medzinárodnej súťaži barmanov juniorov. Na javisku to už bolo o niečo horšie. Súťažiaci mali zjavne trému pri miešaní nápojov, ale hudba, povzbudzujúce ohlasy z publika aj sprievodné slovo moderátorky ich chvíľami nechali zabudnúť na fakt, že každý z výkonov pozorne sledujú technickí komisári.
Súťažiaci si totiž boli vedomí, že tu môžu stratiť najviac bodov. Komisári hodnotili predovšetkým prípravu pohárov, ingrediencie, postup miešania aj nalievania do pohárov až po konečnú úpravu. Tréma urobila svoje a niektorým súťažiacim, najmä nováčikom, sa stalo, že rozsypali ľad, vyliali časť nápoja na obrus, alebo im spadlo ovocie, ktorým ozdobovali poháre do nápoja. No aj o tom sú súťaže. Rovnako dôležité bolo aj dodržanie časového limitu na prípravu soft drinku (nealkoholický) a short drinku (alkoholický).
Nápoje však hodnotili aj chuťoví komisári a tu mohli zase body získať. "Tento rok sme vymysleli, že medzi chuťovými komisármi sú aj neodborníci spomedzi laickej verejnosti. Vždy sú v tandeme s odborníkom zo Slovenskej barmanskej asociácie. Máme tu aj medzinárodné obsadenie. V jednej z komisií je aj riaditeľ anglickej jazykovej školy a ten je z tej úlohy nadšený. Tiež sú tu dvaja anglicky hovoriaci učitelia z Brazílie a z USA. Pre všetkých je to zaujímavá skúsenosť," povedala nám za organizátorov zástupkyňa riaditeľa Hotelovej akadémie v Prešove Beáta Šofranková.
Nazreli sme i medzi komisárov. Z toľkých pohárov a chutí už mali trochu otupené chuťové poháriky, ale svoju prácu brali veľmi zodpovedne. Hodnotili vzhľad, arómu, chuť aj konečný efekt nápoja. "Musím povedať, že niektoré nápoje sú na študentov, ktorí ešte len zbierajú skúsenosti, naozaj vynikajúce. Je to vec kreativity každého z nich. Mal som tu niekoľko takých, ktoré by som označil za vynikajúce," reagoval na naše vyzvedanie o ich kvalite člen Slovenskej barmanskej asociácie Róbert Huszár. Dôverne pozná atmosféru na profesionálnych súťažiach doma aj v zahraničí, preto nás neprekvapilo jeho konštatovanie, že juniori základy zvládli a dokázali aj svoju objavnosť. Podľa Huszára sa mnohí z nich môžu prepracovať medzi špičkových profesionálov. Aj vlani sa medzi zástupcov 35 krajín vo svetovej súťaži prebojoval jeden slovenský barman roka na pozíciu svetového vicemajstra.
Medzinárodná súťaž Eurocup 2004 sa koná v Prešove už dvanásty rok. Jej organizátorom je Hotelová akadémia v Prešove, Európska asociácia škôl hotelierstva a turizmu so sídlom v Luxembursku, Slovenská barmanská asociácia, ale aj Nadácia pre vzdelávanie v hoteliérstve so sídlom v Ženeve. Súťažiť prišlo 30 škôl zo Slovenska a 10 zo zahraničia. Medzi nimi juniori z Čiech, Maďarska, Nemecka, Poľska, Srbska a Ukrajiny.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš