Podľa riaditeľov regionálnych veterinárnych a potravinových správ z Popradu a Starej Ľubovne všetky potravinárske závody a bitúnky splnili nariadenia vlády a svoje prevádzky i výrobu v relatívne krátkom čase dokázali prispôsobiť normám platným v EÚ.
"V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča prešlo zatiaľ pasportizáciou výroby spolu sedem závodov a desať prevádzok. Vo všetkých boli splnené nariadenia vlády, ktoré vychádzali zo smerníc EÚ o hygienických a technických normách v potravinárskom priemysle. O poslednej prevádzke by sa malo rozhodnúť v priebehu budúceho týždňa. Niektoré závody už obdržali aj európske číslo. Sme radi, že firmy investovali do vylepšenia hygienických parametrov výroby, ako aj do stavebno-technických úprav," uviedol pre náš denník riaditeľ RVaPS Poprad Štefan Kohút.
Ako dodal, aj nízkokapacitné výrobne spĺňajú všeobecne platné hygienické normy. "Teší nás, že ani jedna prevádzka v regióne nezanikla, v rámci Prešovského kraja patríme k najlepším," konštatoval Š. Kohút.
Na to, aby popradská konzerváreň Tatrakon splnila prísne kritériá a získala európske číslo, musela do modernizácie výroby investovať 15 miliónov korún. "Vybudovali sme hygienickú slučku priamo pri výrobných miestnostiach a zosúladili sme strojno-technologické zariadenia podľa veterinárnych predpisov," uviedla pre náš denník generálna riaditeľka Tatrakonu Katarína Kacvinská. Ako dodala, keby neexistovala možnosť získať finančné prostriedky z fondu SAPARD, prispôsobovanie výroby európskym normám by bolo veľmi ťažké. Výroba by tak pravdepodobne skončila a 170 zamestnancov by prišlo o prácu. "Do rekonštrukcie sme sa pustili až potom, čo bol projekt pre SAPARD schválený," podčiarkla generálna riaditeľka.
Konzerváreň, ktorej 52 certifikovaných druhov výrobkov má už stabilné miesto na slovenskom trhu, chce po zisku európskeho čísla skúsiť šťastie aj na západ od Slovenska. "V súčasnosti vyvážame iba do Českej republiky, ale obzeráme sa aj po trhoch najmä v krajinách, ktoré spolu so Slovenskom vstúpia v máji do EÚ," dodala K. Kacvinská.
V okrese Stará Ľubovňa je potravinárskych prevádzok o čosi menej. Nariadenia vlády nesplnila iba nízkokapacitná mliekáreň Poľnohospodárskeho výrobno-obchodného družstva (PVOD) v obci Údol. Táto skončila s činnosťou koncom minulého roka. "Do modernizácie spracovania mlieka počnúc novými technológiami a končiac stavebnými prácami by sme potrebovali investovať do štyroch miliónov korún. Tieto sme, žiaľ, nenašli. Navyše pri našom objeme spracovaného mlieka by to bola len ťažko návratná investícia," povedal nám predseda PVOD Emil Hriňa.
Podľa slov riaditeľa RvaPS v Starej Ľubovni Júliusa Runčáka, dva nízko kapacitné bitúnky v Starej Ľubovni a Jarabine auditom prešli. "V bitúnku s priemyselnou kapacitou v Starej Ľubovni prebieha rekonštrukcia a čaká ho audit komisie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy," uviedol riaditeľ. Ako ďalej dodal, proces zániku bitúnkov v okrese bol postupný. Ešte pred dvoma rokmi ich na území staroľubovnianskeho okresu fungovalo šesť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš