Tsatsiki
300 g bieleho smotanového jogurtu, min. 2 lyžice olivového oleja, postrúhané uhorky bez dužiny a šupky odkvapkané, jeden strúčik pretlačeného cesnaku, soľ, čierne korenie, čerstvý alebo mrazený kôpor. Všetko premiešame a podávame s hriankami.
Feta Furno
Kozí syr vložíme do alobalu, pokvapkáme olivovým olejom, navrch dáme nakrájanú paradajku a papriku, chili korenie, zabalíme a pečieme 10 minút pri teplote 200°C.
Musaka (mäsový koláč)
Očistené zemiaky nakrájame na tenké plátky ako chipsy, namočíme do rozohriatej fritézy (180°C), vzápätí vyberieme. To isté zopakujeme aj s olúpaných baklažánom, ktorý potom odmastíme v servítke. Lupienky zemiakov poukladáme na pekáč mierne potretý olivovým olejom, na ne naukladáme baklažán, posolíme a zalejeme bešamelovou omáčkou zo šľahačkovej smotany a múky. Pečieme asi 30 až 45 minút pri teplote 150°C.
Bravčové a hovädzie mäso pomelieme, spolu uvaríme vo vode (asi 30 minút). Potom vyberieme, vložíme do nádoby, zmixujeme, pridáme soľ, čierne korenie, veľa mletej škorice a zmes dáme na základ zo zemiakov. Dobre zatlačíme a zapekáme asi 45 minút. Nakoniec zalejeme bešamelovou omáčkou z dvoch šľahačkových smotán, osolíme a pečieme ešte asi hodinu. Podávame s hranolkami a zeleninou.
Bravčový steak
Bravčové mäso marinujeme v olivovom oleji s korením gyros. Prudko opečieme a podávame s volským okom.
Autor: mb
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš