Korzár logo Korzár Spiš
Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky

Jedli ste už spišské pirohy s vegetariánskymi škvarkami?

Ako správna šéfka vegetariánskej reštaurácie je Monika Hruzová vegetariánkou. Už dvanásť rokov varí pre Levočanov a ponúka im jedlá bez mäsa, učí ich

objaviť chuť pšeničnej kaše, pšenového nákypu, zeleninových karbonátok či seitanu - rezňa z pšeničnej bielkoviny. Postupne do jedálnička pribudli pirohy, halušky. Samozrejme, bez slaninky, s vegetariánskymi škvarkami z opraženej sójovej drviny. Najexotickejším jedlom, ktoré zaviedla do jedálneho lístka levočského Vegetariána, sú indické špeciality. "Robili sme ich ako Indovia, teda riadne štipľavé. Ľudia si chodili pýtať niečo na pitie, pretože ich pálilo v ústach. Tak sme usúdili, že treba tieto jedlá prispôsobiť našej chuti a korenia už dávame menej," hovorí vedúca reštaurácie. Čo ľuďom chutí najviac? "Najviac ľudí chodí na pirohy, no a potom vyprážané jedlá - hranolky, vyprážané šampiňóny, korbáčiky. Slováci sa nezaprú...," konštatuje M. Hruzová.

Skryť Vypnúť reklamu

Jej cesta k vegetariánstvu sa začala v čase, keď boli deti malé. "Zaujímalo ma zdravé stravovanie, zháňala som články, vyskúšala som rôzne recepty, varila som bezmäsité jedlá, začala som viac používať celozrné obiloviny, strukoviny. Trvalo to tak tri roky. Keď sme sa presťahovali do Levoče, stretli sme sa so skupinou ľudí, ktorí začínali s vegetariánstvom. Vtedy som sa stala vegetariánkou," spomína si na svoje začiatky žena, ktorú dnes pozývajú pripravovať jedlá na rôzne akcie po celom Slovensku. Spočiatku doma varila dve jedlá, jedno vegetariánske pre seba a druhé pre zvyšok rodiny. Postupne všetci prešli na mamkinu stravu. "Deti v tom čase chodili do škôlky a v priebehu niekoľkých mesiacov sa upravil ich zdravotný stav, hoci sme na vegetariánstvo neprešli zo zdravotných dôvodov. Ochoreli mi raz do roka, ak bola nejaká epidémia. Pozorovala som zmenu aj na sebe, cítila som sa lepšie. Sú to jedlá výživnejšie a zdravšie, strava je plnohodnotnejšia a človek nepotrebuje toľko jesť. Ako sa hovorí, sme najlepšie živení a najviac podvyživení. To znamená, že jeme toho veľa, ale je to prázdna strava, napr. biela múka bez vitamínov. Ťažké jedlo odoberá viac energie než jej dodá. Treba to vyskúšať. Najlepšie je, keď to človek zakúsi sám na svojej koži," radí M. Hruzová. Priznáva, že sú aj prípady, že niekto je vegetariánom a je trebárs chudokrvný. Tvrdí, že je to tým, že nenahradil klasickú stravu správne, nemal to správne zloženie stravy. Čo si rada naservíruje na tanier pre seba? "Mám veľmi rada zeleninu, pikantné indické jedlá. Ak kolegovia v kuchyni povedia - ej, prešvihli sme to s korením, vtedy si ju na obed určite dám," prezradí na záver. Okrem toho obľubuje tofu a kysnuté celozrné jedlá. Ak ste pri čítaní týchto riadkov dostali chuť na nejaké to zdravé vegetariánske jedlo, recept na jednu zeleninovú pochúťku nájdete na strane 8.

Skryť Vypnúť reklamu

Monika TOPORCEROVÁ

Ako vyzerá Veľká noc vo vegetariánskej rodine?

Blížiace sa Veľkonočné sviatky sú pre našinca spojené s voňavou varenou šunkou, vajciami, plnkou a chrenom. V rodine Hruzovcov to vyzerá inak. "Pamätám si veľkonočné sviatky, keď sme prestali jesť vajcia a videla som ľudí nosiť štósy vajec, stáli na ne v rade v obchodoch - pomyslela som si - chvalabohu, som od toho uchránená. Vajíčka sa pri varení aj pečení dajú nahradiť sójovou múkou, takže na Veľkú noc som piekla koláče, aj piškótové cestá. Od začiatku som sa snažila pri varení jedál zachovať pomocou korenia, cesnaku ich chuť, ale nahradiť mäso vegetariánskymi surovinami. Veľkonočnú plnku robievam zo sójových kociek. Veľká noc je bez šunky, robíme vegetariánsky rezeň alebo tofu alebo klasický vyprážaný syr. Dnes je veľa vegetariánskych salám a veľa možností, ako použiť vegetariánske suroviny," hovorí Monika Hrúzová.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hudbou proti holorubom.
  2. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Ako sa mení dynamika firiem?
  5. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  6. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Behind every successful business lies a set of skilled people
  2. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Hudbou proti holorubom.
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  6. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  7. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 413
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 367
  3. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 048
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 800
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 730
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 883
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 279
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 6 580
  9. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 6 547
  10. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 6 190
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Covid automat platný od pondelka 14. júna.

Naopak, oranžovú farbu má 6 okresov. Pozrite si mapu aj rozdelenie.


TASR 58m
Generálny manažér Young Angels Daniel Jendrichovský.

Tretina súperov nemá koho postaviť, vraví manažér tímu.


10 h
Diagnostika lávky pri Prešovskej univerzite.

Pre nás je to bežné, hovorí Paulík.


10 h
Vľavo obhajkyňa Helena Knopová, vpravo jej klientka Kristína Rigová.

Kristína Rigová si vypočula tretí rozsudok.


10 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Advokát Roman Kvasnica.

Súd pôvodne uprednostnil úvahy pred riadnymi dôkazmi.


14 h
Aj v prípade hromadných podujatí sa treba preukazovať negatívnym testom. Nemusia tak však robiť očkovaní, pričom za zaočkovaného sa po novom považuje už človek po 21 dňoch od prvej dávky vakcíny.

Štát uzná status zaočkovaného skôr ako doteraz.


TASR 3 h

O gupkách sa hovorí, že majú trojsekundovú pamäť. Stále viac, ako pamäť súčasného jadra voličov Smeru.


Peter Tkačenko

Na očkovanie sa nemôžeme spoliehať.


19 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop