turistickú sezónu. Do balíka pripravených podujatí patrilo aj varenie piroha.
V surovom stave mal 110 centimetrov. Kuchári zo Spišského salaša ho zhotovili z troch kíl múky a naplnili ho plnkou z bryndze a zemiakov, ktorá vážila 1, 5 kilograma. V sobotu nešlo na Spišskom hrade o lámanie rekordov, naopak varilo sa skôr pre zábavu. Piroh sa kúskoval a rozdával sa na ochutnanie návštevníkom. "Pirohy takýchto rozmerov varíme aj v lete na Spišskom salaši. Tam už však ide o rekordy a o súťaž v rýchlej konzumácii. Sme jediní na Slovensku, ktorí sa pustili do varenia takýchto maxi pirohov. A prečo práve dnes na Spišskom hrade? Aj v súčasnosti sme my Spišiaci, ale hlavne podnikatelia poddaní tomuto hradu. Ak tu prídu turisti, iste to ovplyvní aj náš zisk. Preto chceme návštevníkom ponúknuť jednu zo spišských špecialít, akou pirohy určite sú," povedal nám Ing. Jaroslav Štrublík majiteľ Spišského salaša.
Vystúpenie miestnych folklórnych súborov, bábkové divadlo. Aj to patrilo k otváraniu Spišského hradu. Aká by to však bola slávnosť, keby tu chýbali šermiari Páni Spiša. Tí si pripravili zaujímavý scenár, dobýjanie hradnej brány. Išlo o výjav z histórie. Dcéra hradu sa so sprievodom vracia domov, hrad však obsadili zbojníci. Nastáva poriadna chlapská potýčka. Rinčia meče, bojuje sa aj s kanónmi, hákovnicami či tarasnicami.
Zdá sa, že minulosť má so súčasnosťou veľa spoločného. Aj v čase hradných pánov totiž prekvitala korupcia. Čo sa totiž nepodarilo sprievodu domácej pane dosiahnúť za pomoci zbraní, to sa podarilo za pomoci plného mešca. Dukáty putovali do vrecka zbojníckeho Judáša a sprievod mohol konečne vojsť cez bránu. Zbojníci skončili v hladomorni. Večer sa na hrade konala poprava.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš