Korzár logo Korzár Spiš

Barmani - juniori presvedčili o svojich kvalitách komisárov aj publikum

Prešov - Veľká sála prešovského Divadla Jonáša Záborského včera doslova praskala vo švíkoch. V publiku to vrelo napätím a povzbudzovaním favoritov v

medzinárodnej súťaži barmanov juniorov. Na javisku to už bolo o niečo horšie. Súťažiaci mali zjavne trému pri miešaní nápojov, ale hudba, povzbudzujúce ohlasy z publika aj sprievodné slovo moderátorky ich chvíľami nechali zabudnúť na fakt, že každý z výkonov pozorne sledujú technickí komisári.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súťažiaci si totiž boli vedomí, že tu môžu stratiť najviac bodov. Komisári hodnotili predovšetkým prípravu pohárov, ingrediencie, postup miešania aj nalievania do pohárov až po konečnú úpravu. Tréma urobila svoje a niektorým súťažiacim, najmä nováčikom, sa stalo, že rozsypali ľad, vyliali časť nápoja na obrus, alebo im spadlo ovocie, ktorým ozdobovali poháre do nápoja. No aj o tom sú súťaže. Rovnako dôležité bolo aj dodržanie časového limitu na prípravu soft drinku (nealkoholický) a short drinku (alkoholický).

SkryťVypnúť reklamu

Nápoje však hodnotili aj chuťoví komisári a tu mohli zase body získať. "Tento rok sme vymysleli, že medzi chuťovými komisármi sú aj neodborníci spomedzi laickej verejnosti. Vždy sú v tandeme s odborníkom zo Slovenskej barmanskej asociácie. Máme tu aj medzinárodné obsadenie. V jednej z komisií je aj riaditeľ anglickej jazykovej školy a ten je z tej úlohy nadšený. Tiež sú tu dvaja anglicky hovoriaci učitelia z Brazílie a z USA. Pre všetkých je to zaujímavá skúsenosť," povedala nám za organizátorov zástupkyňa riaditeľa Hotelovej akadémie v Prešove Beáta Šofranková.

Nazreli sme i medzi komisárov. Z toľkých pohárov a chutí už mali trochu otupené chuťové poháriky, ale svoju prácu brali veľmi zodpovedne. Hodnotili vzhľad, arómu, chuť aj konečný efekt nápoja. "Musím povedať, že niektoré nápoje sú na študentov, ktorí ešte len zbierajú skúsenosti, naozaj vynikajúce. Je to vec kreativity každého z nich. Mal som tu niekoľko takých, ktoré by som označil za vynikajúce," reagoval na naše vyzvedanie o ich kvalite člen Slovenskej barmanskej asociácie Róbert Huszár. Dôverne pozná atmosféru na profesionálnych súťažiach doma aj v zahraničí, preto nás neprekvapilo jeho konštatovanie, že juniori základy zvládli a dokázali aj svoju objavnosť. Podľa Huszára sa mnohí z nich môžu prepracovať medzi špičkových profesionálov. Aj vlani sa medzi zástupcov 35 krajín vo svetovej súťaži prebojoval jeden slovenský barman roka na pozíciu svetového vicemajstra.

SkryťVypnúť reklamu

Medzinárodná súťaž Eurocup 2004 sa koná v Prešove už dvanásty rok. Jej organizátorom je Hotelová akadémia v Prešove, Európska asociácia škôl hotelierstva a turizmu so sídlom v Luxembursku, Slovenská barmanská asociácia, ale aj Nadácia pre vzdelávanie v hoteliérstve so sídlom v Ženeve. Súťažiť prišlo 30 škôl zo Slovenska a 10 zo zahraničia. Medzi nimi juniori z Čiech, Maďarska, Nemecka, Poľska, Srbska a Ukrajiny.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 222
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 246
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 067
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 092
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 783
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 208
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 555
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu