Barmani z hotelovej akadémie doma nenamiešali ani jeden drink
"Keď som bol malý, ani som nerozmýšľal, čím budem. Ale vedel som, že budem bohatý." Pavol Slebodnik je dnes študentom piateho ročníka Hotelovej
Michaela Brezinová
Externý prispievateľ
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
akadémia v Kežmarku a jeho cesta za detským snom začína naberať reálne kontúry. "V ôsmej triede som si dal prihlášku na túto školu, ale nezobrali ma. Tak som šiel do deviateho ročníka a po roku som si opäť dal prihlášku na hotelovku. Inú školu som ani neuvádzal. Ťahalo ma to sem najmä kvôli cudzím jazykom," spomína Pavol.
Týždne a mesiace v novej škole ubiehali a mladý muž začal nadobúdať vzťah i k iným študijným odborom. "Oslovilo ma najmä barmanstvo. Samozrejme, že trávim čas aj v kuchyni, ale radšej mám prácu s ľuďmi v reštaurácii a najradšej miešanie nápojov," vyznáva sa Pavol.
Prvé stretnutie s barmanstvom absolvoval v druhom ročníku počas barmanského kurzu. Jeho šikovnosť si všimli pedagógovia a nádejný adept na barmana dostal ponuku rozvíjať svoje nadanie a schopnosti intenzívnejšie. Nasledovali prvé súťaže. "Chodil som na súťaže so staršími žiakmi. Spočiatku som len sledoval a robil prípravné práce. Prvú premiéru som mal v treťom ročníku v škole, v rámci stredoškolskej odbornej činnosti."
Začiatočnícke peripetie Pavol hravo prekonal a jeho úsilie začalo prinášať prvé ovocie. Ako študent štvrtého ročníka si priniesol z medzinárodnej barmanskej súťaže Eurocup v Prešove niekoľko ocenení. Na stredoeurópskej súťaži v príprave kávy v Bratislave získal tretie miesto za prípravu špeciálnej kávy a prvenstvo za vedomostný test o káve. Reprezentoval i mesto Kežmarok na prezentácii v Taliansku.
Podobným smerom sa vydal aj Lukáš Redaj, momentálne študent druhého ročníka v tej istej škole. Na rozdiel od Pavla však pôvodne chcel ísť študovať úplne iný odbor. "Chcel som niečo zamerané na počítače. Celá rodina mi to vyhovárala. Nakoniec, aj keď nie veľmi rád, som šiel na hotelovú školu. Prvý mesiac bol ťažký, veľmi sa mi to nepáčilo, ale postupne sa mi všetko dostávalo pod kožu," priblížil Lukáš svoje prvé pocity.
Zakrátko začal poškuľovať po barmanstve a už ako prvák si doma skúšal prípravu i miešanie nápojov. Nečudo, že po absolvovaní kurzu sa veľmi rýchlo dostal do školského reprezentačného tímu. A hneď aj začal dokazovať, že tam skutočne patrí, keď z barmanskej súťaže doniesol strieborné ocenenie. "Musím sa veľmi poďakovať Paľovi, fakt mi veľmi pomohol a naučil ma mnohým veciam. Bez neho by som tú súťaž asi nezvládol," povedal Lukáš na kamarátovu adresu.
Ten prijal kompliment so skromným úsmevom a vzápätí pridal pikošku zo súťaže. "Lukáš sa nemohol naučiť receptúru, stále sa musel pozerať do papiera. Šiel som za ním s tým, že hádam mi nechce povedať, že sa nenaučí jednu receptúru. Nakoniec všetko dopadlo úplne inak. Ja som šiel miešať ako prvý a svoju receptúru som dobabral, lebo som ju zabudol," smeje sa Pavol.
Lukáš svoj výstup zvládol na výbornú. "Receptúru som si naozaj nemohol zapamätať. Dokonca som si pripravil ťaháčik. Ale dal som ho do peňaženky a tá ostala v izbe. Spoľahol som sa na svoj rozum a všetko dobre dopadlo."
Obaja mladíci označili prípravu receptúry za najtvrdší oriešok. V čom tkvie jej náročnosť?
"Príprave treba venovať veľa času. Deň čo deň skúšať techniku, a najmä vytvoriť niečo, čo by malo farbu, vôňu a chuť, a to všetko v harmónii. Dôležitý je správny výber a pomer alkoholu a ostatných prísad. Techniku miešania sa neučíte a robíte stále dokola, ale pri tvorbe receptúry musíte prísť stále s niečím novým," vysvetlil Pavol.
Napriek svojej záľube v miešaní nápojov chlapci tvrdia, že doma ešte nenamiešali ani jeden drink. Možno, že tieto Vianoce to už bude inak.
"Čo sa týka Vianoc, doma pomáham aspoň tak, že prestriem stôl a pripravím všetko, čo k tomu patrí. Kuchyňa mi veľmi nejde. Uvariť uvarím, ale nie príliš vyberané jedlá, tak na Vianoce sa do toho radšej nepúšťam," priblížil Lukáš svoje vianočné pracovné nasadenie. Pavol len prikývnutím naznačil, že tento opis sa hodí aj na neho.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš