výroby sa budú dorábať tam, kde to bude najlacnejšie. "Dá sa povedať, že trh vyrieši výrobu. Už je otázne, či vyrieši aj spracovanie a odbyt. V Slovenských podmienkach po Trenčín môžu v plnej miere platiť európske pravidlá. Na východe by boli lepšie pravidlá Euromontany, ktorá mapuje a zahŕňa znevýhodnené oblasti. Tam patrí aj Šariš," povedal predseda poľnohospodárskeho družstva (PD) v Kapušanoch pri Prešove Vladimír Palša (na snímke).
Chov ošípaných, ktorý úzko súvisí so spotrebou obilnín, zaznamenal v prešovskom regióne za posledné roky pokles. "Je prirodzené, že ošípané budú doménou v oblastiach, kde je hektárový výnos obilnín okolo šiestich ton. U nás je iba okolo tri a pol tony a tým je drahá výroba kŕmnych zmesí." PD v Kapušanoch tento rok zlikvidovalo celý chov 2500 ošípaných aj s plemenitbou. "Urobili sme to s ťažkým srdcom, ale už niekoľko rokov sme zaznamenávali stratu." Strata však nevyplývala iba z výroby drahých kŕmnych zmesí, ale hlavne z výkyvu cien mäsa. "Predsa nie je možné, že raz sa bravčové mäso speňažuje za 56 korún a inokedy za 30. Ako spotrebiteľ som nezaznamenal výkyvy vo výrobkoch o tridsať korún. Vychádza to tak, že spracovateľ má enormné zisky, ale nerozmýšľa strategicky. Keď prvovýrobca zlikviduje chov, na druhom mieste likvidácie je on."
Palša, ktorý riadi družstvo s 3500 hektármi pôdy, hovorí, že na úseku rastlinnej výroby bude treba zmeniť štruktúru osevu. "Budeme viac zatrávňovať a vracať sa naspäť k chovu oviec a mladého hovädzieho dobytka. Kvóta pre Slovensko je 306 tisíc oviec a tá ešte nie je naplnená."
Oviec majú doteraz šesťsto kusov a chcú ich rozšíriť na tisíc. Nevedel však povedať, či sa im to podarí ešte tento alebo budúci rok. "Všetko je to o peniazoch. Treba chovný materiál, ďalej prebudovať ustajňovacie priestory. Tretím problémom je čiastočná finalizácia, či už v podobe surového ovčieho mlieka, alebo hrudkového syra. Najlepšie by ho bolo pasterizovať a posunúť až k spotrebiteľovi vo forme nejakých oštiepkov. Pokiaľ sa do reťaze odbytu zapojí ešte ďalší spracovateľ a obchodný reťazec, tak tento syr nebude predajný kvôli vysokej cene."
Ako sme už informovali, tento rok dostali poľnohospodári znížené dotácie a priame platby z EÚ môžu očakávať pravdepodobne až v prvom kvartáli 2005. Mnohí sú nútení predávať svoju úrodu už na koreni. Zaujímalo nás, ako prežijú toto obdobie v Kapušanoch.
"Pred vstupom do EÚ už bolo poľnohospodárstvo tak poddimenzované, že dotácie išli priamo do výroby a nie ako úhrada za produkciu. Problémy síce budú, ale mali by sme prežiť, aj keď s odretými ušami. Všetci prvovýrobcovia nebudú mať to šťastie. Zatiaľ sa nám darilo siať za svoje a svoje budeme aj zberať. Časť olejnín máme založenú. Berieme hnojivá a platiť budeme úrodou. Ale odmietame takýto spôsob, lebo je to dehonestujúce a pod úroveň poľnohospodárov, nie je to však našou vinou," konštatoval Palša.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš