repky a hrachu," povedal riaditeľ Šarišskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Mikuláš Gargalík. V tomto roku poľnohospodári v našom regióne zasiali obilniny na výmere vyše 15-tisíc hektárov (ha), z toho pšenicu na ploche takmer 9-tisíc ha, jačmeňa na výmere 4,5-tisíc ha. Na ploche 227 hektárov zasiali raž, na 880 ha ovos a ostatné obilniny tvoria plochu 672 ha. Repku zasiali na 4663 ha a hrach na 118 ha.
Žatva sa začala zberom repky ozimnej, ktorú doteraz pozbierali z 3700 hektárov, čiže z osemdesiat percent plôch. Tá je však nižšia asi o 20 percent oproti minulému roku. "Farmári v tomto roku pri speňažovaní svojej úrady repky narazili na obrovský problém. Tým je jej nízka výkupná cena, ktorá ohrozuje výrobcov, ale aj plochy do budúcna," zdôraznil M. Gargalik. Podľa neho sa pestovanie repky ozimnej a jarnej vo východoslovenskom regióne vzhľadom na nízku, priam likvidačnú cenu stáva nerentabilnou. Kým v Bratislave výkupca ponúka 6900 korún za tonu repky, v Sečovciach platí 6500 korún. Oproti minulému roku ide o zníženie cien v oboch regiónoch o 23 percent.
V prešovskom regióne sa v tomto roku pestuje repka na spomínanej výmere 4663 ha. Priemerná úroda je 2 tony z ha. Pri znížení ceny o 1600 korún za tonu oproti minulému roku to predstavuje zníženie príjmov pre farmárov v regióne o 15 miliónov. "Pritom náklady na pestovanie repky sú vplyvom úpravy cien niektorých vstupov vyššie ako v roku 2004. Pri bežných agrotechnických vstupoch sa úroda repky tri tony z hektára pri cene 6,5-tisíc, stáva stratovou vo výške 800 korún za tonu," dodal Gargalik.
Cena repky v tomto roku sa odvíja od cien repky na burze a predstavuje momentálne 8300 korún za tonu. Vyčistením prepravných nákladov, poplatkov a obchodnej marže bola stanovená cena výkupcom v Sečovciach na spomínaných 6500. Farmári však nesúhlasia s týmto postupom. Výhrady majú najmä preto, že výkupca neprepravuje všetku repku na burzu, spracúva repku na olej a preváža do Bratislavy olej, nie repkové semeno. To znižuje náklady o 200 až 250 korún za tonu. Prehodnotením ostatných nákladov a obchodnej marže sa tieto môžu znížiť o 50 až 100 korún. "Za to, že sme sa narodili a farmárčime v tomto kraji a preto, že nemáme prístup k lodnej doprave, nemôžeme znášať všetky prepravné náklady," zdôraznil M. Gargalik. Podľa neho zohľadnením týchto skutočností by mala byť cena za repku 6900 korún, čím by sa znížila strata v regióne o 3,8 milióna korún. Myslí si, že farmári v regióne sa oprávnene pýtajú, ako ďalej v pestovaní repky, ktorá sa pri terajších cenách stáva "hlboko nerentabilnou."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš