oddychu ich trápi financovanie nasledujúceho školského roku. Väčšina riaditeľov a, bohužiaľ, ani zriaďovateľov stále nevie, na čom je. Poznajú len sľuby, hoci nový systém financovania predpokladal transparentný prísun zdrojov na základe normatívov.
Realita však potvrdila, že je to trochu inak. Prešov patrí medzi regióny, ktoré v porovnaní s minulým rokom dostali do rezortu najmenej a chýba im 27 miliónov korún, hoci rezortné ministerstvo tvrdí, že školy dostali viac.
Ešte oveľa horšie boli na tom školské jedálne, školské kluby detí a základné umelecké školy. Tu chýba Prešovčanom 16 miliónov. Kompetentní chyby čiastočne uznávajú, tvrdia, že ich napravia, ale ľudia v praxi s nimi musia denne zápasiť. "Som vedúca školskej jedálne a nevedela som pochopiť, ako a na základe čoho bol vypočítaný príspevok na jedno hlavné jedlo vo výške 15 korún a na doplnkové jedlo 3 koruny. Táto suma je aj dnes pre mňa nepochopiteľná, lebo normatívy pre školské jedálne neexistujú. Keď som si prečítala vysvetlenie vedúceho kancelárie ministerstva školstva Petra Mederlyho, pochopila som. Presvedčil ma, že dvakrát dva je tri. Teraz už viem, prečo je výška nášho rozpočtu taká, aká je. Pán Mederly vypočítal, že 5x95-tisíc je 380-tisíc a nie 475-tisíc korún. Keď takto tvorili rozpočet, pochopila som, prečo je väčšina školských jedální v likvidačnom postavení," napísala nám predsedníčka sekcie ŠJ v okrese Sabinov a členka krajskej sekcie ŠJ v Prešove Mária Dvorská.
Zdôraznila, že v okrese Sabinov to platí pre každú jedáleň. Potešilo ju však vyjadrenie štátneho tajomníka Ministerstva školstva SR Františka Tótha, ktorý priznal, že urobili chyby a že normatívy mali byť vyššie. Vraj aj budú.
M. Dvorská tiež pripomenula, že Sabinov je jeden z najchudobnejších regiónov s vysokým percentom nezamestnaných a pýtať od rodičov vyšší príspevok na stravné, teda tak, aby pokryl aj mzdy pracovníkov a prevádzkové náklady je nemožné. "Znamenalo by to likvidáciu školských jedální a tým aj materských škôl v regióne," tlmočila nám názor pracovníčok ŠJ v okrese Sabinov.
Napokon, nie je žiadnym tajomstvom, že na ŠJ sú napojené aj školské kluby detí. Likvidácia by sa dotkla všetkých. Aj krajská predsedníčka OZ Pracovníkov školstva a vedy pre základné školstvo Anna Kizivatová nám potvrdila, že najohrozenejšou skupinou, čo sa týka udržania pracovných miest, sú zamestnanci materských škôl, jedální a klubov detí. "Na základe dohodovacieho konania na ministerstve školstva bol prijatý záver, že sa navýši príspevok na jedno hlavné jedlo z 15 na 18 korún. S akým dátumom sa tak stane, alebo či pôjde o príspevok so spätnou platnosťou vyrátaný na počet vydaných jedál, to zatiaľ nevieme," povedala nám A. Kizivatová.
Toto všetko sa deje v čase, keď slovenskí odborníci na medzinárodnej konferencii konštatovali, že úroveň spoločného stravovania pre školskú mládež je u nás dobrá. Jedným dychom poznamenali, že v školských jedálňach ZŠ sa stravuje 50 a SŠ 30 percent žiakov. Otázkou je prečo. Bude to nezáujmom, ale tým, že si rodičia nemôžu dovoliť stále vyššie poplatky? Na spomínanej konferencii sa hlavný hygienik SR Ivan Rovný vyjadril, že najväčšie pozitívum stravovania v školských jedálňach vidí v zdravotnej nezávadnosti potravín, pestrosti jedál, ako aj vo fixácii správnych stravovacích návykov od útleho veku, čo môže ovplyvniť aj návyky v rodinách. Faktom však je, že kuchárky musia byť často kúzelníčky, aby dodržali všetky normy s takými nízkymi nákladmi a aby deti neprichádzali domov hladné.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš