Korzár logo Korzár Spiš
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Barmani z hotelovej akadémie doma nenamiešali ani jeden drink

"Keď som bol malý, ani som nerozmýšľal, čím budem. Ale vedel som, že budem bohatý." Pavol Slebodnik je dnes študentom piateho ročníka Hotelovej

akadémia v Kežmarku a jeho cesta za detským snom začína naberať reálne kontúry. "V ôsmej triede som si dal prihlášku na túto školu, ale nezobrali ma. Tak som šiel do deviateho ročníka a po roku som si opäť dal prihlášku na hotelovku. Inú školu som ani neuvádzal. Ťahalo ma to sem najmä kvôli cudzím jazykom," spomína Pavol.

Týždne a mesiace v novej škole ubiehali a mladý muž začal nadobúdať vzťah i k iným študijným odborom. "Oslovilo ma najmä barmanstvo. Samozrejme, že trávim čas aj v kuchyni, ale radšej mám prácu s ľuďmi v reštaurácii a najradšej miešanie nápojov," vyznáva sa Pavol.

Skryť Vypnúť reklamu

Prvé stretnutie s barmanstvom absolvoval v druhom ročníku počas barmanského kurzu. Jeho šikovnosť si všimli pedagógovia a nádejný adept na barmana dostal ponuku rozvíjať svoje nadanie a schopnosti intenzívnejšie. Nasledovali prvé súťaže. "Chodil som na súťaže so staršími žiakmi. Spočiatku som len sledoval a robil prípravné práce. Prvú premiéru som mal v treťom ročníku v škole, v rámci stredoškolskej odbornej činnosti."

Začiatočnícke peripetie Pavol hravo prekonal a jeho úsilie začalo prinášať prvé ovocie. Ako študent štvrtého ročníka si priniesol z medzinárodnej barmanskej súťaže Eurocup v Prešove niekoľko ocenení. Na stredoeurópskej súťaži v príprave kávy v Bratislave získal tretie miesto za prípravu špeciálnej kávy a prvenstvo za vedomostný test o káve. Reprezentoval i mesto Kežmarok na prezentácii v Taliansku.

Skryť Vypnúť reklamu

Podobným smerom sa vydal aj Lukáš Redaj, momentálne študent druhého ročníka v tej istej škole. Na rozdiel od Pavla však pôvodne chcel ísť študovať úplne iný odbor. "Chcel som niečo zamerané na počítače. Celá rodina mi to vyhovárala. Nakoniec, aj keď nie veľmi rád, som šiel na hotelovú školu. Prvý mesiac bol ťažký, veľmi sa mi to nepáčilo, ale postupne sa mi všetko dostávalo pod kožu," priblížil Lukáš svoje prvé pocity.

Zakrátko začal poškuľovať po barmanstve a už ako prvák si doma skúšal prípravu i miešanie nápojov. Nečudo, že po absolvovaní kurzu sa veľmi rýchlo dostal do školského reprezentačného tímu. A hneď aj začal dokazovať, že tam skutočne patrí, keď z barmanskej súťaže doniesol strieborné ocenenie. "Musím sa veľmi poďakovať Paľovi, fakt mi veľmi pomohol a naučil ma mnohým veciam. Bez neho by som tú súťaž asi nezvládol," povedal Lukáš na kamarátovu adresu.

Skryť Vypnúť reklamu

Ten prijal kompliment so skromným úsmevom a vzápätí pridal pikošku zo súťaže. "Lukáš sa nemohol naučiť receptúru, stále sa musel pozerať do papiera. Šiel som za ním s tým, že hádam mi nechce povedať, že sa nenaučí jednu receptúru. Nakoniec všetko dopadlo úplne inak. Ja som šiel miešať ako prvý a svoju receptúru som dobabral, lebo som ju zabudol," smeje sa Pavol.

Lukáš svoj výstup zvládol na výbornú. "Receptúru som si naozaj nemohol zapamätať. Dokonca som si pripravil ťaháčik. Ale dal som ho do peňaženky a tá ostala v izbe. Spoľahol som sa na svoj rozum a všetko dobre dopadlo."

Obaja mladíci označili prípravu receptúry za najtvrdší oriešok. V čom tkvie jej náročnosť?

"Príprave treba venovať veľa času. Deň čo deň skúšať techniku, a najmä vytvoriť niečo, čo by malo farbu, vôňu a chuť, a to všetko v harmónii. Dôležitý je správny výber a pomer alkoholu a ostatných prísad. Techniku miešania sa neučíte a robíte stále dokola, ale pri tvorbe receptúry musíte prísť stále s niečím novým," vysvetlil Pavol.

Napriek svojej záľube v miešaní nápojov chlapci tvrdia, že doma ešte nenamiešali ani jeden drink. Možno, že tieto Vianoce to už bude inak.

"Čo sa týka Vianoc, doma pomáham aspoň tak, že prestriem stôl a pripravím všetko, čo k tomu patrí. Kuchyňa mi veľmi nejde. Uvariť uvarím, ale nie príliš vyberané jedlá, tak na Vianoce sa do toho radšej nepúšťam," priblížil Lukáš svoje vianočné pracovné nasadenie. Pavol len prikývnutím naznačil, že tento opis sa hodí aj na neho.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 23 335
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 21 588
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 349
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 918
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 541
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 291
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 604
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 494
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 339
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 264
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vodič MHD nafúkal.

Zamestnávateľ je v šoku, hovorí o skrate.

4 h
Kontroverzný aktivista Slávik sa zapojil aj do povoľovacieho procesu k modernizácii cesty na Slaneckej.

Trestné oznámenie Sulíka spustilo lavínu.

20 h
Riaditeľ ZSS Arcus Juraj Briškár potvrdil ďalších sedem úmrtí.

Infikovaných je 70 klientov a 36 zamestnancov zariadenia.

7 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop