uprednostňujem malé mäsiarne," reagovala Prešovčanka Mária Fabišíková (na snímke) na otázku, či dôveruje tovaru vo veľkých obchodných sieťach.
"V posledných týždňoch sme zaznamenali nárast zákazníkov. Minimálne desať percent," potvrdila nám predavačka v mäsiarstve na Hlavnej ulici Margita Grejtáková.
Aj jej kolega z inej predajne na pešej zóne Jozef Namešpetra má podobnú skúsenosť.
Informácie o tom, že sa v niektorých veľkých obchodných sieťach objavilo na pultoch aj pokazené mäso, vyvolali vlnu nedôvery. Spotrebitelia si začali pozornejšie všímať všetky výrobky, najmä dátum ich spotreby. Laici však kvalitu nedokážu presne posúdiť.
Pracovníci Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVaPS) v Prešove vykonávajú vo všetkých prevádzkach pravidelné previerky. V posledných týždňoch dokonca cielené a na "muške" mali všetky hypermarkety v okresoch Prešov a Sabinov.
K akým záverom dospeli, na to sme sa opýtali Tamary Kohlmayerovej z prešovskej RVaPS. "Prvú cielenú previerku sme robili vo večerných hodinách a cez víkendy vo všetkých hypermarketoch, kde sa mäso porcuje a balíčkuje. Víkendy sme zvolili aj preto, lebo tam bol predpoklad, že by pracovníci mohli mäso a mäsové výrobky prebaľovať aj po lehote spotreby. V Bille sme nenašli nedostatky na pultoch, stiahnuté mäso mali v kafilerických kontajneroch, ale objavili sme chyby v evidencii, alebo v kafilerickom liste, ktorý neobsahoval presné záznamy o dennej produkcii odpadu. V hypermarkete Tesco sme našli mäso po lehote spotreby, ktorá bola prelepená nálepkou akcia. Síce už nebolo na pultoch, ale ani uložené v kafilerickom boxe. V tomto prípade sme uložili pokutu. V sabinovskom Lidli neboli označené nádoby na živočíšny odpad zeleným pruhom," konkretizovala nedostatky.
Pri opakovaných previerkach už boli tieto nedostatky odstránené. Pre zákazníkov je to síce signál, že o ich bezpečnosť sa pravidelne starajú odborníci, no ani oni nemôžu mať oči všade.
Týmito cielenými kontrolami sa nič neskončilo. V pláne sú ďalšie. "Súbežne pracujeme na kombinovaných previerkach kvality mäsových výrobkov, mlieka, mliečnych výrobkov a vajec, vrátane laboratórnych vyšetrení. V prvej etape kontrolujeme v obchodnej sieti tovar od domácich výrobcov, čo sa týka označovania, balenia a zloženia. V druhej fáze sa sústredíme na tovary z dovozu a distribučné sklady," dodala T. Kohlmayerová.
Zaujímalo nás, ako dlho trvá také laboratórne vyšetrenie. "Záleží to od druhu potraviny. Testy trvajú od troch do desiatich dní, ale ak sú kontaminované, informáciu dostaneme okamžite faxom, alebo telefonicky, aby sme mohli konať. Buď pozastaviť predaj výrobku, dať pokyn na likvidáciou, alebo pátrať po príčine," reagovala na našu otázku riaditeľka RVaPS Iveta Šimanská.
Pod dohľadom potravinových inšpektorov budú teda permanentne tovary živočíšneho aj rastlinného pôvodu. No aj iné komodity, ako je med a to nielen z domácej produkcie, ale aj z EÚ a tretích krajín. Skúsenosť je totiž taká, že sa v ňom z času na čas nachádzajú stopy antibiotík. Skontrolujú tiež koreniny, kde je možná nákaza salmonelou, ale aj oleje, tuky, syry, údeniny a sušené ovocie s vyšetrením na prítomnosť aromatických uhľovodíkov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš