varení turistického gulášu. V areáli návštevníkov vítala neodmysliteľná vôňa ohňa a postupne sa z kotlíkov jedenástich družstiev začali šíriť šteklivé vône. Medzi súťažiacimi boli dôchodcovia z domovov v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja, ale aj záujmové združenia a rodiny. Bojovali o hlavnú cenu v podobe horského bicykla, ale v hre boli aj iné hodnotné odmeny.
Družstvá, medzi ktorými sme našli aj vlaňajších majstrov, mali na prípravu guláša tri hodiny. Vlaňajší víťaz, tím Prvej bzenovskej guľášovej s. r. o. mal dokonca aj transparent s heslom "Prídeme za vami" a dokonca hneď dva kotlíky. "Varíme dolnozemský guláš. V jednom kotle ten súťažný a na obsahu druhého si pochutnajú účastníci Majstrovstiev Slovenska v plážovej hádzanej. Sľúbili sme im to," povedal nám šéfkuchár, inak aj starosta Bzenova Štefan Rafajlovič.
Recept nám síce odmietol prezradiť, ale zdôraznil, že všetko sa odvíja od dobrého základu aj chuti dymu z ohniska. Taký sa vraj doma nedá uvariť.
Saša guláš už po druhýkrát v tejto súťaži varili vlaňajší vicemajstri, ktorí nadobudli gulášové skúsenosti na golfových ihriskách. Aj teraz sa spoliehali na svoj takmer storočný kotlík. Ako nám povedal Marián Stašák, plánovali trochu experimentovať s mäsom. Tentoraz si pripravili bravčové aj hovädzie.
Kolektív dôchodcov z DSS na Volgogradskej ulici v Prešove bol síce na majstrovstvách nováčikom, ale mienili prekvapiť. Varili Mircov guláš podľa istého talianskeho šéfkuchára. Jolana Lepiešová z tohto tímu nám prezradila, že ako ingrediencie použijú aj med, čierne pivo, či cesnak. Všetky družstvá chceli uvariť len to najlepšie a inak tomu nebolo ani v prípade prešovských hasičov, ktorí svoje družstvo nazvali Dráčici. "Máme nový kotol, dúfame, že nás nesklame," tvrdil Pavol Krempaský oháňajúc sa veľkou varechou.
Gulášová úderka Prešov-Šidlovec bola rodinným družstvom. Kým otec Pavol Imrich miešal základ pozostávajúci z cibule a celého predného kolena z prasaťa, dcéry Pavla a Alžbetka spolu s mamou pripravovali hovädzie mäso a divinu, zemiaky aj huby. Hlivy, ako nám prezradila Alžbetka, vypestovali doma v krabici. "Minulý rok sme vyhrali Majstrovstvá Slovenska pod Tatrami a prešli sme už viac súťaží. Nejde o výhru, ale skôr o recesiu," povedal nám šéfkuchár rodiny zo Šidlovca.
A ako to celé dopadlo? Na to sme sa po ochutnávke a verdikte poroty opýtali organizátora za DD a DSS Stráň Jána Kaleju. "Hlavnú cenu, horský bicykel vyhral tím z Bzenova, putovný pohár majster guláš získala úderka zo Šidlovca a tretiu si odniesli dôchodcovia z domova na Cemjate," informoval nás o výsledku tretích majstrovstiev vo varení gulášu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš