Korzár logo Korzár Spiš

Najviac zaujali budúci barmani a cukrári, úspech mali aj vínne stoly

Prešov - Hostiteľskou školou, ktorá tento rok usporiadala celoslovenskú súťaž Gastro Coop Slovakia 2005, bolo prešovské Stredné odborné učilište SD

Jednota. Počas dvoch dní v jeho areáli prezentovalo svoju zručnosť vyše 120 súťažiacich zo Slovenska, ale aj z maďarského Egeru a Debrecenu. "Našou úlohou bolo pripraviť vínny stôl a podávať ho hosťom s tým, že sme museli prihliadať na jeho výber, alebo odporučiť vhodný nápoj ku konkrétnemu jedlu. Učíme sa aj degustovať," povedal nám Daniel Prudič z družstva domácej školy. Mimochodom, naučiť sa rozoznať druhy vín je v ich škole novinkou, ale zdalo sa, že sa im darilo. Aspoň porotcovia boli spokojní.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Družstvá aj jednotlivci v kategóriách kuchár, čašník, cukrár, barman, obchodný pracovník či predavač mali určené konkrétne úlohy. Ako sme sa presvedčili, za ich konečné výtvory by sa nemuseli hanbiť ani v najlepších hoteloch. Na ich počínanie dozerala celoslovenská porota zložená z uznávaných odborníkov. Hodnotili nielen výsledok, ale aj postupy či spôsob prípravy. Napríklad kuchári mali pripraviť okrem iných jedál aj suši, čo nie je v našich reštauráciách typické jedlo. Čašníci mali okrem slávnostnej tabule pripraviť aj predjedlo zo sladkovodných rýb. Predavači zase zhotovovali darčekový kôš pre novorodenca, alebo mali nápaditým spôsobom zabaliť darček k osemnástinám.

Najväčšiu popularitu zožali barmani pri miešaní nápoja free stylom, hoci tým potrápili porotu. Ako sa priznali, táto disciplína je na hodnotenie najzložitejšia. Divákov však zaujali aj cukrárenské výtvory. Slávnostné tabule s dobrotami z piškótového aj lineckého cesta, či busty z čokolády nemohli nechať ľahostajnými ani odporcov sladkostí. "Táto súťaž sa v Prešove konala naposledy v roku 1998. Našim cieľom je, aby si tu študenti mohli ukázať a porovnať najnovšie trendy v gastronómii i službách. Myslím, že sa nám to podarilo a aj záujem verejnosti bol veľký," povedal nám za organizátorov zástupca riaditeľa SOU SD Jednota František Greif. Pripomíname, že vyhlasovateľom 32.ročníka súťaže je Coop Jednota Slovensko so sídlom v Bratislave.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 266
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 357
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 172
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 208
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 851
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 342
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 549
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 194
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu