Korzár logo Korzár Spiš

Jedli ste už spišské pirohy s vegetariánskymi škvarkami?

Ako správna šéfka vegetariánskej reštaurácie je Monika Hruzová vegetariánkou. Už dvanásť rokov varí pre Levočanov a ponúka im jedlá bez mäsa, učí ich

objaviť chuť pšeničnej kaše, pšenového nákypu, zeleninových karbonátok či seitanu - rezňa z pšeničnej bielkoviny. Postupne do jedálnička pribudli pirohy, halušky. Samozrejme, bez slaninky, s vegetariánskymi škvarkami z opraženej sójovej drviny. Najexotickejším jedlom, ktoré zaviedla do jedálneho lístka levočského Vegetariána, sú indické špeciality. "Robili sme ich ako Indovia, teda riadne štipľavé. Ľudia si chodili pýtať niečo na pitie, pretože ich pálilo v ústach. Tak sme usúdili, že treba tieto jedlá prispôsobiť našej chuti a korenia už dávame menej," hovorí vedúca reštaurácie. Čo ľuďom chutí najviac? "Najviac ľudí chodí na pirohy, no a potom vyprážané jedlá - hranolky, vyprážané šampiňóny, korbáčiky. Slováci sa nezaprú...," konštatuje M. Hruzová.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jej cesta k vegetariánstvu sa začala v čase, keď boli deti malé. "Zaujímalo ma zdravé stravovanie, zháňala som články, vyskúšala som rôzne recepty, varila som bezmäsité jedlá, začala som viac používať celozrné obiloviny, strukoviny. Trvalo to tak tri roky. Keď sme sa presťahovali do Levoče, stretli sme sa so skupinou ľudí, ktorí začínali s vegetariánstvom. Vtedy som sa stala vegetariánkou," spomína si na svoje začiatky žena, ktorú dnes pozývajú pripravovať jedlá na rôzne akcie po celom Slovensku. Spočiatku doma varila dve jedlá, jedno vegetariánske pre seba a druhé pre zvyšok rodiny. Postupne všetci prešli na mamkinu stravu. "Deti v tom čase chodili do škôlky a v priebehu niekoľkých mesiacov sa upravil ich zdravotný stav, hoci sme na vegetariánstvo neprešli zo zdravotných dôvodov. Ochoreli mi raz do roka, ak bola nejaká epidémia. Pozorovala som zmenu aj na sebe, cítila som sa lepšie. Sú to jedlá výživnejšie a zdravšie, strava je plnohodnotnejšia a človek nepotrebuje toľko jesť. Ako sa hovorí, sme najlepšie živení a najviac podvyživení. To znamená, že jeme toho veľa, ale je to prázdna strava, napr. biela múka bez vitamínov. Ťažké jedlo odoberá viac energie než jej dodá. Treba to vyskúšať. Najlepšie je, keď to človek zakúsi sám na svojej koži," radí M. Hruzová. Priznáva, že sú aj prípady, že niekto je vegetariánom a je trebárs chudokrvný. Tvrdí, že je to tým, že nenahradil klasickú stravu správne, nemal to správne zloženie stravy. Čo si rada naservíruje na tanier pre seba? "Mám veľmi rada zeleninu, pikantné indické jedlá. Ak kolegovia v kuchyni povedia - ej, prešvihli sme to s korením, vtedy si ju na obed určite dám," prezradí na záver. Okrem toho obľubuje tofu a kysnuté celozrné jedlá. Ak ste pri čítaní týchto riadkov dostali chuť na nejaké to zdravé vegetariánske jedlo, recept na jednu zeleninovú pochúťku nájdete na strane 8.

SkryťVypnúť reklamu

Monika TOPORCEROVÁ

Ako vyzerá Veľká noc vo vegetariánskej rodine?

Blížiace sa Veľkonočné sviatky sú pre našinca spojené s voňavou varenou šunkou, vajciami, plnkou a chrenom. V rodine Hruzovcov to vyzerá inak. "Pamätám si veľkonočné sviatky, keď sme prestali jesť vajcia a videla som ľudí nosiť štósy vajec, stáli na ne v rade v obchodoch - pomyslela som si - chvalabohu, som od toho uchránená. Vajíčka sa pri varení aj pečení dajú nahradiť sójovou múkou, takže na Veľkú noc som piekla koláče, aj piškótové cestá. Od začiatku som sa snažila pri varení jedál zachovať pomocou korenia, cesnaku ich chuť, ale nahradiť mäso vegetariánskymi surovinami. Veľkonočnú plnku robievam zo sójových kociek. Veľká noc je bez šunky, robíme vegetariánsky rezeň alebo tofu alebo klasický vyprážaný syr. Dnes je veľa vegetariánskych salám a veľa možností, ako použiť vegetariánske suroviny," hovorí Monika Hrúzová.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: top

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Začínal s jednou Feliciou, dnes vozí manažérov z celého sveta
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  2. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  3. Na Marka oharka do jarka
  4. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 17 681
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 10 184
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 776
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 355
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 454
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 2 726
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 593
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 2 590
  1. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  2. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  3. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  4. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  5. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  6. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  7. Andrea Školudová: NOŽE v kuchyni a Feng Shui
  8. Janka Bittó Cigániková: Transakčnú daň musel nadizajnovať „totálny génius“
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 702
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 297
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 71 348
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 642
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 18 416
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 11 140
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 723
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 708
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Po Trumpovom ohlásení ciel začali burzy padať.

V akej fáze sa trhy nachádzajú a v čom sú rozdiely s finančnou krízou.


52
Peter Tkačenko.

Fico môže Danka buď upratať, alebo ignorovať.


23
Akciové trhy prudko klesajú.

Pohľad na portfóliá investorov nepotešia.


158
Oslavy 80. výročia oslobodenia Bratislavy na Slavíne.

Čo je Slavín a kto všetko sa tam zišiel?


83
  1. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  2. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  3. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  4. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  5. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  6. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  7. Andrea Školudová: NOŽE v kuchyni a Feng Shui
  8. Janka Bittó Cigániková: Transakčnú daň musel nadizajnovať „totálny génius“
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 702
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 297
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 71 348
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 642
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 18 416
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 11 140
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 723
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 708
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu