dali záväzok - popýšiť sa touto múčnou špecialitou o dĺžke 150 centimetrov. Iba jeden jediný centimeter delil majstrov v bielych čiapkach od úspechu. Hotový piroh, ktorý by podľa organizátora Ing. Jaroslava Štrublíka mal zasýtiť sto ľudí, meral 149 centimetrov.
Napriek tomu v rámci uplynulých ročníkov môžu kuchári z o Spiša hovoriť o úspechu. Minuloročný piroh totiž meral 122 centimetrov, ten z predvlaňajška mal zase 144 centimetrov. Ako nám prezradil kuchár Peter Gonda, na maxipiroh minuli 4 kilá múky, 4 vajcia a 5 kíl zemiakovo-bryndzovej plnky. "Najväčším umením nielen pri varení maxipirohu, ale aj pri bežných pirohoch, je vystihnúť, kedy sú už uvarené," prezradil nám P. Gonda.
Podujatie, ktoré má za cieľ propagovať typické slovenské jedlá a produkty, ako je napríklad bryndza, je tradične spojené so súťažou v rýchlej konzumácii pirohov. Pod Spišským hradom súťažilo desať detí a druhu kategóriou boli dospelí návštevníci. Kým v minulých ročníkoch bolo rýchle jedenie výsadou mužov, v tomto roku karty zamiešali aj dve ženy.
Súťaž s poriadnym náskokom vyhral náš kolega - športový redaktor Spišského denníka Korzára Jozef Petruška. Ten dorazil na súťažnú pôdu ako posledný, víťazstvo mal však okamžite vo vrecku. "Súťažiaci museli skonzumovať dvadsať pirohov, to je 750 gramov v jednom kole. Vo finále sa stretli traja najlepší, ktorí opätovne museli skonzumovať takúto porciu. Zapíjalo sa mliekom," vysvetlil J. Štrublík pravidlá súťaže.
Náš kolega, ktorého všetci v redakcii poznáme ako veľkého jedáka, si zasúťažiť odskočil z futbalových zápasov, s palmou víťazstva si to opäť namieril pracovne na futbal. "Pirohy som hltal celé a zapíjal mliekom. Pri súťaži, ak som chcel byť prvý, nemá zmysel ich kúskovať v ústach," prezradil recept na víťazstvo. Ako nám prezradil, súťažné pirohy iba oklamali žalúdok, večer, keď sa vráti z futbalu, si vraj doma dožičí výdatnú večeru.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš