Korzár logo Korzár Spiš

Barmani z hotelovej akadémie doma nenamiešali ani jeden drink

"Keď som bol malý, ani som nerozmýšľal, čím budem. Ale vedel som, že budem bohatý." Pavol Slebodnik je dnes študentom piateho ročníka Hotelovej

akadémia v Kežmarku a jeho cesta za detským snom začína naberať reálne kontúry. "V ôsmej triede som si dal prihlášku na túto školu, ale nezobrali ma. Tak som šiel do deviateho ročníka a po roku som si opäť dal prihlášku na hotelovku. Inú školu som ani neuvádzal. Ťahalo ma to sem najmä kvôli cudzím jazykom," spomína Pavol.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Týždne a mesiace v novej škole ubiehali a mladý muž začal nadobúdať vzťah i k iným študijným odborom. "Oslovilo ma najmä barmanstvo. Samozrejme, že trávim čas aj v kuchyni, ale radšej mám prácu s ľuďmi v reštaurácii a najradšej miešanie nápojov," vyznáva sa Pavol.

SkryťVypnúť reklamu

Prvé stretnutie s barmanstvom absolvoval v druhom ročníku počas barmanského kurzu. Jeho šikovnosť si všimli pedagógovia a nádejný adept na barmana dostal ponuku rozvíjať svoje nadanie a schopnosti intenzívnejšie. Nasledovali prvé súťaže. "Chodil som na súťaže so staršími žiakmi. Spočiatku som len sledoval a robil prípravné práce. Prvú premiéru som mal v treťom ročníku v škole, v rámci stredoškolskej odbornej činnosti."

Začiatočnícke peripetie Pavol hravo prekonal a jeho úsilie začalo prinášať prvé ovocie. Ako študent štvrtého ročníka si priniesol z medzinárodnej barmanskej súťaže Eurocup v Prešove niekoľko ocenení. Na stredoeurópskej súťaži v príprave kávy v Bratislave získal tretie miesto za prípravu špeciálnej kávy a prvenstvo za vedomostný test o káve. Reprezentoval i mesto Kežmarok na prezentácii v Taliansku.

SkryťVypnúť reklamu

Podobným smerom sa vydal aj Lukáš Redaj, momentálne študent druhého ročníka v tej istej škole. Na rozdiel od Pavla však pôvodne chcel ísť študovať úplne iný odbor. "Chcel som niečo zamerané na počítače. Celá rodina mi to vyhovárala. Nakoniec, aj keď nie veľmi rád, som šiel na hotelovú školu. Prvý mesiac bol ťažký, veľmi sa mi to nepáčilo, ale postupne sa mi všetko dostávalo pod kožu," priblížil Lukáš svoje prvé pocity.

Zakrátko začal poškuľovať po barmanstve a už ako prvák si doma skúšal prípravu i miešanie nápojov. Nečudo, že po absolvovaní kurzu sa veľmi rýchlo dostal do školského reprezentačného tímu. A hneď aj začal dokazovať, že tam skutočne patrí, keď z barmanskej súťaže doniesol strieborné ocenenie. "Musím sa veľmi poďakovať Paľovi, fakt mi veľmi pomohol a naučil ma mnohým veciam. Bez neho by som tú súťaž asi nezvládol," povedal Lukáš na kamarátovu adresu.

SkryťVypnúť reklamu

Ten prijal kompliment so skromným úsmevom a vzápätí pridal pikošku zo súťaže. "Lukáš sa nemohol naučiť receptúru, stále sa musel pozerať do papiera. Šiel som za ním s tým, že hádam mi nechce povedať, že sa nenaučí jednu receptúru. Nakoniec všetko dopadlo úplne inak. Ja som šiel miešať ako prvý a svoju receptúru som dobabral, lebo som ju zabudol," smeje sa Pavol.

Lukáš svoj výstup zvládol na výbornú. "Receptúru som si naozaj nemohol zapamätať. Dokonca som si pripravil ťaháčik. Ale dal som ho do peňaženky a tá ostala v izbe. Spoľahol som sa na svoj rozum a všetko dobre dopadlo."

Obaja mladíci označili prípravu receptúry za najtvrdší oriešok. V čom tkvie jej náročnosť?

"Príprave treba venovať veľa času. Deň čo deň skúšať techniku, a najmä vytvoriť niečo, čo by malo farbu, vôňu a chuť, a to všetko v harmónii. Dôležitý je správny výber a pomer alkoholu a ostatných prísad. Techniku miešania sa neučíte a robíte stále dokola, ale pri tvorbe receptúry musíte prísť stále s niečím novým," vysvetlil Pavol.

Napriek svojej záľube v miešaní nápojov chlapci tvrdia, že doma ešte nenamiešali ani jeden drink. Možno, že tieto Vianoce to už bude inak.

"Čo sa týka Vianoc, doma pomáham aspoň tak, že prestriem stôl a pripravím všetko, čo k tomu patrí. Kuchyňa mi veľmi nejde. Uvariť uvarím, ale nie príliš vyberané jedlá, tak na Vianoce sa do toho radšej nepúšťam," priblížil Lukáš svoje vianočné pracovné nasadenie. Pavol len prikývnutím naznačil, že tento opis sa hodí aj na neho.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  2. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  3. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  1. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  2. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  3. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  5. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  6. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  7. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  8. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 715
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 827
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 13 006
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 8 010
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 477
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 6 265
  7. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 770
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 564
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu