Korzár logo Korzár Spiš

Figa borová o jedle

Dnes by sa hodilo začať jednou známou múdrosťou: "Človek nežije preto, aby jedol, ale je preto, aby žil." Máte pravdu, takto na papieri to vyzerá

jednoducho a vznešene, ale predstavte si, že stojíte v miestnosti plnej skvelého jedla. Vidíte tie farby, ale hlavne cítite tú vôňu. Skúste teraz jesť len preto, aby ste žili. Osobne si myslím, že by mi sliny stekali až na kolená a kašľal by som na všetky tie okrídlené vety.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pamätám si, že keď som bol dieťa, chodieval k nám cez prázdniny starý otec. Chodil každý deň, aby skontroloval, či sme v poriadku a či sa majú naši rodičia kde vrátiť, keď prídu z práce. Ale nie o tom som chcel. On nám totižto raz do týždňa doniesol čerstvo kúpenú rybu. Bola do hneda vyúdená a voňala ohňom. Ešte teraz cítim jej horkoslanú chuť.

SkryťVypnúť reklamu

A potom varené mlieko starej mamy. Keď sa povie varené mlieko, určite si každý spomenie na tú kôrku na vrchu. Nebudem vás ďalej napínať nesmeli sme ju odstrániť. Stará mama argumentovala, že je to smotana a tá je zdravá. Snažili sme sa ju obmäkčiť plačom. Ani slzy však nepomohli smotana je smotana. Stará mama nebola tyran bola odborník. Lekvárové a bryndzové pirohy nakoniec spojila do jedného hrnca so škvarkami slaniny. Povedala, že v žalúdku sa to aj tak všetko pomieša. Priznám sa, moje telo neoceňovalo túto stránku jej starostlivosti. Treba však povedať, že inak varila úžasne a bola veľmi milá.

Ako dieťa som bol schopný skonzumovať dosť zaujímavé jedlá. Všetka česť. Napríklad: ryžu s mliekom, mlieko s narezaným rohlíkom a cukrom, krajec chleba namočený do vody a cukru, alebo mrkvu s bielym jogurtom. Dnes som už oveľa konzervatívnejší: ryžu jem s kurčaťom, rožok s pomazánkou, chlieb radšej slnečnicový a mrkvu samotnú. To, že mrkva pomáha na zrak, pochopil jeden môj kamarát absolútne svojsky. Snažil sa ju tam dostať mechanicky. Paradoxne, skoro pri tom prišiel o zrak.

SkryťVypnúť reklamu

V súvislosti s jedlom môže ale napríklad taká pohostinnosť vyznieť dosť rozpačito. Keď slovenský junák, odchovaný na slanine a makovom koláči, navštívi Francúzsko, tak sa ľahko môže stať, že namiesto dezertu dostane kúsok syra. Alebo vám domorodci niekde v Južnej Amerike na znak úcty ponúknu misu plnú tučných bielych červov zaručene čerstvých. Nevziať si sa neodporúča. Keď prehliadneme vašu neslušnosť, tak netreba zabúdať, že vaši spoločníci sa ešte pred dvadsiatimi rokmi vážne zaoberali konzumáciou ľudí. Buďte preto opatrní. Alebo skúste navštíviť Taliansko a v miestnej pizzerii si doobjednajte kečup. Zaručujem vám, že do desiatich minút sa o tom dozvedia všetci zamestnanci a budete radi, keď včas utečiete. A napríklad v takom Turecku ako najväčšiu lahôdku ponúkajú pečenú baraniu hlavu. Dezert? Oči z už spomenutého zvieraťa. Nuž darmo, koľko ľudí, toľko chutí.

SkryťVypnúť reklamu

Na záver hádam zopár praktických rád. Neodporúčam si v Indii silou mocou objednávať hovädzie mäso. Dožadovať sa v suši bare tepelnej úpravy ryby by mohlo skončiť fiaskom. V Číne sa nenajedzte príliš pri odchode sa totiž ešte budete klaňať a nikdy nie ste takí hladní, aby ste museli v Kuala Lumpur jesť na ulici. Pardon, ešte posledná: mimo vlastnej kuchyne môže byť konzumácia fašírok adrenalínovou skúsenosťou.

Moja známa hovorieva: "Nejem nič, čo sa hýbe." Čiže v podstate: "Jem všetko, čo sa nehýbe." Ale viete čo, to je jedno, pretože som dosť hladný. Dosť hladný na to, aby som bol rád, že žijem aj preto, lebo mi tak fantasticky chutí. Dobrú ...

Autor: Zbyňo Džadoň

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 754
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 643
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 431
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 824
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 639
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 289
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 542
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 518
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu