Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

PSK porušil zákon o ochrane osobných údajov

Prešov - Július Pavlík (na snímke) býva v bytovke v Orkucanoch, miestnej časti Sabinova. V dvoch bytových domoch je po osem bytov, ktoré donedávna

vlastnil Prešovský samosprávny kraj (PSK). Jeho zastupiteľstvo uznesením schválilo predaj spomínaných bytov do vlastníctva súčasným nájomcom.

Problém je však v tom, že uznesenie o majetkových prevodoch PSK zverejnil na svojej internetovej stránke aj s rodnými číslami všetkých nových vlastníkov a spoluvlastníkov predávaných nehnuteľností, teda aj J. Pavlíka a jeho manželky. "Zverejnené rodné čísla mohol niekto zneužiť. V tom prípade nás kto odškodní?" spytuje sa J. Pavlík, ktorý v tejto veci podal podnet na prokuratúru. Podľa neho PSK porušil ustanovenie § 8 ods. 2 zák. č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov, podľa ktorého sa zakazuje zverejňovať identifikátor, ktorý v sebe skrýva charakteristiky dotknutej osoby.

Skryť Vypnúť reklamu

"Čo sa týka zákona o ochrane osobných údajov máte pravdu. Ale ešte je tu zákon o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam. V tomto zákone je uvedené, že v zmluve o prevode majetku musí byť uvedené aj rodné číslo. Bez týchto údajov nebude kataster ochotný prevod zapísať. Budeme sa tým zaoberať a v budúcnosti zrejme rodné čísla uvedené v zmluvách nebudeme zverejňovať," uviedla hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

O stanovisko sme požiadali aj Úrad na ochranu osobných údajov. Podľa vedúceho odboru právnych vzťahov Jaroslava Humaja zaujať konečný záver v tejto veci zo strany úradu, či došlo k porušeniu zákona o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov nie je možné, nakoľko k takémuto záveru by mohol úrad dospieť až po prešetrení oznámenia podaného v zmysle § 45 tohto zákona, ktoré by muselo obsahovať náležitosti tam uvedené. "Z toho však, čo uvádzate, sa možno domnievať, že došlo k porušeniu § 8 ods. 2 druhá veta uvedeného zákona. V zmysle toho istého zákona možno za jeho porušenie uložiť pokutu od 50-tisíc do 10 miliónov korún," informoval J. Humaj. Okrem toho môže úrad zverejniť skutočnosť, že došlo k porušeniu zákona vrátane údajov o tom, kto zákon porušil. Pokiaľ ide o prípadné nároky poškodených dotknutých osôb, takúto právnu úpravu zákon neobsahuje. "Ohľadom prípadnej náhrady škody či náhrady nemajetkovej ujmy ich odkazujeme na príslušné právne predpisy," dodal J. Humaj.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  2. Keď štúdium (za)baví
  3. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  6. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  7. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  8. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  2. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  3. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  4. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  5. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  6. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  7. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  8. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 24 892
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 23 323
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 749
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 303
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 615
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 563
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 155
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 903
  9. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 812
  10. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 7 679
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Polaček stráca podporu poslancov. Chce sa stretnúť s každým z nich

Odišiel už aj Saxa. Rusnák: Nie sme hlasovacie stroje. Špak nevylučuje nový klub.

Saxa (vľavo) odchádza z klubu Fungujúce Košice, Rusnák (vpravo) hovorí, že poslanci nie sú hlasovacie stroje na želanie.
Strojný vidí chybu aj v tom, že podpora primátora bola v počiatkoch samozrejmá.

Tvrdil, že nesie preplatok za plyn. Dôchodcovi ukradol peniaze na pohreb

Spišiak sa v Košiciach vydával za pracovníka bytového podniku.

Podvodník Ivan Nálepka na krajskom súde.

V zariadení pre seniorov v Snine je pozitívnych 50 klientov

V mestskej nemocnici evidujú desať úmrtí na ochorenie Covid-19.

V Domove pokojnej staroby v Snine je pozitívnych 50 klientov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Boris Kollár leží po autonehode s obručou okolo hlavy v Nemocnici sv. Michala v Bratislave.

Jankovská priznala vzťah s Kočnerom. Spomína aj Fica

Neskôr chce vypovedať o Bödörovi, aj Zoroslavovi Kollárovi.

Moniku Jankovskú odvážajú z NAKA v Nitre.
Dobré ráno

Dobré ráno: Zvoliť generálneho prokurátora je len prvý krok

Vypočutia trvali 36 hodín, voľba mala byť už v tieto dni.

Stĺpček Zuzany Kepplovej

Kam až siaha rodina Borisa Kollára?

Predseda parlamentu zase raz nevyužil možnosť vyskúšať si, ako štát funguje pre jeho voličov a voličky.

Zuzana Kepplová

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop