Prešov - Japonské špeciality môžu Prešovčania vychutnávať počas tohto týždňa v reštaurácii Mladosť, kde sa koná festival japonskej kuchyne.
Šéfkuchárky z Tokia tu predviedli svoje kulinárske umenie a pripravili gastronomické špeciality z krajiny vychádzajúceho slnka. Najobľúbenejšou ingredienciou je pohánková múka, ktorú dostať kúpiť aj na Slovensku.
Šéfkuchárka Keiko Haneda prezradila, že v Prešove využili pri varení väčšinou tunajšie suroviny. "Slovenská kuchyňa je podobná japonskej," prekvapujúco konštatovala. Skúsenosti s oboma kuchyňami má Prešovčan Peter Uličný, ktorý je podpredsedom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Ten prezentoval vtedy ešte česko-slovenskú kulinársku školu na svetovej výstave v Osake v roku 1970 a pred desiatimi rokmi si návštevu Japonska zopakoval, na pozvanie jednej tamojšej firmy. S japonskými kuchárkami plynulo komunikoval v ich rodnej reči aj tu v Prešove. "Japonská kuchyňa je rozdielna. Aj keď od času, keď som tam bol, šiel vývoj dopredu a ich kuchyňa je už rozšírená o jedlá z celého sveta," povedal nám P. Uličný. "Jedlá majú skôr polievkového rázu. Napríklad sú priamo v nich vyprážané ryby. Najprv sa zjedia s paličkami, potom sa klasicky vypije polievka," prezradil o japonskej kuchyni, ktorá má, ako podotkol, viacero chodov. Niekedy až desať.
Okrem celosvetovo známeho jedla suši, ktoré v Prešove prezentované nebolo, patrí medzi japonské špeciality napríklad soba (polievka z pohánky), skiaki (jedlo z hovädzieho mäsa a póru) či sašimi (surová ryba niečo podobné ako suši). Slovákom jedlá japonskej kuchyne chutili, Japonci si zas pochutnali na slovenskej strave. A chválili ju, zrejme nielen z povestnej zdvorilosti. Spokojnosť netajil ani podpredseda Slovensko-japonskej spoločnosti Ladislav Kišeľák.
"Spolupráca našej spoločnosti, ale trebárs aj Prešovskej univerzity s japonskými partnermi funguje už roky. Práve počas tejto návštevy by sa mali nadviazať nové kontakty, a to medzi lesníckou školou v Prešove a podobnou školou v Japonsku," uviedol L. Kišeľák.
Festival japonskej kuchyne bol druhou tohoročnou aktivitou spoločnosti. Prvou bola úspešná súťaž v speve japonských piesní Sakura. Vlani sa zas v šarišskej metropole prezentovali zápasníci športu sumo z tokijskej univerzity Daito Bunka.
Nielen gastronomické podujatie, ale i prešovskú radnicu navštívil japonský veľvyslanec na Slovensku Toyojiro Soejima a atašé Sususum Kiyosawa. Prijal ich primátor Milan Benč, ktorý sa zúčastnil aj japonských kulinárskych dní.
"Aj táto návšteva je signálom toho, že severovýchod Slovenska nie je len okrajovým regiónom Európskej únie, ale aj regiónom šancí a nových možností," povedal v príhovore primátor, ktorý japonských hostí informoval o prebiehajúcej reforme verejnej správy, o jej dopadoch na hospodárenie samosprávy a o zámeroch mesta v ekonomickej oblasti.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš