych vín sa šampiónom 1 stal Rizling rýnsky, ročník 2004, polosladké, výrobca Rivel, použitie pre liturgické účely. S 92 bodmi získal zlatú medailu. Šampiónom 2 v rovnakej kategórii sa stal Furmint, ročník 2005, polosladké, výrobca J & J. Ostrožovič, omšové, 90 bodov, zlatá medaila. Šampióni v kategórii červených vín. Prvým je Rulandské modré, ročník 2004, suché, výrobca Hacaj, omšové 87 bodov, strieborná medaila. Druhým Frankovka modrá, ročník 2004, výrobca Víno Masaryk 86 bodov, strieborná medaila.
Autor: šim
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš