Za prvé dva mesiace vyčerpala jedáleň takmer všetky peniaze z celoročného rozpočtu. Obecný úrad hľadá spôsob, ako jedáleň uchovať.
"Vlani sme mali na mzdy zamestnancov 396-tisíc korún, na tovary a služby ďalších 85-tisíc, spolu 481-tisíc korún. Na tento rok sme dostali na jedáleň podľa normatívu 183-tisíc korún, teda o 300-tisíc menej ako minulý rok," vysvetľuje problém starosta Viktor Butvin (na snímke).
Do 29. februára jedáleň vyčerpala takmer 142-tisíc korún. Z prideleného normatívu ostalo jedálni do konca roka asi 42-tisíc korún. "Čo s tým ďalej, to sami nevieme. Uvažovali sme o ekonomickom prenájme jedálne aj o skrátení pracovných úväzkov," naznačuje V. Butvin riešenia.
V hrušovskej jedálni podľa vlaňajšej štatistiky vydali denne 45 až 50 obedov. Kuchárka a jedna pomocná sila je zamestnaná na celý úväzok, druhá pomocníčka a vedúca pracujú na polovičný úväzok. Pre jednu zamestnankyňu potrebuje obec 132-tisíc len na mzdu a odvody. Starosta pripúšťa, že v jedálni je prezamestnanosť. Ak by chceli znížiť stav pracovníkov, potrebuje obec peniaze na vyplatenie trojmesačného odstupného. A na to peniaze v obecnej pokladni nie sú. Riešenie by malo odznieť v piatok na stretnutí s pracovníčkami jedálne. Starosta tvrdí, že jedáleň musí fungovať naďalej. "Rodičom detí to nemôžeme urobiť," zdôrazňuje.
Autor: top
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš