zastrešený Medzinárodnou barmanskou asociáciou (IBEA) platný v 42 krajinách sveta. Napriek propagácii šancu absolvovať kurz, ktorý sa cez Slovenskú barmanskú asociáciu (SBA) realizuje len raz za štyri roky, využili len žiaci Stredného odborného učilišťa obchodného v Prešove. V škole síce nemajú barmanský odbor, ale do tajov umenia miešania nápojov záujemcovia vnikajú prostredníctvom krúžkovej činnosti, ktorú vedie tamojšia učiteľka Mária Šimková. Ako nám povedala, do kurzu sa tento rok prihlásilo 42 účastníkov a tí najúspešnejší majú možnosť získať nielen certifikát, ale aj reprezentovať školu na februárovej súťaži v českých Poděbradoch pod názvom 2. Bacardi - Martini Junior Cup.
"Jedného favorita sme už vytipovali a bude ním druhák Martin Žarnay. Bude miešať tokajský zlatý koblér, ale receptúru neprezradím, tá je tajná," povedala nám Šimková.
Na našu otázku, aký priebeh bude mať kurz, odpovedala, že včera sa venovali najmä teórii v súvislosti s históriou nápojov, surovinami, náčiním a samozrejme samotným miešaním, ale všetky nasledujúce dni až do piatkových skúšok budú viac praktické. Napokon, aj skúška bude mať teoretickú aj praktickú časť. Netajila, že v záujme prípravy pre barmanskú prácu doma aj v zahraničí tí neúspešnejší nemusia zúfať, organizátori im pripravili možnosť vykonať aj opravnú skúšku.
Lektormi kurzu sú prezident SBA Milan Šefc a viceprezident Ján Šuchta. Mimochodom, na Slovensku majú certifikát medzinárodných lektorov len traja ľudia a ten si musia každý rok obnovovať. Zaujímalo nás, čo prezident SBA očakáva od účastníkov. "Keby sa ukázalo, že len piati-šiesti budú dobrí a uchytia sa, aj to je úspech, lebo nápojová kultúra je veda. Z hľadiska hotelového manažmentu sú barmani najžiadanejšou profesiou, ale väčšina profesionálov odchádza pracovať do zahraničia, kde je ich práca lepšie ohodnotená. Malo by sa to zmeniť," uviedol Šefc. Dodal, že zmyslom týchto kurzov je zasiať čo najviac vedomostí v oblasti nápojovej kultúry a dať mladým šancu, aby sa mohli stať piliermi reštauračných zariadení na úrovni, akú od nás očakávajú návštevníci.
Inak, SBA je členom IBEA len od roku 1997 a za ten čas dosiahla asociácia na súťažiach výrazné úspechy. Na domácej pôde zase pomáhajú školám a hotelom získať vedomosti o najmodernejších prvkoch nápojov od surovín, servisu až po aranžmá. Svetové trendy sa však menia často. Faktom tiež je, že dobrý barman by mal vedieť namiešať najmenej 12 kategórií miešaných nápojov a teda poznať suroviny, vedieť ako ošetrovať barmanské náčinie a zároveň byť tak trochu psychológom, aby vedel zákazníkovi ponúknuť vhodný nápoj. V neposlednom rade je tu nutnosť ovládať cudzí jazyk. Šefc tiež poznamenal, že na slovenskom trhu práce je deficit odborníkov v tomto remesle a dôvodom je zrejme aj to, že hotely a reštauračné zariadenia doteraz nedocenili fakt, že značka hotela závisí od kvality služieb. "Máme spätnú väzby od absolventov kurzov, ktorí potom pracujú na výletných lodiach, alebo v zahraničných hoteloch, sú nám vďační za to, čo sme ich naučili, ale ja by som bol radšej, keby ostali na Slovensku a zdvihli úroveň služieb v našich zariadeniach."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš