pracovne vyťažený aj robotou v cirkevných zboroch v okolí Kežmarku, z času na čas si nájde priestor na záľuby. K nim určite patrí varenie a pečenie.
"Vzťah ku kuchyni som zdedil od mamy, vždy mala dobre navarené a so zákuskami sa vedela aj esteticky pohrať. Ešte predtým, ako som študoval teológiu, chcel som ísť na Hotelovú akadémiu do Brezna, to sa mi však nepodarilo. Za kuchára som sa vyučil v Liptovskom Mikuláši a dodnes som rád, že toto remeslo ovládam, už neraz mi prišlo vhod," rozhovoril sa farár s netradičnou záľubou. Tvrdí, že keď je s cirkevnou mládežou na výletoch a trávia dni na chatách mimo civilizácie, nie je problém poradiť si s hladnými detskými krkmi. Varí rád, najmä keď je pre koho.
Nedávno Roman Porubän slávil tridsiatku. Sám sebe však tortu neupiekol, hoci rád relaxuje pri cukrárenskej tvorbe. "Nikdy som sám sebe nič nepripravil, to nie je ono. Viac mi chutí, keď mi niekto iný čokoľvek pripraví, nikdy nešpekulujem, nie som prieberčivý," dodáva.
Spod jeho rúk už vyšlo niekoľko zaujímavých cukrárskych kreácií. Priznáva sa, že veľmi rád vymýšľa torty na rôzne príležitosti. Keď jeho kolega, správca cirkevného zboru, slávil štyridsiatku, upiekol mu pomerne komplikovanú tortu. Mala podobu evanjelického lýcea v Kežmarku, dokonca aj s priľahlým parkom. Mladý evanjelický farár so zmyslom pre humor občas vyhúta aj torty na pobavenie. "Sú to také cukrárske huncútstva, robím ich napríklad, keď sa ženia kolegovia. Nedávno som jednému z nich upiekol tortu, ktorá mala podobu spálne, v nej bola posteľ s vankúšmi a perinami, pod posteľou "šerblík", za ňou zrkadlová skriňa a vo dverách mladý manželský pár. Zneužil som tam aj citát z Biblie a napísal: Bože odpusť im, lebo nevedia, čo činia. Torta mala úspech, všetci si ju chodili obzerať a zrejme bolo každému ľúto rozkrájať ju," spomína na vydarené kúsky muž, ktorý má záľubu v "sladkom" remesle. Na prípravu podobného "diela" však potrebuje minimálne tri dni. "Voľného času sa mi nedostáva, takže aj k tomuto koníčku sa už dostanem len zriedkavo," priznáva čerstvý tridsiatnik.
Autor: kim
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš