objaviť chuť pšeničnej kaše, pšenového nákypu, zeleninových karbonátok či seitanu - rezňa z pšeničnej bielkoviny. Postupne do jedálnička pribudli pirohy, halušky. Samozrejme, bez slaninky, s vegetariánskymi škvarkami z opraženej sójovej drviny. Najexotickejším jedlom, ktoré zaviedla do jedálneho lístka levočského Vegetariána, sú indické špeciality. "Robili sme ich ako Indovia, teda riadne štipľavé. Ľudia si chodili pýtať niečo na pitie, pretože ich pálilo v ústach. Tak sme usúdili, že treba tieto jedlá prispôsobiť našej chuti a korenia už dávame menej," hovorí vedúca reštaurácie. Čo ľuďom chutí najviac? "Najviac ľudí chodí na pirohy, no a potom vyprážané jedlá - hranolky, vyprážané šampiňóny, korbáčiky. Slováci sa nezaprú...," konštatuje M. Hruzová.
Jej cesta k vegetariánstvu sa začala v čase, keď boli deti malé. "Zaujímalo ma zdravé stravovanie, zháňala som články, vyskúšala som rôzne recepty, varila som bezmäsité jedlá, začala som viac používať celozrné obiloviny, strukoviny. Trvalo to tak tri roky. Keď sme sa presťahovali do Levoče, stretli sme sa so skupinou ľudí, ktorí začínali s vegetariánstvom. Vtedy som sa stala vegetariánkou," spomína si na svoje začiatky žena, ktorú dnes pozývajú pripravovať jedlá na rôzne akcie po celom Slovensku. Spočiatku doma varila dve jedlá, jedno vegetariánske pre seba a druhé pre zvyšok rodiny. Postupne všetci prešli na mamkinu stravu. "Deti v tom čase chodili do škôlky a v priebehu niekoľkých mesiacov sa upravil ich zdravotný stav, hoci sme na vegetariánstvo neprešli zo zdravotných dôvodov. Ochoreli mi raz do roka, ak bola nejaká epidémia. Pozorovala som zmenu aj na sebe, cítila som sa lepšie. Sú to jedlá výživnejšie a zdravšie, strava je plnohodnotnejšia a človek nepotrebuje toľko jesť. Ako sa hovorí, sme najlepšie živení a najviac podvyživení. To znamená, že jeme toho veľa, ale je to prázdna strava, napr. biela múka bez vitamínov. Ťažké jedlo odoberá viac energie než jej dodá. Treba to vyskúšať. Najlepšie je, keď to človek zakúsi sám na svojej koži," radí M. Hruzová. Priznáva, že sú aj prípady, že niekto je vegetariánom a je trebárs chudokrvný. Tvrdí, že je to tým, že nenahradil klasickú stravu správne, nemal to správne zloženie stravy. Čo si rada naservíruje na tanier pre seba? "Mám veľmi rada zeleninu, pikantné indické jedlá. Ak kolegovia v kuchyni povedia - ej, prešvihli sme to s korením, vtedy si ju na obed určite dám," prezradí na záver. Okrem toho obľubuje tofu a kysnuté celozrné jedlá. Ak ste pri čítaní týchto riadkov dostali chuť na nejaké to zdravé vegetariánske jedlo, recept na jednu zeleninovú pochúťku nájdete na strane 8.
Monika TOPORCEROVÁ
Ako vyzerá Veľká noc vo vegetariánskej rodine?
Blížiace sa Veľkonočné sviatky sú pre našinca spojené s voňavou varenou šunkou, vajciami, plnkou a chrenom. V rodine Hruzovcov to vyzerá inak. "Pamätám si veľkonočné sviatky, keď sme prestali jesť vajcia a videla som ľudí nosiť štósy vajec, stáli na ne v rade v obchodoch - pomyslela som si - chvalabohu, som od toho uchránená. Vajíčka sa pri varení aj pečení dajú nahradiť sójovou múkou, takže na Veľkú noc som piekla koláče, aj piškótové cestá. Od začiatku som sa snažila pri varení jedál zachovať pomocou korenia, cesnaku ich chuť, ale nahradiť mäso vegetariánskymi surovinami. Veľkonočnú plnku robievam zo sójových kociek. Veľká noc je bez šunky, robíme vegetariánsky rezeň alebo tofu alebo klasický vyprážaný syr. Dnes je veľa vegetariánskych salám a veľa možností, ako použiť vegetariánske suroviny," hovorí Monika Hrúzová.
Autor: top
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš