Korzár logo Korzár Spiš
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Kežmarská "hotelovka" vychovala už štyroch majstrov Európy

V predvianočnom čase akoby sa roztrhlo vrece so spoločenskými akciami od výmyslu sveta. Organizátori koncertov, plesov, stretnutí, výstav a iných

podujatí sa predbiehajú, aby pripravili čo najzaujímavejší program pre uponáhľaných lovcov darčekov, zaneprázdnené gazdinky, nedočkavé deti a spríjemnili im hektické obdobie adventu.

V Kežmarku sa už tradične veľkej obľube teší podujatie, ktoré svojou atmosférou zapadá do predvianočnej mozaiky. V čase, keď ľudia začínajú finišovať s prípravami na sviatky, v Hotelovej akadémii Otta Brucknera prebieha záverečné dolaďovanie posledných detailov tradičných Vianočných gastrodní spojených s dňami otvorených dverí. Tento rok sa trojdňový gastronomický maratón začal 9. decembra. Hotelová akadémia už po jedenástykrát otvorila svoje brány a dovolila všetkým nahliadnuť do "zákulisia" školského života.

Skryť Vypnúť reklamu

Stovky Kežmarčanov i ľudí zo vzdialenejšieho okolia si tu do 11. decembra podávali kľučky. Vchádzali s očakávaním i zvedavosťou a odchádzali očarení a spokojní. Malí i veľkí mohli do sýtosti (ale len očami) obdivovať výstavu cukrárenských výrobkov, jedál studenej kuchyne, šikovnosť barmanov pri miešaní nápojov, ukážky zdobenia vianočného pečiva a slávnostné prestreté stoly, tzv. tabule, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani v prvotriednom hoteli. Všetky dielka boli súčasťou záverečných prác študentov tretích ročníkov a maturitných prác študentov piatych ročníkov. A veru bolo čo obdivovať.

Aj riaditeľka školy Sylvia Holopová bola s prácou študentov spokojná. "Nechali sme študentom priestor pre tvorivosť. Témy na slávnostné tabule si navrhli a stvárnili podľa vlastných predstáv. Nie je to jednoduchá záležitosť. Všetko potrebné si musia zaobstarať s vlastnou pomocou a musia pri tom prejaviť aj teoretické vedomosti. Musím však priznať, že naši študenti sú veľmi kreatívni a majú množstvo skvelých nápadov."

Skryť Vypnúť reklamu

Slávnostná tabuľa je stôl prestretý na základe nejakej témy tak, aby všetky detaily boli vo vzájomnej harmónii. Obrusy, stoličky, servisy, príbory, doplnky i bezprostredné okolie. Všetko musí byť prispôsobené danej tematike a inštalované tak, aby malo istú vypovedaciu hodnotu. Aj tentokrát sa študentom podarilo priniesť nové témy a ich stvárnenie bolo skutočne profesionálne.

"Pri hodnotení tabulí zasadá hodnotiaca komisia, zložená z učiteľov i odborníkov z praxe. Tento rok sa všetci zhodli, že toľko nových nápadov si zaslúži pozornosť, pretože ide skutočne o veci, s ktorými by sa dokázal stotožniť ktorýkoľvek hotelier," spokojne konštatuje S. Holopová.

Každá slávnostná tabuľa, ktorú prezentovali samotní tvorcovia, bola niečím zaujímavá. Aj témy boli rôznorodé. Európska únia, Piknik, Posledná večera, Halloween, Bussines dinner, a to ani zďaleka nie sú všetky. Každý si určite našiel takú, ktorá ho najviac zaujala. Pre riaditeľku to bola téma Poslednej večere. "Musím povedať, že ten nápad ma vyslovene zarazil. Je to totiž čosi nezvyčajné a takáto téma si vyžaduje aj perfektnú znalosť faktov z Biblie. Zosúladenie obsahovej stránky s gatronomickou tiež nebolo jednoduché, ale nakoniec som bola veľmi milo prekvapená, lebo žiaci to bravúrne zvládli."

Skryť Vypnúť reklamu

Aj ostatné lákadlá mali u návštevníkov výstavy veľký úspech. Nemalej obľube sa už tradične teší barmanská šou, na ktorej zruční študenti dokazujú, že aj zemská príťažlivosť sa dá obalamutiť. Na "lietajúcich" šejkroch mohli hostia oči nechať.

Pre najmladších mali hostitelia pripravenú Mikulášsku chalúpku, súťaže a hry a rozdávali sa dokonca aj medaily. Perníkové. V neposlednom rade boli pastvou pre oči i cukrovinky a cukrárenské výrobky, ktoré svojim zjavom a vôňou lákali k zahryznutiu. "Stáva sa nám, že na vystavených maškrtách si detičky veľmi rady pochutnajú. Keď prejde okolo stola väčšia skupina ľudí, zistíme, že nám chýbajú exponáty. Ale s tým už musíme rátať. Je to prirodzené a zvlášť pre deti," smeje sa S. Holopová.

Organizovanie takéhoto podujatia je síce náročná záležitosť, ale po rokoch skúseností už každý vie, čo má robiť. Učitelia i študenti navzájom spolupracujú a výsledkom je spokojnosť na každej strane. "Úspechy žiakov sú i úspechmi učiteľov a úspechmi školy. Naša škola má už 108-ročnú tradíciu a vždy patrila k špičke. Vychovali sme štyroch majstrov Európy, máme mnoho šikovných študentov v oblasti barmanstva i gastronómie, ktorí získavajú prvenstvá na rôznych národných i medzinárodných súťažiach. Podujatia, ktoré organizujeme sú vlastne formou výučby. Aj prostredníctvom nich vedieme študentov ku kreativite a flexibilite, čo je pre ich budúce pôsobenie v praxi veľmi potrebné," zhodnotila na záver S. Holopová.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 278
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 844
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 037
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 022
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 884
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 052
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 450
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 705
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 604
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 569
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Hrozby zabrali, ľudia prišli. Oravčania stáli v radoch už pred testovaním

Tri a pol percentu doteraz testovaných odhalili nákazu.

Čakanie na testovanie na Orave.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba aj test.

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop