Tatier pripravili originálnu štrbskú zabíjačku. Priamo pred chatou postavili konštrukciu kovovej trojnožky, na hák zavesili prasiatko a štyria krojovaní Štrbania sa šikovne zvŕtali, aby ho spracovali podľa tradičných postupov. Do toho rozvoniavalo neodmysliteľné hriate a zneli tóny ľudových piesní.
"Toto sme ešte na chate nemali. Tradičná zabíjačka patrí do podtatranských obcí práve v predvianočnom čase. Chceli sme ponúknuť také malé nazretie do kuchyne, ukázať ľuďom miestne tradície a v neposlednom rade je to príležitosť na priateľské stretnutie," vysvetlil nájomca chaty pod Soliskom Milan Štefánik.
Hoci sám má zabíjačkové špeciality veľmi rád, priznáva, že zabíjačky sa zúčastňuje radšej v čase, keď je už svinka na háku.
Štvorica mladých mužov zo Štrby sa so 115-kilovým bravom hravo popasovala. "Vždy som s otcom chodil po zabíjačkách, už ako malý chlapec som sa okolo neho motal, človek odpozoruje všetky postupy a receptúry. Pri zabíjačkách v Štrbe býva veselo a verím, že aj na chate pod Soliskom sa zo zabíjačky stane populárna tradícia," povedal "majster mäsiar" Pavol Sokol.
Spolu s kamarátmi zo folklórneho súboru Horec zvládali šikovne krájať mäso, chystať tradičnú "grejsupu", zvedavcom vysvetľovať postupy. "Každý kraj má svoje typické rituály, spracovanie špecialít sa líši najmä ingredenciami. Zabíjačka však vždy bola najmä spoločenská udalosť so spevom a dobrou náladou," doplnil ho Michal Hyriak.
Oproti zabíjačke, akú robia v Štrbe, sa tá vysokohorská ani veľmi nelíšila. Akurát majstri v krojoch mali trochu sťažené podmienky, okrem chladu a silného vetra si museli viac dávať pozor na rovnováhu, na zľadovatenom snehu sa im poriadne šmýkalo.
Zabíjačkový rituál prilákal do chaty aj davy zvedavcov. "Krásne to rozvoniava, nálada je výborná, dali sme sa zlákať. Určite je takéto spestrenie predvianočného času príjemné," tvrdili návštevníci, vyčkávajúci na ochutnávku prvých špecialít.
Za okienkom sa nenápadne zvŕtali aj ženy, pomocníčky. Od rána načistili cez 30 kíl zemiakov. "My sme len také pomocné sily v ústraní, ale na dobré klobásky sa už tešíme," dodala Marcela Štefániková.
Personál chaty pod Soliskom už chystá aj atraktívny program na silvestrovské oslavy. "Snažíme sa prichádzať vždy s niečím novým, aby sme ľuďom ponúkli zážitok naviac," dodal chatár.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš