Korzár logo Korzár Spiš
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Majiteľka cukrárenskej dielne zažila doma aj sviatky bez koláčov

Sladučké koláčiky od výmyslu sveta ulahodia nejednému maškrtnému jazýčku. Lahodné drobnosti z rúk šikovných pekárov a cukrárov pošteklia nielen

chuťové poháriky, ale svoje "obete" lákajú aj podmanivou vôňou. Vďaka ľudskej fantázii pretvorenej do sladučkej dobroty sa stávajú i nebezpečne rafinovaným pokušením a pastvou pre oči.

Aj obyvatelia Kamienky s pôžitkom vdychujú vône šíriace sa v okolí cukrárenskej dielne Anny Drobňákovej, ktorá si spolu so sestrou vybrala takýto spôsob zamestnania.

Pečenie patrilo vždy k obľúbeným činnostiam pani Anny. Už ako mladá slečna sa ponevierala po kuchyni a priúčala sa pekárskemu umeniu. "Stále som rada piekla. Mala som dobrú susedku, ona mi radila. Niečo som sa naučila od mamy a neskôr som si už aj sama zháňala recepty. Piekla som i na svadby alebo krstiny a na sviatky som zásobovala celú rodinu," spomína odvážna podnikateľka na svoje začiatky.

Skryť Vypnúť reklamu

Otvorením cukrárenskej dielne si A. Drobňáková spravila z koníčka zdroj obživy. Avšak každá minca má dve strany... Negatívnu stránku často tvrdého podnikateľského chlebíčka pocítili najmä členovia rodiny. Presne v duchu hesla "obuvníkove deti chodia bosé". "Zo začiatku som nemala doma nič. Mixér, plechy, všetko bolo vo výrobni. Zažili sme aj sviatky bez domácich koláčov, pretože na pečenie doma nebol čas. Teraz je to už lepšie. Pomáha mi aj dcéra, ale aj tak pečieme len jednoduché koláče," s úsmevom opisuje dnes už skúsená cukrárka počiatočné peripetie.

Prácu v cukrárenskej dielni môžu šikovným cukrárkam závidieť mnohí maškrtníci. Chutné prísady, lahodné krémy, voňavé cestá, všetko môžu denno-denne ochutnávať. "Nalížeme sa toho skutočne dosť. Keď pečieme, neodoláme a ochutnáme z každého," priznáva A. Drobňáková. Našťastie, sladké dobroty má v obľube. "Mám veľmi rada sladké. Uprednostňujem najmä mäkké, plnené koláče, veterníky, krémeše," upresnila cukrárka.

Skryť Vypnúť reklamu

Práca na sladkých maškrtách si vyžaduje nielen zručnosť a precíznosť, ale i patričnú dávku trpezlivosti. Najmä torty pripravované a zdobené na špeciálne príležitosti sú poriadnymi hltačmi času. Tie najjednoduchšie zaberú minimálne hodinu. "Záleží od toho, na akú príležitosť je torta určená a aká je veľká. Svadobné torty sú náročnejšie a aj ich zdobenie trvá dlhšie. Zdobila som už aj špeciálne stojany na americký spôsob. Veľa ľudí z Kamienky je v Amerike a odtiaľ si donesú katalógy, fotky aj stojany, ktoré sa musia zdobiť priamo na stole."

Inšpiráciou na zaujímavé motívy bývajú najmä rôzne výstavy, na ktoré sa zatiaľ chodia len pozerať. Časom a praxou sa zdokonaľuje aj práca cukrárok. Dnes už môžu s úsmevom spomínať na časy, keď si niektoré koláče (nevedno prečo) robili svoje. "Stalo sa, že občas sme museli povyhadzovať nepodarky. Teraz už okoloidúci len chvália vôňu, ktorá od nás vychádza. Ale veruže v minulosti sa aj dymilo. Keďže v jednej miestnosti sa pripravuje cesto a v druhej sa pečie, v tom zmätku sa niekedy na niečo zabudlo. Našťastie, nič strašné sa zatiaľ nestalo," poklopkala majiteľka dielne po stole.

Skryť Vypnúť reklamu

S blížiacimi sa jarnými sviatkami postupne pribúdajú u pani Drobňákovej piškótové barančeky. Všade, kam sa pozriete, sa to belie cukrovými zvieratkami symbolizujúcimi Veľkú noc. Zdobenie - to je jej parketa a kvôli nedostatku miesta v dielni premieňa jednoduché formy na lákavé dobroty aj doma, v Starej Ľubovni. Každé sviatky sa teda pre ňu začínajú prácou a o čosi skôr ako pre ostatných. Podobný scenár sa pravidelne opakuje niekoľkokrát v roku. Jediné, čo sa mení, je sortiment.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Po Slovensku na motorke
  2. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  3. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  4. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Behind every successful business lies a set of skilled people
  7. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  8. Ako sa mení dynamika firiem?
  9. Hudbou proti holorubom.
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 20 329
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 564
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 487
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 791
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 700
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 050
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 314
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 341
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 602
  10. Slovensko v operácii Barbarossa 4 340
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner pred súdom v kauze Kuciak.

Prípad vraždy Jána a Martiny posúdi Najvyšší súd.


a 1 ďalší 11 h
Minister Mikulec a Robert Fico.

Minister vnútra má podporu vlády.


a 3 ďalší 3 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop