Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Rezbár z Kluknavy Ján Hvizdoš: "Som iba amatér, ale snažím sa"

Všetko to začalo už v detstve. Otec pracoval v neďalekej dielni, kde vyrábali násady na krompáče, sekery či metly. "O druhej v noci miestni kočiši

Všetko to začalo už v detstve. Otec pracoval v neďalekej dielni, kde vyrábali násady na krompáče, sekery či metly.

"O druhej v noci miestni kočiši zvážali drevo z Košických Hámrov na poriská. Najlepšie na to boli liesky. Všetko sa robilo ručne s kresačkou. Neskôr pribudla tokáreň s kopírovačkou, kde sa naraz dalo pracovať so štyrmi kusmi. Otec však aj doma rád robil s drevom, najmä rebríky. Popri ňom som k drevu privoňal aj ja. Prvýkrát, keď som videl, ako sa drevo točí, pochytila ma túžba vyskúšať si to. A drží ma to už tridsať rokov," spomína na svoje začiatky Kluknavčan Ján Hvizdoš, ktorý dnes už bez dreva, ako sám vraví, nemôže žiť. Je to jednoducho láska. Pri pohľade na kúsok dreva sa mu v predstave objaví mištička, svietnik či lyžička. Ale nielen to. Ján Hvizdoš z dreva vyrobí čokoľvek. Krásne taniere s prírodnými či zvieracími motívmi, tácky, podnosy, rámy na obrazy, vázy, ale aj valašky, kvetináče, servírovacie stolíky či krásne príborníky.

Skryť Vypnúť reklamu

Prvýkrát drevo točil pred tridsiatimi rokmi na vlastnoručne zhotovenom sústruhu. "Ten mám dodnes a som s ním veľmi spokojný. Nevymenil by som ho za nič. Aj ostatné veci vyšli z mojich rúk. Lestička, brúska, fréza i vŕtačka. Venoval som sa tomu popri svojej práci. Dnes som už na dôchodku a naplno si vychutnávam tento môj koníček. Najradšej robím mištičky z ovocných stromov. Tie majú najkrajšiu farbu. Nie je to ako z javora, to je biele drevo. Pri čerešni či orechu je samotná farba dreva vzorom, a to je na tom zaujímavé."

Že je táto záľuba pre pána Jána koníček, dokazuje aj množstvo darovaných drevených výrobkov. "Či už sú to taniere na rôzne výročia alebo obrazy pre známych. S tými mi pomáha môj známy, ktorý na drevený obraz namaľuje olejové krajinky i zvieratá. Módnym sa v poslednej dobe stáva to, keď maľba pokračuje na rám. Ľudia si to pýtajú. Veľa vecí iba tak darujem. Ak vidím v očiach človeka skutočný záujem o moje výrobky, poteší ma to," hovorí kluknavský rezbár a jedným dychom dodáva: "Všetko sa dá, ak sa chce. Dôležité je mať chuť niečo urobiť, mať dostatok času a samozrejme kvalitné drevo. Najťažším je však vypaľovanie koníkov či jeleňov do hotových tanierov. Niekedy nad tým sedím aj osem hodín. Potrebujem sa s tým doslova pohrať, aby ten výsledok stál za to. Nie som umelec, iba amatér, ale snažím sa."

Skryť Vypnúť reklamu

Rád predstavuje svoje výrobky i na rôznych remeselných trhoch. Práve na jeden z nich má aj zaujímavú spomienku. "Bolo to v Levoči. Prišiel ku mne jeden milý dedko a zadíval sa na moje taniere. Zrazu jeden z nich začal bozkávať. Spomínal na to, ako aj on mával také krásne koníky, ako sú vypálené na tanieri. Prišiel i na druhý deň. Dojalo ma to. Tak som mu nakoniec spustil aj z ceny. Bolo to naozaj zaujímavé," približuje na záver Ján Hvizdoš.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 269
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 659
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 397
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 13 298
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 115
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 775
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 399
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 274
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 094
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 949
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jaroslav Polaček na brífingu.

Testovať sa bude od piatka.

2 h
Mapa okresov, ktoré čaká ďalšie kolo testovania.

Primátor Kežmarku spochybňoval dáta, mal pravdu.

8 h
Vodič ukázal policajtom SMS-ku.

Ľudia často tvrdia, že idú k lekárovi.

6 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda vlády SR Igor Matovič (v popredí) počas tlačovej konferencie.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 241-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 361 obetí. Na Slovensku sa skončilo celoplošné testovanie, platia nové opatrenia.

13 h

Bratislava a Kežmarok sú nakoniec zelené.

1 h
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Ďalší testovací „úspech“

Peter Tkačenko

Matovič potrebuje ostatných rovnako ako oni jeho.

2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop