dohadovacie konanie, jeho výsledkom bolo pre PSK ďalších 18,4 milióna korún, ďalšie financie prišli z rezervy ministerstva školstva prostredníctvom Krajského školského úradu - 0,8 milióna Sk. Upravený rozpočet k 30. júnu pre školstvo PSK, vrátane vlastných zdrojov a predpokladaných príjmov, tak sumárne predstavuje 1 miliardu 514 miliónov Sk.
Školy od januára prešli na spôsob financovania prostredníctvom normatívov. Financovanie cez normatívy si PSK odskúšal už v roku 2003. Rozdiel vo financovaní škôl v roku 2003 a 2004 je v tom, že kým v minulom roku kryl normatív fixné výdavky škôl, teda energie, tak rok 2004 je iný v tom, že normatív je na počet žiakov a fixné výdavky sa už nezohľadňujú. Normatív obsahuje mzdový normatív a normatív prevádzkový. „Toto prinieslo problémy školám, ktoré majú množstvo budov a spojovacích chodieb a nízky počet žiakov," uviedla vedúca finančného odboru Úradu PSK Mária Holíková (na snímke).
Na PSK došli k záveru, že niektoré školy majú nadstav zamestnancov na počet žiakov. Podľa M. Holíkovej namietali v dohadovacom konaní aj teplotné pásmo, ktoré bolo pre školy v Prešovskom kraji určené. Rozpätie pre teplotné pásma je od 1 do 8 a iba jedna oblasť v Prešovskom kraji má stanovenú sedmičku, osmičku nemá nikto. „Ak by sme to však porovnali, tak vykurovacia sezóna v Prešovskom kraji je o 30 dní dlhšia, ako v Bratislave a to je značný finančný objem peňazí," zdôraznila.
Informovala aj o prerozdelení peňazí. Podľa nej sa školy dostali do omylu, ak očakávali 95 percent normatívu. „Týchto 95 percent je garantované minimum pre zriaďovateľov." Čo sa týka PSK, má pre tento rok financií viac, ako 95 percent normatívu. „Máme niečo viac peňazí pre školstvo, ako v roku 2003," upresnila.
Najprv každá škola dostala minimum, teda 80 percent mzdového normatívu a 75 percent normatívu prevádzkového, neskôr boli pre školy uvoľnené financie vo výške 93 percent mzdového normatívu a 85 percent prevádzkového normatívu. Na PSK sa však stretávajú aj s tým, že hoci škola má o 3 milióny korún naviac, aj tak skúša a píše žiadosti o ďalšie financie. „Potom je naozaj problematické vyselektovať, kto skutočne je vo finančnej tiesni." Podotkla, že na svoju povinnosť by nemali zabúdať ani Rady školy, ktoré nie sú iba na to, aby rozhodovali o riaditeľovi, ale aby kontrolovali aj hospodárenie.
Na margo miezd uviedla, že zo zákona nárokovateľné platy majú všetky školy kryté, normatív obsahuje aj valorizáciu od 1. augusta. Osobné príplatky sú na školách v rôznom rozpätí, u gymnázií je to napríklad od 1 až do 26,1 percenta „a ešte sme napočítali motivačný prvok, ktorým je 10 000 korún na hlavu zamestnanca," skonštatovala vedúca finančného odboru.
Problémom podľa Holíkovej sú hlavne stredné odborné učilištia (SOU). Ich štatutári si musia uvedomiť, že musia pracovať na náboroch, lebo čím viac majú žiakov, tým aj viac peňazí. Problémom je aj fakt, že školy v jednom meste majú rovnaké učebné odbory. Upozornila, že štatutári SOU v okresoch by mali dať hlavy dokopy a rozmýšľať nad zlučovaním a združovaním. „Nechceme to robiť nasilu, ale financie im dovolia prikrývať sa iba takou perinou, na akú majú."
Napokon sa Holíková dotkla financovania školských jedální. Uviedla, že normatív na jedno hlavné jedlo bol pôvodne 15 korún, a na doplnkové 3 koruny. Následne sa urobila korektúra a navýšil sa limit na hlavné jedlo na 18 korún. Pritom réžia na jedno hlavné jedlo je 29 korún. „Školy tento údaj vystrašil, lebo vskutku sa nedá uvažovať o tom, aby sa rodičia zaťažili desiatimi korunami na réžiu na jedno jedlo. Veď platia plnú hodnotu potravín. Dúfame, že v tomto smere sa ešte niečo pohne," zdôraznila.
Podľa nej je veľkým pozitívom, že zákonník práce sa začal týkať aj zamestnancov škôl, lebo doteraz sa za nich neplatili žiadne režijné náklady na hlavné jedlo. „Znamená to, že organizácia, čiže škola, má vo svojom rozpočte už zdroje na to, aby 55 percent hodnoty stravného lístka presúvala do rozpočtu školskej jedálne." Sú však školy, ktoré majú aj cudzích stravníkov. Podľa Holíkovej je to pozitívum, lebo takýto stravník vykompenzuje školskej jedálni plnú hodnotu režijných nákladov, plus zaplatí potraviny. „Takže pri takomto systéme už budú mať jedálne zdroje na svoj rozvoj," dodala.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš