Korzár logo Korzár Spiš
Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

V Prešove prezentovali špeciality kuchárov a cukrárov

Prešov - Pastva pre oči a dráždenie chuťových pohárikov, takto by sa dal charakterizovať štvrtý ročník gastronomickej výstavy studených mís a

cukrárenských výrobkov. Zorganizoval ho Prešovský klub kuchárov a cukrárov. Jeho predseda Peter Uličný konštatoval, že výstava odráža aktuálne trendy v gastronómii.

"V súčasnom období nerobíme jednotlivé exponáty, ako voľakedy, ale jedno-, dvoj-, štvor-, šesť- a osemporciovky. Taká osemporciovka sa musí skladať z troch druhov mias, tie sú plnené podľa fantázie ich tvorcu," prezradil P. Uličný, ktorý v tomto smere ocenil výrobky hostí z Maďarska: "Majú to pekne urobené, na tých misách vidieť nové trendy, ktoré si v súčasnosti gastronómia vyžaduje."

Skryť Vypnúť reklamu

Kuchársky majster Marek Gajdoš zdôraznil, že "kombinácia surovín je teraz veľmi pestrá, aj čo sa týka zakomponovania mäsových a zeleninových výrobkov. Musia byť zladené po aj po estetickej, aj po chuťovej stránke".

Aj ďalší majstri kuchári boli spokojní s prezentovanými miniatúrami studenej kuchyne. "Osobne ma zaujali žiacke práce. Smerujú k moderným trendom v gastronómii. Nerobím to, ale teraz poviem, že sa mi páči misa Hotelovej akadémie v Prešove," povedal nám František Krankota.

Návštevníci, ktorí došli do sály PKO - Čierny orol v hojnom počte, tiež mohli oceniť vystavené gastronomické lahôdky. Na stoloch nechýbali napríklad cukrárske výrobky v podobe rôznych zvieratiek, či studené misy, na ktorých boli všemožné mäsovo-zeleninové či syrové kombinácie, vždy esteticky zladené. Až by si človek povedal, že ich je škoda zjesť...

Skryť Vypnúť reklamu

Oslovili sme jednu z kuchárok, ktorá tieto dobroty pripravila. Bratislavská kuchárka Monika Balážiová prišla do Prešova spolu s prezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Františkom Janatom. Prezentovala studené predjedlá: terinu s mrkvovými slzičkami, kurací fáš obalený v pórikovom liste a s prílohou, ktorou bol špenátovo-mrkvový puding. Ďalej to bola bravčová sviečková obalená v bravčovej zástierke s pikantným korením, príloha zemiak varený v kurkume, mrkvička a cukina plnená so špargľou. Aby toho nebolo málo, pridala aj kuraciu trojfarebnú roládku obalenú v sezame s paprikou. K tomu plnené košíčky z paradajky.

Ako dlho trvá príprava jednej takejto lahôdky? "Kým to pripravím, tak takú hodinku, potom sa to musí uvariť, vychladiť, nakrájať, naaspikovať a až potom vyložiť," prezradila M. Balážiová. Takže toto všetko robila dva dni? - opýtali sme sa. "Nie. Pol dňa," odvetila kuchárka.

Skryť Vypnúť reklamu

Prešovskí gastronómovia sú úspešní aj na rôznych súťažiach po svete. Pred pár rokmi rozbehli aj doma dve prezentačné akcie, prehliadku studenej kuchyne (máj) a gril párty (september).

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  3. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  4. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  9. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  10. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  1. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  2. Budúcnosť M&A v Európe
  3. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  4. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  5. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  6. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  9. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  10. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 209
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 018
  3. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 511
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 238
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 089
  6. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 993
  7. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 673
  8. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 669
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 614
  10. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 292
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.
Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková a podpredseda SaS a minister školstva Branislav Gröhling.
Stĺpček Jakuba Fila

Figa borová v podaní Igora Matoviča

Krajina si zaslúži mať príčetného premiéra.

Jakub Filo.
Cynická obluda

Opice sa búria

Minulý týždeň sa rozhorel zaujímavý sémantický spor. Prehrali v ňom obe strany a zastať sa treba opíc.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop