jubilejné 10. majstrovstvá vo varení pirohov. Na rozdiel od bohatšej účasti z minulých ročníkov sa tentoraz prihlásili len štyri družstvá, no medzinárodné zastúpenie bolo dodržané. Jedno zo súťažných družstiev bolo ukrajinské z mesta Veliky Berezny. Pirohy plnili kapustou, tvarohom a zemiakmi a ako nám kuchárky tvrdili, netrúfajú si vyhrať, lebo pri varení mali nehodu. Z kotla sa im vyliala vriaca voda. "Neviem, či budú mať dobrú kvalitu. Stratili sme čas, keď sme museli znova prevárať vodu," povedala nám za družstvo Mária Zinyč.
Pripomíname, že úlohou všetkých súťažiacich, medzi ktorými prevažovali nováčikovia, bolo v časovom limite jednej hodiny uvariť najmenej 50 pirohov s tromi plnkami, a to všetko v prírodnom prostredí skanzenu. Poľné kuchyne im organizátori vytvorili v stanoch. Ešte počas súťaže sme sa ich pýtali, ako sa im darí."My sme tu po prvý raz ako rodinné družstvo. Robíme tvarohovú, zemiakovú a zemiakovo-bryndzovú plnku a do nej pridávame mätu," povedal nám za rodinné družstvo Ján Liška z Bukoviec v okrese Stropkov. Súťažilo aj družstvo Občianskeho združenia Chránime kraj pod Duklou a ako nám povedala Irena Korbová, zvolili si zemiakovú, tvarohovú za zemiakovo-bryndzovú plnku. Družstvo Detského domova vo Svidníku navarilo dokonca 255 pirohov, lebo ako konštatovala vychovávateľka Anna Kimáková, na ich dovarenie čaká veľa ochutnávačov.
Porota mala zložitú úlohu vybrať tie najlepšie. Mimochodom, predsedala jej generálna konzulka Ukrajiny Inna Ohnivec. Iste ju potešilo, že titul najlepšie pirohy roku 2005 získali práve tie ukrajinské. Na rozdiel od posledných ročníkov sa tento rok nekonala tradičná dražba, ale organizátori vyhlásili súťaž o najlepšieho jedáka pirohov. Zo všetkých prihlásených napokon vyžrebovali troch súťažiacich. Miloša Vojtášeka zo Svidníka (na snímke), Andreja Petného z Vyšného Orlíka a zhodou okolností aj nášho kolegu, Michala Franka z Prešova. Ich úlohou bolo v časovom limite 15 minút zjesť 100 pirohov. Publikum ich povzbudzovalo a súťažiaci sa snažili tak, že mali až mastné brady. Každý z nich mal svoju techniku. Kým Miloš si na vidličku napichoval hneď tri mäsové pirohy, Michal jedol vraj pansky po jednom zemiakovom, ktorý si ešte aj odkvapkal od masla, ale Andreja bryndzové pirohy ku koncu limitu až dusili. A ako to dopadlo? Miloš dojedol v limite 9 minút a 20 sekúnd ako prvý. Michalovi to trvalo 13 minút a 15 sekúnd, ale zvládol všetkých sto. Andreja naozaj dusili a po 15 minútach mal v miske ešte 10 pirohov. Keď sme sa víťaza opýtali, ako sa cíti, reagoval: "Dajte ešte jednu misku." Michal ešte prežúvajúc tvrdil, že všetko je v pohode a Andrej si myslel, že keby mal v miske pirohy s mäsom, bol by dopadol lepšie. Aby sa im uľavilo, organizátori ich odmenili pivom a víťaz dostal na pretrávenie aj niečo tuhšie. Slivovicu.
Stovky Svidníčanov aj návštevníkov z okolia odchádzali zo skanzenu s úsmevom na tvári. Mimo súťaží si mohli prezrieť výstavu pestovateľov ovocia a zeleniny, pozorovať remeselníkov pri práci, zoznámiť sa s úspechmi včelárov aj zatancovať si s členmi folklórnych súborov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš