Korzár logo Korzár Spiš
Nedeľa, 17. február, 2019 | Meniny má Miloslava

Z keramiky od ľubovnianskeho hrnčiara sa teší i pápež

Malé hrnčeky, veľké hrnčeky, vázy a vázičky, taniere i misky, džbány, pekáče a kvetináče, dokonca i kachle a figúrky, to všetko sa dá vytvoriť z

celkom obyčajnej hliny. Vlastne, zase až tak celkom obyčajná nemôže byť, ale každý dobrý hrnčiar už sám najlepšie vie, kde nájde tú správnu hlinu, ktorá sa pod jeho šikovnými rukami premení na ušľachtilú keramiku.

Živým dôkazom toho, že staré remeslá a šikovnosť zdedená od našich predkov sa dajú celkom dobre zlúčiť s modernou dobou 21. storočia, je Ladislav Repka z Novej Ľubovne. Aj keď nenadviazal na žiadne rodinné tradície, ani neprebral prácu na hrnčiarskom kruhu od svojich predkov, s hrnčiarskym remeslom sa zžil natoľko, že už pekných pár rôčkov sa mu venuje profesionálne. Jeho cestička však bola v začiatkoch trošku kľukatá.

"V detstve som trošku maľoval, chodil som aj do ľudovej školy umenia na výtvarný odbor. Potom som sa prihlásil na umeleckú priemyslovku na grafiku a aranžérstvo. Vtedy som nemal ani potuchy o keramike a o modelovaní," zalovil v pamäti L. Repka.

Jeho pôvodné plány narušili pedagógovia z umeleckej školy. Na základe výsledkov z prijímacích skúšok mu odporučili úplne iné smerovanie. "Na talentových skúškach som mal jedného z najlepšie vymodelovaných psov z plastelíny. Zároveň som si uvedomil, že radšej pracujem s materiálom, ako kreslím. Nakoniec som začal študovať keramiku."

K skúsenostiam, získaným v školských laviciach, postupne pribúdali zručnosti, aké sa dajú získať len praxou a dnes dokáže L. Repka premeniť bochník hliny na krčiažtek za necelých päť minút. Začiatočnícke peripetie ho síce neobišli, ale dokázal sa s nimi popasovať. "Keď som si v škole prvýkrát sadol za hrnčiarsky kruh, podarilo sa mi po dlhom trápení vytočiť kvetináčik, ktorý sa však nakoniec zdeformoval. Neodradilo ma to a vždy som využíval každú príležitosť dostať sa ku kruhu. Nestačí však ovládať princíp, človek musí cítiť v prstoch, ako sa dá hlina tvarovať. Zriadil som si dielničku, dokonca aj pece som si urobil svojpomocne. Zo začiatku sa stále niečo kazilo, nikto mi neporadil a na všetko som musel prísť sám," zaspomínal si hrnčiarsky majster.

Kto ho dnes vidí pri práci, určite nezapochybuje o tom, že za hrnčiarskym kruhom sedí naslovovzatý odborník. Ľahkosťou, s ktorou pristupuje k hline a presnosťou pohybov vyvoláva v prizerajúcich sa dojem, že nič nie je jednoduchšie, ako hrnčiarstvo. Sám majster však zo skúsenosti vie, že opak je pravdou. Ako účastník mnohých jarmokov dáva možnosť vyskúšať si staré remeslo komukoľvek. "Ľudia, ktorí ma vidia pracovať, si hovoria, že je to jednoduché. Ale keď si sadnú za kruh oni, zisťujú, že nevedia ani hlinu dať do stredu, že aj to vycentrovanie je umenie. Trošku im pomôžem a oni si potom odnesú to, čo vyrobia. Býva to všelijaké, zdeformované, ale všetci majú radosť z toho, že niečo dokázali vyrobiť vlastnými rukami. Keď točím ja, je to pre ľudí atraktívne a sledujú ma. Často sa stalo, že akonáhle som prestal točiť a začal som lepiť ušká, ľudia odchádzali, lebo to sa im už nezdalo zaujímavé," priblížil L. Repka jarmočné zážitky.

Prvým krokom k úspechu je kvalitná hlina. Každý dobrý majster si ju zaobstaráva sám. "Hlinu kopem vždy v jeseni, to mám takú odtučňovaciu kúru," smeje sa zručný majster. Keď hlina prejde potrebnou úpravou, už nič nebráni tomu, aby sa začala spracovávať.

Ľubovniansky hrnčiar sa vo svojej tvorbe orientuje najviac na úžitkovú keramiku. Praktickými výrobkami zásobuje aj vlastnú domácnosť, takže za mnohé nápady vďačí potrebám svojej manželky. "Rôzne nové tvary vznikajú najmä podľa toho, čo nové manželka potrebuje. Vyrobil som pekáče na mäso, mliečniky i kompletné servisy od poldecáka, cez taniere až po misky," vyratúva remeselník súčasti svojho sortimentu.

Okrem úžitkových predmetov dokáže L. Repka vyčarovať z hliny i originálne dekorácie, pri ktorých môže naplno uplatniť svoju fantáziu. Takto vznikli napríklad figúrky zo známej rozprávky o dvoch valachoch Maťkovi a Kubkovi, alebo hudobníci, ktorí sú v podstate kópiou populárnych ľubovnianskych folklóristov. "Rád robím figúrky, plastiku, veď to som sa vyučil. Občas zvykneme i celá rodina po večeroch modelovať z hliny rôzne postavičky. Či už Mikulášov alebo anjeličkov k Vianociam alebo iné ozdoby do bytu," prezradil majster, ktorý ani pri tvorbe hrnčekov, tanierikov a vázičiek nezabúda na kvalitu a precíznosť. "Či točím maličkú miniatúrku alebo pollitrový mliečnik, steny musia byť tenučké a výrobok kvalitný. Robím ľahké výrobky, aj keď ľudia sa často boja, že tenká keramika je krehká a ľahko sa rozbije. Lenže ja hovorím, že čím tenší črep, tým lepší majster. Úžitkovú keramiku robím samozrejme hrubšiu, lebo pri vypaľovaní pri vysokej teplote by sa príliš tenké časti zdeformovali."

Punc dokonalosti dodáva keramickým výrobkom konečná úprava, ktorou je glazúrovanie a zdobenie. Aj tu ľubovniansky odborník uprednostňuje zásadu, že menej je niekedy viac. "Dôležité je prvotné opracovanie. Konečná glazúra síce veľa zakryje, ale už to nie je ono. Čo sa týka zdobenia, tvrdím, že čím jednoduchšie, tým krajšie. Obľubujem najmä typickú slovanskú vlnovku a vymyslel som si aj vlastný štylizovaný tulipán."

Tvorbu Ladislava Repku poznajú aj vďaka výstavám nielen ľudia z okolia. Novučičké výrobky, ktoré tak trochu dýchajú i minulosťou, sa ako darčeky dostali do rôznych kútov sveta a pohľadom na ne sa môže pokochať dokonca i pápež. Poznanie, že o keramiku je záujem, teší i jej tvorcu. "Je to pekné remeslo, len nie je veľmi dobre ocenené. Ale keby ma to nebavilo, tak to nerobím."

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  4. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 087
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 812
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 10 264
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 350
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 5 255
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 935
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 642
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 189
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 041
  10. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 039

Neprehliadnite tiež

Železničnú trať pri Krompachoch blokujú tony železa (fotogaléria)

Po sobotňajšom vykoľajení vlaku je stále neprejazdná.

V Malej farme zachraňuje zvieratá. Bojuje s nedostatkom a nezáujmom ľudí

Danka Arvaiová: Dobrovoľníctvo musí byť robené zo srdca.

Malá farma má stále nedostatok dobrovoľníkov.
Priebežne aktualizované

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch. Priebehy online.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prieskum AKO nameral vyrovnanú trojicu favoritov

V druhom kole by so Šefčovičom mohli uspieť Mistrík aj Čaputová.

PLUS

Kedy tu mávate leto? Vlani bolo v stredu

Reportáž z najchladnejšieho miesta na Slovensku.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop