Korzár logo Korzár Spiš

Kuchárska kniha 300 báboviek je pre nevidiacich

Levoča - Jana Trnková z Levoče je autorkou kuchárskej knihy pre zrakovo postihnuté ženy. Cukrárky ale aj cukrári, ktorí si ju kúpia, môžu podľa

jednotlivých receptov upiecť až tristo báboviek. Takýto názov nesie kniha, ktorá vychádza v Braillovom písme.

J. Trnková je vidiaca, život a problémy zrakovo postihnutých ľudí sú jej však veľmi blízke. Táto Levočanka, povolaním vychovávateľka, je totiž vydatá sa muža, ktorý trpí praktickou slepotou. „Varenie a pečenie je môj koníček. Okrem toho môj manžel má veľmi rád rôzne zákusky a koláče. Aj kvôli nemu vymýšľam nové recepty. Pochádza z Prahy a Česi majú bábovku takmer ako národné jedlo. Stále, keď sme na návšteve u svokry, mi pri odchode nikdy nezabudne pribaliť recept so slovami, že Vašek má práve toto sladké rád," s úsmevom popisuje autorka knihy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tristo báboviek, tak to sú rôzne variácie a kombinácie okorenené poriadnou dávkou fantázie. Piškótové cestá, kysnuté či perníkové ochutené ovocím, a to kompótovým či kandizovaným. Alebo klasické obľúbené hrozienka či kokosová múčka... Skúsená kuchárka pani Janka, ktorá knihu pripravovala dva roky, tvrdí, že vraj vanilkový cukor robí v bábovke úplne inú chuť.

V tej istej bytovke donedávna bývali mnohé z jej susediek, ktoré boli nevidiace. J. Trnková s nimi nadviazala pekné kamarátstva. Aj kvôli nim uzrela svetlo sveta spomínaná kniha. „Poznám ich bežné problémy, aj to, ako sa pohybujú v kuchyni. Viem, ktoré úkony sú pre ne ako pre kuchárky ťažšie a naopak, ktoré zvládajú bez problémov," približuje J. Trnková. Jej kniha, tak to sú tri hrubé zväzky v špeciálnom písme. Kým my vidiaci sa hlavne v prípade kuchárskych kníh kocháme pohľadom na obrázky, v prípade nevidiacich takáto možnosť odpadá.

SkryťVypnúť reklamu

Našim čitateľom ponúka autorka knihy jednoduchý recept, ktorý zvládnu aj začiatočníčky: Štyri žĺtky treba vyšľahať s 200 gramami práškového cukru, postupne sa pridáva po kvapkách 125 mililitrov vody a deci a pol oleja. Nakoniec sa pridáva 300 gramov polohrubej múky a tuho vyšľahaný sneh z bielok. Základom však je, aby sa každá bábovka piekla s láskou.

Autor: kar

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 98 425
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 118
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 814
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 068
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 268
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 848
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 833
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu