pracovníci oddelenia hygieny, výživy Regionálneho úradu verejného zdravia (RÚVZ) v Poprade. Výrobky nespĺňali normy mikrobiologického kódexu. Majiteľom prevádzok hrozí pokuta.
V Poprade kontrolovali hygienici zmrzlinu z troch cukrární. "Chemicko-mikrobiologický rozbor vzoriek ukázal, že zmrzlina v dvoch prevádzkach, konkrétne v cukrárni Balkan Espresso a Modrý Jadran, bola závadná. Okrem mikroorganizmov sa v nej nachádzali plesne a kvasinky. V jednom prípade aj takzvané koliformné mikroorganizmy. V oboch boli odobraté štyri vzorky. Z tretej prevádzky, cukrárne Domenico, nemáme zatiaľ k dispozícii výsledky testov," uviedla pre náš denník vedúca oddelenia hygieny, výživy RÚVZ Anna Michalovičová.
Pravdepodobnou príčinou, prečo testy dokázali prítomnosť mikroorganizmov, plesní a kvasiniek v zmrzline je nedostatočná hygiena výrobne. "Je to vec zodpovednosti. Pravdepodobne nás majitelia prevádzok nečakali tak skoro, takže nie vždy dodržali tie hygienické predpisy, ktoré mali. Tým, že sme udelili zákaz výroby, neboli veľmi nadšení. Včera (predvčerom - poznámka redakcie) bol pekný deň, takže boli bez tržby," vysvetlila A. Michalovičová.
Úrad nariadil vykonať v oboch prevádzkach mechanickú očistu a dezinfekciu výrobne a výrobných nástrojov. "Dnes (včera - poznámka redakcie) odoberieme stery. V prípade, že nič neobjavíme, môžu obe výrobne obnoviť činnosť," konštatovala vedúca oddelenia. Ako dodala, v oboch prevádzkach bude úrad vykonávať kontroly častejšie. Testovanie vzoriek pôjde na vrub majiteľov prevádzok.
Úrad môže vyrúbiť pokutu až do výšky 20-tisíc korún. Namiesto pokuty však môže žiadať úhradu všetkých nákladov spojených s testovaním vzoriek. Tie sa môžu vyšplhať až do výšky štyritisíc korún.
Závadnú zmrzlinu objavili hygienici aj v kežmarskej cukrárni Palma a v cukrárňach v Spišskom Podhradí a Levoči.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš