Korzár logo Korzár Spiš

Šarišské pekárne a cukrárne investovali a rozšírili výrobu mrazených výrobkov

Prešov - Všetky väčšie spoločnosti racionalizujú svoje prevádzky a zvyšujú produktivitu práce. Ani v pekárenstve to nie je inak, hoci práve tento

rezort ekonomicky postihlo zvyšovanie cien múky a znižovanie kúpyschopnosti obyvateľstva. Tiež nie je žiadnym tajomstvom, že trh je presýtený a prežijú len najsilnejší.

Napriek tomu Šarišské pekárne a cukrárne, a. s. Prešov tento rok pokračovali v investíciách, s ktorými začali už v roku 2000, aby rozšírili sortiment pekárenských mrazených výrobkov, s ktorými chcú preraziť aj na zahraničné trhy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"V roku 2000 sme počiatočné investície do technológie v objeme 20 miliónov korún trochu podcenili, lebo sa ukázalo, že potreba aj záujem je vyšší. Preto sme aj v tomto roku investovali do rozšírenia priestorov, technológie aj sortimentu rovnaký objem prostriedkov. V roku 2003 sme vyrobili zhruba 500 ton, tento rok, keďže sme začali až v júli, máme plán vyrobiť 600 ton výrobkov. Našim zámerom je, aby v roku 2006 bolo na trhu 20 percent mrazených výrobkov z našej celkovej produkcie," konkretizoval investičné prognózy generálny riaditeľ Viliam Šofranko. Ide v priemere o 30 druhov slaných aj sladkých výrobkov, ktoré sa menia podľa požiadaviek spotrebiteľov. V celkovej produkcii je však okolo 200 druhov.

SkryťVypnúť reklamu

Na otázku, na ktoré zahraničné trhy plánujú tieto výrobky dodávať, uviedol, že už teraz vyvážajú do Čiech, ale predbežný záujem prejavili aj Nemci, Francúzi, či Taliani. "Ako dodávatelia sme zaujímaví asi preto, lebo máme lacnú pracovnú silu. Celkovo máme široký sortiment výrobkov, čo nám kazí produktivitu práce. Zatiaľ ho nechceme zužovať, no zvažujeme, či niektoré pracnejšie výrobky neprenecháme malým pekárňam. Základom celkovej výroby je chlieb a pečivo, čo tvorí asi 60 percent," dodal generálny riaditeľ.

Keď sme sa zaujímali, či pri zvýšenom objeme výroby prijali aj nových pracovníkov, reagoval odmietavo. Naopak. Tento rok dokonca prepúšťali, keď zrušili svoje dve nerentabilné prevádzky vo Svidníku a Stropkove. V súčasnosti je v Prešove 300 a v Bardejove 180 pracovníkov.

SkryťVypnúť reklamu

V súvislosti s investičnými zdrojmi nás zaujímalo, či tohtoročné prostriedky na rozšírenie technológie čerpali z vlastných zdrojov a kedy očakávajú návratnosť. "Z celkovej investície išlo o jednu tretinu úveru a zvyšok boli vlastné zdroje. Investovali sme aj do bardejovskej prevádzky cez 4 milióny korún a podľa našich odhadov návratnosť by mala byť do piatich rokov. Aj na budúci rok chceme investovať 20 miliónov do technológie na klasickú výrobu. Našou snahou je vytvoriť dobré technické podmienky a zvyšovať produktivitu práce."

Keďže poľnohospodári avizujú dobrú úrodu pšenice, zaujímalo nás, či pekári očakávajú, že sa cena múky bude postupne znižovať. Podľa Šofranka s tým síce rátajú, ale nemôžu sa na to spoliehať. Zatiaľ sa vraj dobrá úroda v kvalite múky príliš neprejavila. Mimochodom, ich mesačná potreba tejto základnej suroviny je 900 ton mesačne, pričom dve tretiny si zabezpečujú z vlastného mlyna.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 333
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 461
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 263
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 301
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 918
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 446
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 554
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 090
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu