Européenes Des Ecoles d Hôtellerie et de Turisme). Táto organizácia má 320 členov z 35 európskych krajín a spolupracuje s Radou Európy. Jej úlohou je zlepšovať spoluprácu medzi školami zameranými na hotelierstvo a turistický ruch. V januári AEHT oslovila novoveská školu s ponukou zúčastniť sa súťaže o najlepšie jarné recepty z bielej špargle a divých byliniek. Zapojiť sa mohli všetci, do finále sa mohlo dostať len sedem najlepších.
Odborné učiteľky Alžbeta Vartovníková a Viera Barabasová sa rozhodli skúsiť šťastie. Vybrali dve žiačky 4. ročníka hotelovej akadémie Barboru Klorusovú a Lenku Džačovskú a začali vymýšľať, skúšať a kombinovať. Museli pritom dodržať podmienky súťaže - musel to byť originálny recept z bielej špargle a pri jeho príprave bolo nutné použiť bylinky rastúce v čase od apríla do mája. V prípade nedodržania týchto podmienok hrozila diskvalifikácia.
Novovešťanky sa napokon rozhodli pre dva recepty - špargľové snopce na špenátovej placke a špargľu s brokolicou a lososom. Postup pri príprave jedla s fotodokumentáciou a predstavením študentiek zaslali komisii AEHT. Začiatkom apríla dostali odpoveď - špargľové snopce na špenátovej placke vyhodnotili najvyšším certifikátom ako jeden zo siedmich najlepších receptov. B. Klorusová a jej učiteľka A. Vartovníková si certifikát prevezmú 25. mája v talianskom Trevise, kde recept aj prakticky prevedú na galavečeri pre 150 ľudí v reštaurácii Domenico.
Ak chcete toto originálne jedlo ochutnať aj vy, na ôsmej strane tejto prílohy nájdete postup. Dobrú chuť!
Autor: av
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš