Korzár logo Korzár Spiš
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Šarišské pekárne a cukrárne investovali a rozšírili výrobu mrazených výrobkov

Prešov - Všetky väčšie spoločnosti racionalizujú svoje prevádzky a zvyšujú produktivitu práce. Ani v pekárenstve to nie je inak, hoci práve tento

rezort ekonomicky postihlo zvyšovanie cien múky a znižovanie kúpyschopnosti obyvateľstva. Tiež nie je žiadnym tajomstvom, že trh je presýtený a prežijú len najsilnejší.

Napriek tomu Šarišské pekárne a cukrárne, a. s. Prešov tento rok pokračovali v investíciách, s ktorými začali už v roku 2000, aby rozšírili sortiment pekárenských mrazených výrobkov, s ktorými chcú preraziť aj na zahraničné trhy.

"V roku 2000 sme počiatočné investície do technológie v objeme 20 miliónov korún trochu podcenili, lebo sa ukázalo, že potreba aj záujem je vyšší. Preto sme aj v tomto roku investovali do rozšírenia priestorov, technológie aj sortimentu rovnaký objem prostriedkov. V roku 2003 sme vyrobili zhruba 500 ton, tento rok, keďže sme začali až v júli, máme plán vyrobiť 600 ton výrobkov. Našim zámerom je, aby v roku 2006 bolo na trhu 20 percent mrazených výrobkov z našej celkovej produkcie," konkretizoval investičné prognózy generálny riaditeľ Viliam Šofranko. Ide v priemere o 30 druhov slaných aj sladkých výrobkov, ktoré sa menia podľa požiadaviek spotrebiteľov. V celkovej produkcii je však okolo 200 druhov.

Skryť Vypnúť reklamu

Na otázku, na ktoré zahraničné trhy plánujú tieto výrobky dodávať, uviedol, že už teraz vyvážajú do Čiech, ale predbežný záujem prejavili aj Nemci, Francúzi, či Taliani. "Ako dodávatelia sme zaujímaví asi preto, lebo máme lacnú pracovnú silu. Celkovo máme široký sortiment výrobkov, čo nám kazí produktivitu práce. Zatiaľ ho nechceme zužovať, no zvažujeme, či niektoré pracnejšie výrobky neprenecháme malým pekárňam. Základom celkovej výroby je chlieb a pečivo, čo tvorí asi 60 percent," dodal generálny riaditeľ.

Keď sme sa zaujímali, či pri zvýšenom objeme výroby prijali aj nových pracovníkov, reagoval odmietavo. Naopak. Tento rok dokonca prepúšťali, keď zrušili svoje dve nerentabilné prevádzky vo Svidníku a Stropkove. V súčasnosti je v Prešove 300 a v Bardejove 180 pracovníkov.

Skryť Vypnúť reklamu

V súvislosti s investičnými zdrojmi nás zaujímalo, či tohtoročné prostriedky na rozšírenie technológie čerpali z vlastných zdrojov a kedy očakávajú návratnosť. "Z celkovej investície išlo o jednu tretinu úveru a zvyšok boli vlastné zdroje. Investovali sme aj do bardejovskej prevádzky cez 4 milióny korún a podľa našich odhadov návratnosť by mala byť do piatich rokov. Aj na budúci rok chceme investovať 20 miliónov do technológie na klasickú výrobu. Našou snahou je vytvoriť dobré technické podmienky a zvyšovať produktivitu práce."

Keďže poľnohospodári avizujú dobrú úrodu pšenice, zaujímalo nás, či pekári očakávajú, že sa cena múky bude postupne znižovať. Podľa Šofranka s tým síce rátajú, ale nemôžu sa na to spoliehať. Zatiaľ sa vraj dobrá úroda v kvalite múky príliš neprejavila. Mimochodom, ich mesačná potreba tejto základnej suroviny je 900 ton mesačne, pričom dve tretiny si zabezpečujú z vlastného mlyna.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 35 144
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 077
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 398
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 630
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 271
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 301
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 787
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 489
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 420
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 370
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenka vyrovnala svoj najlepší výsledok v zjazde.

8 h
Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie po prílete poľských lekárov a zdravotníkov, ktorí pomôžu počas celoplošného skríningu na ochorenie COVID-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

9 h

Máme síce neveľmi priekazné testy, ale kompenzujeme to tým, že ich aspoň úplne zle používame.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop