Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 22. august, 2018 | Meniny má Tichomír

Z keramiky od ľubovnianskeho hrnčiara sa teší i pápež

Malé hrnčeky, veľké hrnčeky, vázy a vázičky, taniere i misky, džbány, pekáče a kvetináče, dokonca i kachle a figúrky, to všetko sa dá vytvoriť z

celkom obyčajnej hliny. Vlastne, zase až tak celkom obyčajná nemôže byť, ale každý dobrý hrnčiar už sám najlepšie vie, kde nájde tú správnu hlinu, ktorá sa pod jeho šikovnými rukami premení na ušľachtilú keramiku.

Živým dôkazom toho, že staré remeslá a šikovnosť zdedená od našich predkov sa dajú celkom dobre zlúčiť s modernou dobou 21. storočia, je Ladislav Repka z Novej Ľubovne. Aj keď nenadviazal na žiadne rodinné tradície, ani neprebral prácu na hrnčiarskom kruhu od svojich predkov, s hrnčiarskym remeslom sa zžil natoľko, že už pekných pár rôčkov sa mu venuje profesionálne. Jeho cestička však bola v začiatkoch trošku kľukatá.

"V detstve som trošku maľoval, chodil som aj do ľudovej školy umenia na výtvarný odbor. Potom som sa prihlásil na umeleckú priemyslovku na grafiku a aranžérstvo. Vtedy som nemal ani potuchy o keramike a o modelovaní," zalovil v pamäti L. Repka.

Jeho pôvodné plány narušili pedagógovia z umeleckej školy. Na základe výsledkov z prijímacích skúšok mu odporučili úplne iné smerovanie. "Na talentových skúškach som mal jedného z najlepšie vymodelovaných psov z plastelíny. Zároveň som si uvedomil, že radšej pracujem s materiálom, ako kreslím. Nakoniec som začal študovať keramiku."

K skúsenostiam, získaným v školských laviciach, postupne pribúdali zručnosti, aké sa dajú získať len praxou a dnes dokáže L. Repka premeniť bochník hliny na krčiažtek za necelých päť minút. Začiatočnícke peripetie ho síce neobišli, ale dokázal sa s nimi popasovať. "Keď som si v škole prvýkrát sadol za hrnčiarsky kruh, podarilo sa mi po dlhom trápení vytočiť kvetináčik, ktorý sa však nakoniec zdeformoval. Neodradilo ma to a vždy som využíval každú príležitosť dostať sa ku kruhu. Nestačí však ovládať princíp, človek musí cítiť v prstoch, ako sa dá hlina tvarovať. Zriadil som si dielničku, dokonca aj pece som si urobil svojpomocne. Zo začiatku sa stále niečo kazilo, nikto mi neporadil a na všetko som musel prísť sám," zaspomínal si hrnčiarsky majster.

Kto ho dnes vidí pri práci, určite nezapochybuje o tom, že za hrnčiarskym kruhom sedí naslovovzatý odborník. Ľahkosťou, s ktorou pristupuje k hline a presnosťou pohybov vyvoláva v prizerajúcich sa dojem, že nič nie je jednoduchšie, ako hrnčiarstvo. Sám majster však zo skúsenosti vie, že opak je pravdou. Ako účastník mnohých jarmokov dáva možnosť vyskúšať si staré remeslo komukoľvek. "Ľudia, ktorí ma vidia pracovať, si hovoria, že je to jednoduché. Ale keď si sadnú za kruh oni, zisťujú, že nevedia ani hlinu dať do stredu, že aj to vycentrovanie je umenie. Trošku im pomôžem a oni si potom odnesú to, čo vyrobia. Býva to všelijaké, zdeformované, ale všetci majú radosť z toho, že niečo dokázali vyrobiť vlastnými rukami. Keď točím ja, je to pre ľudí atraktívne a sledujú ma. Často sa stalo, že akonáhle som prestal točiť a začal som lepiť ušká, ľudia odchádzali, lebo to sa im už nezdalo zaujímavé," priblížil L. Repka jarmočné zážitky.

Prvým krokom k úspechu je kvalitná hlina. Každý dobrý majster si ju zaobstaráva sám. "Hlinu kopem vždy v jeseni, to mám takú odtučňovaciu kúru," smeje sa zručný majster. Keď hlina prejde potrebnou úpravou, už nič nebráni tomu, aby sa začala spracovávať.

Ľubovniansky hrnčiar sa vo svojej tvorbe orientuje najviac na úžitkovú keramiku. Praktickými výrobkami zásobuje aj vlastnú domácnosť, takže za mnohé nápady vďačí potrebám svojej manželky. "Rôzne nové tvary vznikajú najmä podľa toho, čo nové manželka potrebuje. Vyrobil som pekáče na mäso, mliečniky i kompletné servisy od poldecáka, cez taniere až po misky," vyratúva remeselník súčasti svojho sortimentu.

Okrem úžitkových predmetov dokáže L. Repka vyčarovať z hliny i originálne dekorácie, pri ktorých môže naplno uplatniť svoju fantáziu. Takto vznikli napríklad figúrky zo známej rozprávky o dvoch valachoch Maťkovi a Kubkovi, alebo hudobníci, ktorí sú v podstate kópiou populárnych ľubovnianskych folklóristov. "Rád robím figúrky, plastiku, veď to som sa vyučil. Občas zvykneme i celá rodina po večeroch modelovať z hliny rôzne postavičky. Či už Mikulášov alebo anjeličkov k Vianociam alebo iné ozdoby do bytu," prezradil majster, ktorý ani pri tvorbe hrnčekov, tanierikov a vázičiek nezabúda na kvalitu a precíznosť. "Či točím maličkú miniatúrku alebo pollitrový mliečnik, steny musia byť tenučké a výrobok kvalitný. Robím ľahké výrobky, aj keď ľudia sa často boja, že tenká keramika je krehká a ľahko sa rozbije. Lenže ja hovorím, že čím tenší črep, tým lepší majster. Úžitkovú keramiku robím samozrejme hrubšiu, lebo pri vypaľovaní pri vysokej teplote by sa príliš tenké časti zdeformovali."

Punc dokonalosti dodáva keramickým výrobkom konečná úprava, ktorou je glazúrovanie a zdobenie. Aj tu ľubovniansky odborník uprednostňuje zásadu, že menej je niekedy viac. "Dôležité je prvotné opracovanie. Konečná glazúra síce veľa zakryje, ale už to nie je ono. Čo sa týka zdobenia, tvrdím, že čím jednoduchšie, tým krajšie. Obľubujem najmä typickú slovanskú vlnovku a vymyslel som si aj vlastný štylizovaný tulipán."

Tvorbu Ladislava Repku poznajú aj vďaka výstavám nielen ľudia z okolia. Novučičké výrobky, ktoré tak trochu dýchajú i minulosťou, sa ako darčeky dostali do rôznych kútov sveta a pohľadom na ne sa môže pokochať dokonca i pápež. Poznanie, že o keramiku je záujem, teší i jej tvorcu. "Je to pekné remeslo, len nie je veľmi dobre ocenené. Ale keby ma to nebavilo, tak to nerobím."

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príloha pre všetkých školákov: Opäť v škole
  2. Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz?
  3. Pivovarníci rozdeľujú peniaze
  4. Najkrajšie americké národné parky
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  8. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  9. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  10. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  1. Príloha pre všetkých školákov: Opäť v škole
  2. Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz?
  3. Pivovarníci rozdeľujú peniaze
  4. Najkrajšie americké národné parky
  5. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  6. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  7. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  8. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  9. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  10. Keď Slováci krotia morský vietor
  1. Najkrajšie americké národné parky 15 810
  2. Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz? 11 054
  3. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 10 574
  4. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 6 367
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 481
  6. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 661
  7. Vizuálny smog je problém 2 425
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 299
  9. Keď Slováci krotia morský vietor 2 173
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 € 1 094

Blogy SME

  1. Anton Kaiser: Dožinky
  2. Stanislav Martinčko: Páni, ste horší ako 21. August?!
  3. Peter Slamenik: Mamičky, zakúrte do toho kočíka!
  4. Rudolf Pado: Keď ŠTBáci kladú vence ...
  5. Petronela Boleková: Ovocný koláč s makom
  6. Dušan Koniar: Katedrála v Cefalù
  7. Angelika Horňáková: Život na vlásku
  8. Eduard Gemza: Šesťdesiatyôsmy
  1. Transparency International Slovensko: Lunter dal svojim volebným poradcom zákazku na župné noviny 14 708
  2. Rudolf Pado: Lesk a bieda Liptovskej Mary 11 574
  3. Martin Droppa: Pozor na psíka, lesom ide poľovník! 7 178
  4. Peter Slamenik: Mamičky, zakúrte do toho kočíka! 6 508
  5. Stanislav Martinčko: Páni, ste horší ako 21. August?! 6 394
  6. Andrej Tichy: Život bez alkoholu 5 924
  7. Rudolf Kusý: Výstavba na Bellovej ulici na Kolibe. Keď na faktoch záleží 5 736
  8. Anton Kaiser: Dožinky 4 662

    Neprehliadnite tiež

    Vymenené pozemky mesta predala cirkev developerovi

    Na zeleni postavia aj bývanie. Ale žiadnu betónovú džungľu, tvrdia.

    Obnova tratí: Čakať u nás dokonalosť je sci-fi, ale toto už prekročilo čiaru

    Mesto trvá na svojom: Záplaty okolo kanálových vpustov sú O. K.

    Nafúkate aj z keksa, croissantu či cukríkov. Rizikové sú návraty z krčmy domov

    Alkohológ radí polícii: Nulová hodnota v tele neexistuje, toleruje sa 0,3 promile.

    V dedinách nachádzajú opustené psy bez jedla a vody

    Pribúdajú prípady zvierat s poraneným krkom od priviazania.

    V mercedese bez sedadiel prevážal 29 Vietnamcov, dvaja odpadli

    Košičan dostal za prevádzačstvo 56 mesiacov. Odvolal sa.

    Hlavné správy zo Sme.sk

    DOMOV

    Valka chceli podľa polície len okradnúť. Čo je za vraždami Kuciaka, Tupého či Remiáša?

    Čaká sa na prokuratúru, či uverí verzii o vražde právnika.

    ANALÝZA ADAMA VALČEKA

    Profituje na skrytej privatizácii vodární, teraz je blízko dôležitej funkcie

    O Jurajovi Bugalovi rozhodne vláda.

    Už ste čítali?

    Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop