Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 5. august, 2021 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

V Prešove prezentovali špeciality kuchárov a cukrárov

Prešov - Pastva pre oči a dráždenie chuťových pohárikov, takto by sa dal charakterizovať štvrtý ročník gastronomickej výstavy studených mís a

cukrárenských výrobkov. Zorganizoval ho Prešovský klub kuchárov a cukrárov. Jeho predseda Peter Uličný konštatoval, že výstava odráža aktuálne trendy v gastronómii.

"V súčasnom období nerobíme jednotlivé exponáty, ako voľakedy, ale jedno-, dvoj-, štvor-, šesť- a osemporciovky. Taká osemporciovka sa musí skladať z troch druhov mias, tie sú plnené podľa fantázie ich tvorcu," prezradil P. Uličný, ktorý v tomto smere ocenil výrobky hostí z Maďarska: "Majú to pekne urobené, na tých misách vidieť nové trendy, ktoré si v súčasnosti gastronómia vyžaduje."

Skryť Vypnúť reklamu

Kuchársky majster Marek Gajdoš zdôraznil, že "kombinácia surovín je teraz veľmi pestrá, aj čo sa týka zakomponovania mäsových a zeleninových výrobkov. Musia byť zladené po aj po estetickej, aj po chuťovej stránke".

Aj ďalší majstri kuchári boli spokojní s prezentovanými miniatúrami studenej kuchyne. "Osobne ma zaujali žiacke práce. Smerujú k moderným trendom v gastronómii. Nerobím to, ale teraz poviem, že sa mi páči misa Hotelovej akadémie v Prešove," povedal nám František Krankota.

Návštevníci, ktorí došli do sály PKO - Čierny orol v hojnom počte, tiež mohli oceniť vystavené gastronomické lahôdky. Na stoloch nechýbali napríklad cukrárske výrobky v podobe rôznych zvieratiek, či studené misy, na ktorých boli všemožné mäsovo-zeleninové či syrové kombinácie, vždy esteticky zladené. Až by si človek povedal, že ich je škoda zjesť...

Skryť Vypnúť reklamu

Oslovili sme jednu z kuchárok, ktorá tieto dobroty pripravila. Bratislavská kuchárka Monika Balážiová prišla do Prešova spolu s prezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Františkom Janatom. Prezentovala studené predjedlá: terinu s mrkvovými slzičkami, kurací fáš obalený v pórikovom liste a s prílohou, ktorou bol špenátovo-mrkvový puding. Ďalej to bola bravčová sviečková obalená v bravčovej zástierke s pikantným korením, príloha zemiak varený v kurkume, mrkvička a cukina plnená so špargľou. Aby toho nebolo málo, pridala aj kuraciu trojfarebnú roládku obalenú v sezame s paprikou. K tomu plnené košíčky z paradajky.

Ako dlho trvá príprava jednej takejto lahôdky? "Kým to pripravím, tak takú hodinku, potom sa to musí uvariť, vychladiť, nakrájať, naaspikovať a až potom vyložiť," prezradila M. Balážiová. Takže toto všetko robila dva dni? - opýtali sme sa. "Nie. Pol dňa," odvetila kuchárka.

Skryť Vypnúť reklamu

Prešovskí gastronómovia sú úspešní aj na rôznych súťažiach po svete. Pred pár rokmi rozbehli aj doma dve prezentačné akcie, prehliadku studenej kuchyne (máj) a gril párty (september).

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  3. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  7. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  7. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  8. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  1. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 6 167
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 797
  3. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 5 367
  4. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 5 216
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 4 367
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 179
  7. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 109
  8. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 3 058
  9. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca 2 920
  10. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 851
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chodecká päťdesiatka na OH v Rio 2016.

V Japonsku sa pôjde posledná olympijská chodecká päťdesiatka.


Marián Šimo a 1 ďalší 17 h
Branislav Benčat

Hľadáme úspešné inovatívne malé a stredné firmy.


20 h
Protest v Bratislave.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 541 obetí.


a 4 ďalší 12 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop