najlepšie najmä v okresoch Prešov a Sabinov. Podľa informácie šéfky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove Pauly Neupauerovej, v týchto dvoch okresoch bolo exponovaných 162 osôb. Z nich ochorelo 27 ľudí, z toho 10 detí a 18 hospitalizovali na infekčnom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. "Kultivačne bolo ochorenie potvrdené u 19 osôb, 8 ochorení sa potvrdilo na základe klinických príznakov a súvislostí. Epidemiologickým vyšetrením bolo zistené, že chorí konzumovali cukrárenské výrobky z jedného výrobného zdroja a ten ich distribuoval na rôzne rodinné oslavy," uviedla P. Neupauerová. Dodala, že takmer u všetkých hospitalizovaných pacientov bol ťažký priebeh ochorenia s hnačkami, teplotami do 40 stupňov Celzia, ktoré boli sprevádzané hnačkami, bolesťami brucha, svalov aj kĺbov.
Oddelenie hygieny výživy prešovského RÚVZ vykonalo kontrolu v mieste cukrárskej výroby. Odobrali vzorky výrobkov na mikrobiologické vyšetrenia, ale závery sme sa zatiaľ nedozvedeli. Vyšetrenia totiž ešte nie sú ukončené.
Podobne nešťastne sa skončila aj rodinná oslava v okrese Levoča, presnejšie v obci Granč-Petrovce. Tam po konzumácii doma pripravených jedál ochorelo 7 z 24 ľudí. Dokonca 5 z nich museli hospitalizovať na infekčnom oddelení NsP v Poprade. Hygienici následne vyšetrili 4 druhy zákuskov a 3 vajcia, ktoré boli kúpené v Hydinárni Spišské Podhradie. Ani v tomto prípade ešte nie sú vyšetrenia ukončené.
Autor: ak
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš