Korzár logo Korzár Spiš
Nedeľa, 25. júl, 2021 | Meniny má JakubKrížovkyKrížovky

PSK porušil zákon o ochrane osobných údajov

Prešov - Július Pavlík (na snímke) býva v bytovke v Orkucanoch, miestnej časti Sabinova. V dvoch bytových domoch je po osem bytov, ktoré donedávna

vlastnil Prešovský samosprávny kraj (PSK). Jeho zastupiteľstvo uznesením schválilo predaj spomínaných bytov do vlastníctva súčasným nájomcom.

Problém je však v tom, že uznesenie o majetkových prevodoch PSK zverejnil na svojej internetovej stránke aj s rodnými číslami všetkých nových vlastníkov a spoluvlastníkov predávaných nehnuteľností, teda aj J. Pavlíka a jeho manželky. "Zverejnené rodné čísla mohol niekto zneužiť. V tom prípade nás kto odškodní?" spytuje sa J. Pavlík, ktorý v tejto veci podal podnet na prokuratúru. Podľa neho PSK porušil ustanovenie § 8 ods. 2 zák. č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov, podľa ktorého sa zakazuje zverejňovať identifikátor, ktorý v sebe skrýva charakteristiky dotknutej osoby.

Skryť Vypnúť reklamu

"Čo sa týka zákona o ochrane osobných údajov máte pravdu. Ale ešte je tu zákon o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam. V tomto zákone je uvedené, že v zmluve o prevode majetku musí byť uvedené aj rodné číslo. Bez týchto údajov nebude kataster ochotný prevod zapísať. Budeme sa tým zaoberať a v budúcnosti zrejme rodné čísla uvedené v zmluvách nebudeme zverejňovať," uviedla hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

O stanovisko sme požiadali aj Úrad na ochranu osobných údajov. Podľa vedúceho odboru právnych vzťahov Jaroslava Humaja zaujať konečný záver v tejto veci zo strany úradu, či došlo k porušeniu zákona o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov nie je možné, nakoľko k takémuto záveru by mohol úrad dospieť až po prešetrení oznámenia podaného v zmysle § 45 tohto zákona, ktoré by muselo obsahovať náležitosti tam uvedené. "Z toho však, čo uvádzate, sa možno domnievať, že došlo k porušeniu § 8 ods. 2 druhá veta uvedeného zákona. V zmysle toho istého zákona možno za jeho porušenie uložiť pokutu od 50-tisíc do 10 miliónov korún," informoval J. Humaj. Okrem toho môže úrad zverejniť skutočnosť, že došlo k porušeniu zákona vrátane údajov o tom, kto zákon porušil. Pokiaľ ide o prípadné nároky poškodených dotknutých osôb, takúto právnu úpravu zákon neobsahuje. "Ohľadom prípadnej náhrady škody či náhrady nemajetkovej ujmy ich odkazujeme na príslušné právne predpisy," dodal J. Humaj.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  3. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  4. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  5. Od Česka až po Jadran
  6. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu?
  7. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci
  9. Deti často nie sú na letnú škôlku alebo tábor vhodne pobalené
  10. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky
  1. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  7. Tatravagónka Poprad ponúka stabilnú prácu a kariérny rast
  8. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  9. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  10. Svet bude fungovať na dátach a tie sú pre Slovensko priorita
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 9 162
  2. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 8 778
  3. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 6 193
  4. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 889
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 190
  6. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 158
  7. Od Česka až po Jadran 3 647
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 957
  9. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky 2 816
  10. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 535
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Zranené má byť aj dieťa.


TASR 17m
Medveď hnedý.

Ich populácia nepresiahla dostupné zdroje ani priestor.


SITA 3 h
Ilustračné foto

Výstrahy platia pre južné okresy.


TASR 4 h
Cez mestské pozemky vchádzajú cez chodník stovky vozidiel. Obyvatelia sú zúfalí.

Už roky márne bojuje. Polaček: Chápem ho.


21 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pestovanie paradajok na farme Oremus.

Pestovatelia sa púšťajú do nových projektov.


23. júl
Nataša Holinová

Ste tu doma. No nie ste tu sami.


7 h
Opatrenia na Slovensku sa opäť uvoľňujú.

V reštaurácii sa treba preukázať.


12 h
Lukašenka udržali pri moci ozbrojené zložky.

Mieria na Ukrajinu alebo do Poľska.


a 2 ďalší 23 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop