Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Barmani - juniori presvedčili o svojich kvalitách komisárov aj publikum

Prešov - Veľká sála prešovského Divadla Jonáša Záborského včera doslova praskala vo švíkoch. V publiku to vrelo napätím a povzbudzovaním favoritov v

medzinárodnej súťaži barmanov juniorov. Na javisku to už bolo o niečo horšie. Súťažiaci mali zjavne trému pri miešaní nápojov, ale hudba, povzbudzujúce ohlasy z publika aj sprievodné slovo moderátorky ich chvíľami nechali zabudnúť na fakt, že každý z výkonov pozorne sledujú technickí komisári.

Súťažiaci si totiž boli vedomí, že tu môžu stratiť najviac bodov. Komisári hodnotili predovšetkým prípravu pohárov, ingrediencie, postup miešania aj nalievania do pohárov až po konečnú úpravu. Tréma urobila svoje a niektorým súťažiacim, najmä nováčikom, sa stalo, že rozsypali ľad, vyliali časť nápoja na obrus, alebo im spadlo ovocie, ktorým ozdobovali poháre do nápoja. No aj o tom sú súťaže. Rovnako dôležité bolo aj dodržanie časového limitu na prípravu soft drinku (nealkoholický) a short drinku (alkoholický).

Skryť Vypnúť reklamu

Nápoje však hodnotili aj chuťoví komisári a tu mohli zase body získať. "Tento rok sme vymysleli, že medzi chuťovými komisármi sú aj neodborníci spomedzi laickej verejnosti. Vždy sú v tandeme s odborníkom zo Slovenskej barmanskej asociácie. Máme tu aj medzinárodné obsadenie. V jednej z komisií je aj riaditeľ anglickej jazykovej školy a ten je z tej úlohy nadšený. Tiež sú tu dvaja anglicky hovoriaci učitelia z Brazílie a z USA. Pre všetkých je to zaujímavá skúsenosť," povedala nám za organizátorov zástupkyňa riaditeľa Hotelovej akadémie v Prešove Beáta Šofranková.

Nazreli sme i medzi komisárov. Z toľkých pohárov a chutí už mali trochu otupené chuťové poháriky, ale svoju prácu brali veľmi zodpovedne. Hodnotili vzhľad, arómu, chuť aj konečný efekt nápoja. "Musím povedať, že niektoré nápoje sú na študentov, ktorí ešte len zbierajú skúsenosti, naozaj vynikajúce. Je to vec kreativity každého z nich. Mal som tu niekoľko takých, ktoré by som označil za vynikajúce," reagoval na naše vyzvedanie o ich kvalite člen Slovenskej barmanskej asociácie Róbert Huszár. Dôverne pozná atmosféru na profesionálnych súťažiach doma aj v zahraničí, preto nás neprekvapilo jeho konštatovanie, že juniori základy zvládli a dokázali aj svoju objavnosť. Podľa Huszára sa mnohí z nich môžu prepracovať medzi špičkových profesionálov. Aj vlani sa medzi zástupcov 35 krajín vo svetovej súťaži prebojoval jeden slovenský barman roka na pozíciu svetového vicemajstra.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzinárodná súťaž Eurocup 2004 sa koná v Prešove už dvanásty rok. Jej organizátorom je Hotelová akadémia v Prešove, Európska asociácia škôl hotelierstva a turizmu so sídlom v Luxembursku, Slovenská barmanská asociácia, ale aj Nadácia pre vzdelávanie v hoteliérstve so sídlom v Ženeve. Súťažiť prišlo 30 škôl zo Slovenska a 10 zo zahraničia. Medzi nimi juniori z Čiech, Maďarska, Nemecka, Poľska, Srbska a Ukrajiny.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 276
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 658
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 407
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 13 461
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 118
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 779
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 404
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 281
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 100
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 958
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jaroslav Polaček na brífingu.

Testovať sa bude od piatka.

2 h
Mapa okresov, ktoré čaká ďalšie kolo testovania.

Primátor Kežmarku spochybňoval dáta, mal pravdu.

8 h
Vodič ukázal policajtom SMS-ku.

Ľudia často tvrdia, že idú k lekárovi.

6 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda vlády SR Igor Matovič (v popredí) počas tlačovej konferencie.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 241-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 361 obetí. Na Slovensku sa skončilo celoplošné testovanie, platia nové opatrenia.

13 h

Bratislava a Kežmarok sú nakoniec zelené.

1 h
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Ďalší testovací „úspech“

Peter Tkačenko

Matovič potrebuje ostatných rovnako ako oni jeho.

2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop