Korzár logo Korzár Spiš

Viete, ako nakupovať bezpečné potraviny?

Prešov - Ako môžete zistiť, čo je vo vašich potravinách? Stačí si pozrieť informácie na obale. Na nej musia byť uvedené všetky ingrediencie použité

pri výrobe potravinového výrobku s údajmi o farbivách, konzervačných prísadách, sladidlách a ostatných použitých chemických prísadách. Nesmú chýbať informácie o použití geneticky modifikovaných surovín, informácie o ošetrení potraviny ionizačným žiarením a mnohé ďalšie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetci výrobcovia a predajcovia potravín sú povinní dodržiavať zákony, súvisiace s bezpečnosťou potravín. Každý spotrebiteľ má právo mať informácie o potravine. Tie je možné reklamovať u predajcu. Ten zodpovedá za predávaný tovar.

SkryťVypnúť reklamu

Nákup bezpečných potravín môžeme ovplyvniť tým, že si pri nakupovaní potravín všímame zmeny potraviny vnímateľné zmyslami (vôňa, farba, konzistenia a podobne), podmienky jej uskladnenia (teplota, vlhkosť),

označovanie na obale balených aj nebalených potravín. Ich slovné označenie musí byť v štátnom jazyku. Označovanie aj v iných jazykoch nie je zakázané, avšak nesmie byť prekážkou čitateľnosti údajov uvádzaných v štátnom jazyku.

Pri označení balených potravín musia byť uvedené tieto údaje: názov potraviny, meno alebo obchodné meno a adresa výrobcu, baliarne, alebo predávajúceho. Ďalej je to množstvo potraviny bez obalu, dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby. Musí byť uvedená aj identifikácia dávky (výrobná šarža), údaj o pôvode alebo mieste pôvodu, informácia o osobitnom spôsobe skladovania alebo o požiadavkách na použitie. Návod na použitie musí byť v tom prípade, ak by jeho neuvedenie mohlo spôsobiť nesprávne použitie alebo prípravu potraviny. Skutočné množstvo alkoholu musí byť vyjadrené v objemových percentách, ak ide o nápoje s množstvom alkoholu viac ako 1,2 objemového percenta.

SkryťVypnúť reklamu

Nebalené potraviny je predávajúci povinný pri predaji spotrebiteľovi vhodným spôsobom označiť výveskou alebo štítkom s uvedením názvu a množstva potraviny, dátumu minimálnej trvanlivosti a ak ide o potraviny podliehajúce rýchlej skaze z mikrobiologického hľadiska, nesmie chýbať dátumu spotreby.

Autor: tim

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 869
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 677
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 460
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 581
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 657
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 306
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 575
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 522
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu