predvianočný víkend pečenie perníkov a vianočného pečiva. V kojšovskom kultúrnom dome v sobotu a v nedeľu piekli vianočné sladkosti dievčatá aj chlapci, školáci aj škôlkári.
"Ide o akciu, ktorú sme pripravili prvýkrát v histórii Fénixu. Akosi sme si už všetci zvykli sadať na Štedrý deň ku stolu plnému všakovakého jedla a dobrôt od výmyslu sveta. Nie všetci členovia rodiny sa však podieľajú na tvorbe vianočného menu. Vo väčšine rodinách to zostáva na mamách. Chceme však naučiť deti, že príprava každého jedla si vyžaduje aj niekoľkohodinovú prácu a trpezlivosť. Keď spoznajú na vlastnej koži čo to obnáša pripravovať jedlo, určite si budú potom viac vážiť svoje mamy," vysvetlila hlavná organizátorka Mária Petríková.
Približne štyridsať kojšovských detí pieklo cez víkend tradičné perníčky, šuhajdy, kokosové pečivo a iné drobné zákusky, ktoré neodmysliteľne patria k Vianociam. Pri tejto akcii sa nezabudlo ani na dospelých Kojšovčanov. Hlavne staršie obyvateľky obce prispeli osvedčenými receptami. Veľa detí si však návody ako pripraviť lákavé vianočné pečivo doniesli z domu. "S hotovým vianočným pečivom ponúkneme účastníkov našej výročnej schôdze, ale ak sa čosi zvýši, rozdáme to v obci. Táto akcia našla pozitívny ohlas u detí a plánujeme ju zopakovať aj na budúci rok," povedala Eva Jenčušová z Fénixu.
To, že nápad padol na úrodnú pôdu bola vidieť aj na deťoch. Medzi malými cukrármi vládla prekvapivá aktivita. Jedine najmladšia 5-ročná Nikolka sa poväčšine prizerala, ako jej starší kamaráti prenikajú do tajov cukrárčenia. Poniektoré dievčatá, ako sa priznali, aké také skúsenosti už z kuchyne majú. "Ja však viem pripraviť iba polievku zo sáčka," zo smiechom sa priznal Marko.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš