Smolníku ako v jedinej fabrike na území bývalého Československa vyrábajú niektoré finálne produkty výlučne ručne.
Ako nám povedal riaditeľ tohto závodu Mikuláš Kozmáš, v mnohých prípadoch záleží práve od pracovníčky, ako konkrétnemu fajčiarovi bude cigara chutiť. Ručná výroba cigár je nesporne majstrovstvom a v smolníckom závode si dokonca "držia" dve dlhoročné zamestnankyne, ktoré sú okrem iného promotion pracovníčky. Na rôznych medzinárodných stretnutiach tohto druhu predvádzajú umenie vyrobiť tú správnu cigaru.
Gro výroby v smolníckej fabrike tvoria práve cigary, okrem tohto na nemecký trh z Hnileckej doliny putujú aj cigarillos. Aj keď časť výroby je aj strojová, predsa, ako hovorí M. Kozmáš, všetko závisí od práve od zručnosti a šikovnosti pracovníčok. Tabakové listy, ktoré musia mať tú správnu vlhkosť, extra vyčlenené pracovníčky presným okom rozdelia na šesť rovnakých kúskov. Každý z nich naplnia rovnakým množstvom tabaku a potom cvičeným a presným pohybom ruky cigara dostane šúľaním ten správny tvar. "Medzi fajčiarmi je ručná výroba cigár vysoko hodnotená. Každý kus je totiž originál. Kvalita cigary je úzko spojená práve s ručnou výrobou. Ak ju pracovníčka naplní malým množstvom tabaku, pri fajčení je štipľavá. Cigara stráca tú správnu chuť, aj keď je v nej naopak veľa tabaku," popisuje M. Kozmáš.
Ručná výroba cigár je naozaj umením a naučiť sa vykonávať túto prácu kvalitne trvá nejaký ten mesiac. Zatiaľ v žiadnej škole na Slovensku neučia takémuto remeslu. V Smolníku sa umenie vyrábať cigary dedí z generáciu na generáciu. V praxi to vyzerá asi tak, že minimálne pol roka jedna skúsená pracovníčka zaúča päť svojich kolegýň. "Približne dva roky trvá, kým sa nová pracovníčka zaučí na sto percent," dodáva riaditeľ smolníckej fabriky.
Zaujímavé na smolníckych cigarách je, že skôr, ako dobyjú slovenský, český a nemecký trh, musia ešte doma zmaturovať. "Matúra to je vlastne dozrievanie cigár. Každý kus musí mať tú správnu vlhkosť. V našom závode máme na tento účel softwarovo riadený klimatizovaný sklad. Doba dozrievania trvá od ôsmich do štyroch týždňov," vysvetľuje M. Kozmáš.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš