Korzár logo Korzár Spiš
Pondelok, 21. jún, 2021 | Meniny má AlojzKrížovkyKrížovky

Dobrý barman by mal vedieť namiešať aspoň 12 kategórií nápojov

Prešov - Na pôde prešovského hotela Dukla sa včera začali školiť budúci barmani. Výsledkom týždenného kurzu a následných skúšok by mal byť certifikát

zastrešený Medzinárodnou barmanskou asociáciou (IBEA) platný v 42 krajinách sveta. Napriek propagácii šancu absolvovať kurz, ktorý sa cez Slovenskú barmanskú asociáciu (SBA) realizuje len raz za štyri roky, využili len žiaci Stredného odborného učilišťa obchodného v Prešove. V škole síce nemajú barmanský odbor, ale do tajov umenia miešania nápojov záujemcovia vnikajú prostredníctvom krúžkovej činnosti, ktorú vedie tamojšia učiteľka Mária Šimková. Ako nám povedala, do kurzu sa tento rok prihlásilo 42 účastníkov a tí najúspešnejší majú možnosť získať nielen certifikát, ale aj reprezentovať školu na februárovej súťaži v českých Poděbradoch pod názvom 2. Bacardi - Martini Junior Cup.

Skryť Vypnúť reklamu

"Jedného favorita sme už vytipovali a bude ním druhák Martin Žarnay. Bude miešať tokajský zlatý koblér, ale receptúru neprezradím, tá je tajná," povedala nám Šimková.

Na našu otázku, aký priebeh bude mať kurz, odpovedala, že včera sa venovali najmä teórii v súvislosti s históriou nápojov, surovinami, náčiním a samozrejme samotným miešaním, ale všetky nasledujúce dni až do piatkových skúšok budú viac praktické. Napokon, aj skúška bude mať teoretickú aj praktickú časť. Netajila, že v záujme prípravy pre barmanskú prácu doma aj v zahraničí tí neúspešnejší nemusia zúfať, organizátori im pripravili možnosť vykonať aj opravnú skúšku.

Lektormi kurzu sú prezident SBA Milan Šefc a viceprezident Ján Šuchta. Mimochodom, na Slovensku majú certifikát medzinárodných lektorov len traja ľudia a ten si musia každý rok obnovovať. Zaujímalo nás, čo prezident SBA očakáva od účastníkov. "Keby sa ukázalo, že len piati-šiesti budú dobrí a uchytia sa, aj to je úspech, lebo nápojová kultúra je veda. Z hľadiska hotelového manažmentu sú barmani najžiadanejšou profesiou, ale väčšina profesionálov odchádza pracovať do zahraničia, kde je ich práca lepšie ohodnotená. Malo by sa to zmeniť," uviedol Šefc. Dodal, že zmyslom týchto kurzov je zasiať čo najviac vedomostí v oblasti nápojovej kultúry a dať mladým šancu, aby sa mohli stať piliermi reštauračných zariadení na úrovni, akú od nás očakávajú návštevníci.

Skryť Vypnúť reklamu

Inak, SBA je členom IBEA len od roku 1997 a za ten čas dosiahla asociácia na súťažiach výrazné úspechy. Na domácej pôde zase pomáhajú školám a hotelom získať vedomosti o najmodernejších prvkoch nápojov od surovín, servisu až po aranžmá. Svetové trendy sa však menia často. Faktom tiež je, že dobrý barman by mal vedieť namiešať najmenej 12 kategórií miešaných nápojov a teda poznať suroviny, vedieť ako ošetrovať barmanské náčinie a zároveň byť tak trochu psychológom, aby vedel zákazníkovi ponúknuť vhodný nápoj. V neposlednom rade je tu nutnosť ovládať cudzí jazyk. Šefc tiež poznamenal, že na slovenskom trhu práce je deficit odborníkov v tomto remesle a dôvodom je zrejme aj to, že hotely a reštauračné zariadenia doteraz nedocenili fakt, že značka hotela závisí od kvality služieb. "Máme spätnú väzby od absolventov kurzov, ktorí potom pracujú na výletných lodiach, alebo v zahraničných hoteloch, sú nám vďační za to, čo sme ich naučili, ale ja by som bol radšej, keby ostali na Slovensku a zdvihli úroveň služieb v našich zariadeniach."

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  3. 15 otázok o separovaní. Minimálne na jednu nebudete vedieť odpovedať
  4. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  2. Legislative intention - recodification of the corporate law
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  5. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  6. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  7. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 24 421
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 487
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 266
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 793
  5. Po Slovensku na motorke 6 777
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 608
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 078
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 707
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 401
  10. Crème de la crème po slovensky 3 189
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pellegrini cez víkend sebavedomo vyhlásil, že keby bol premiérom on, tak zaočkovanosť by bola cez 50 percent.


4. marec 2020. Igor Matovič a Boris Kollár na tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní po voľbách do Národnej rady SR 2020.

Čo ukázal viac ako rok vládnutia so Sme rodina?


15 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop