ročník Slovensko-poľských jarmočných dní v Spišskej Belej. V sobotu sa na námestí premleli stovky domácich, Poliakov a zvedavcov z okolitých miest a obcí, aby si pripomenuli tradície, ľudové remeslá a ochutnali jedlá predkov. Nechýbal pestrý kultúrny program, dobrá nálada a slnečné počasie.
"Na jarmoku sme druhýkrát, je tu super," povedala nám v kroji vystrojená Alžbeta z poľského mesta Szczawnica. Spolu so svojimi známymi prišla predstaviť do Spišskej Belej tradičné jedlá, a to goralský koláč, kapustnicu a chlieb s domácou masťou. Okoloidúcim núkali pochúťky zadarmo. Na jarmočný deň sa dobre predzásobili aj stánkari s občerstvením. "Najviac ide kofola a pivo-desiatka," prezradila nám majiteľka občerstvenia zo Spišskej Belej. Z každého druhu mali naporúdzi šesť až osem sudov chladených nápojov. Ani na tomto jarmoku neobišli návštevníci stánok s perníkovými srdiečkami. Sobotňajším hitom boli jednoznačne srdiečka "Z lásky", "Jaskynke" a "Zasmej sa". "Najviac kupovali srdiečka muži svojim partnerkám," zhodnotila najväčší odbyt Ľubičanka Ľudmila Žembová, ktorá prišla na jarmok tiež druhýkrát.
S otvorenými ústami sledovali deti prácu kováča-zámočníka, ženy zaujal hlavne stánok s obrazmi vytvorenými paličkovaním. Chlapi sa pristavovali pri výrobcovi gombičiek a úžitkových predmetov z parožia. "Z parožia vyrábame, čo sa len dá. Najviac gombičky, ale aby sme využili surovinu, tak tých častí, ktoré sa na gombičky nehodia, vyrábame všeličo iné. Napríklad svietniky, koreničky, pre náročnejších takzvané kanadské kravaty," predstavil svoju ponuku majster poľovník, ktorý získava parožie vlastným lovom, ale aj výkupom.
Autor: afo
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš