podujatí sa predbiehajú, aby pripravili čo najzaujímavejší program pre uponáhľaných lovcov darčekov, zaneprázdnené gazdinky, nedočkavé deti a spríjemnili im hektické obdobie adventu.
V Kežmarku sa už tradične veľkej obľube teší podujatie, ktoré svojou atmosférou zapadá do predvianočnej mozaiky. V čase, keď ľudia začínajú finišovať s prípravami na sviatky, v Hotelovej akadémii Otta Brucknera prebieha záverečné dolaďovanie posledných detailov tradičných Vianočných gastrodní spojených s dňami otvorených dverí. Tento rok sa trojdňový gastronomický maratón začal 9. decembra. Hotelová akadémia už po jedenástykrát otvorila svoje brány a dovolila všetkým nahliadnuť do "zákulisia" školského života.
Stovky Kežmarčanov i ľudí zo vzdialenejšieho okolia si tu do 11. decembra podávali kľučky. Vchádzali s očakávaním i zvedavosťou a odchádzali očarení a spokojní. Malí i veľkí mohli do sýtosti (ale len očami) obdivovať výstavu cukrárenských výrobkov, jedál studenej kuchyne, šikovnosť barmanov pri miešaní nápojov, ukážky zdobenia vianočného pečiva a slávnostné prestreté stoly, tzv. tabule, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani v prvotriednom hoteli. Všetky dielka boli súčasťou záverečných prác študentov tretích ročníkov a maturitných prác študentov piatych ročníkov. A veru bolo čo obdivovať.
Aj riaditeľka školy Sylvia Holopová bola s prácou študentov spokojná. "Nechali sme študentom priestor pre tvorivosť. Témy na slávnostné tabule si navrhli a stvárnili podľa vlastných predstáv. Nie je to jednoduchá záležitosť. Všetko potrebné si musia zaobstarať s vlastnou pomocou a musia pri tom prejaviť aj teoretické vedomosti. Musím však priznať, že naši študenti sú veľmi kreatívni a majú množstvo skvelých nápadov."
Slávnostná tabuľa je stôl prestretý na základe nejakej témy tak, aby všetky detaily boli vo vzájomnej harmónii. Obrusy, stoličky, servisy, príbory, doplnky i bezprostredné okolie. Všetko musí byť prispôsobené danej tematike a inštalované tak, aby malo istú vypovedaciu hodnotu. Aj tentokrát sa študentom podarilo priniesť nové témy a ich stvárnenie bolo skutočne profesionálne.
"Pri hodnotení tabulí zasadá hodnotiaca komisia, zložená z učiteľov i odborníkov z praxe. Tento rok sa všetci zhodli, že toľko nových nápadov si zaslúži pozornosť, pretože ide skutočne o veci, s ktorými by sa dokázal stotožniť ktorýkoľvek hotelier," spokojne konštatuje S. Holopová.
Každá slávnostná tabuľa, ktorú prezentovali samotní tvorcovia, bola niečím zaujímavá. Aj témy boli rôznorodé. Európska únia, Piknik, Posledná večera, Halloween, Bussines dinner, a to ani zďaleka nie sú všetky. Každý si určite našiel takú, ktorá ho najviac zaujala. Pre riaditeľku to bola téma Poslednej večere. "Musím povedať, že ten nápad ma vyslovene zarazil. Je to totiž čosi nezvyčajné a takáto téma si vyžaduje aj perfektnú znalosť faktov z Biblie. Zosúladenie obsahovej stránky s gatronomickou tiež nebolo jednoduché, ale nakoniec som bola veľmi milo prekvapená, lebo žiaci to bravúrne zvládli."
Aj ostatné lákadlá mali u návštevníkov výstavy veľký úspech. Nemalej obľube sa už tradične teší barmanská šou, na ktorej zruční študenti dokazujú, že aj zemská príťažlivosť sa dá obalamutiť. Na "lietajúcich" šejkroch mohli hostia oči nechať.
Pre najmladších mali hostitelia pripravenú Mikulášsku chalúpku, súťaže a hry a rozdávali sa dokonca aj medaily. Perníkové. V neposlednom rade boli pastvou pre oči i cukrovinky a cukrárenské výrobky, ktoré svojim zjavom a vôňou lákali k zahryznutiu. "Stáva sa nám, že na vystavených maškrtách si detičky veľmi rady pochutnajú. Keď prejde okolo stola väčšia skupina ľudí, zistíme, že nám chýbajú exponáty. Ale s tým už musíme rátať. Je to prirodzené a zvlášť pre deti," smeje sa S. Holopová.
Organizovanie takéhoto podujatia je síce náročná záležitosť, ale po rokoch skúseností už každý vie, čo má robiť. Učitelia i študenti navzájom spolupracujú a výsledkom je spokojnosť na každej strane. "Úspechy žiakov sú i úspechmi učiteľov a úspechmi školy. Naša škola má už 108-ročnú tradíciu a vždy patrila k špičke. Vychovali sme štyroch majstrov Európy, máme mnoho šikovných študentov v oblasti barmanstva i gastronómie, ktorí získavajú prvenstvá na rôznych národných i medzinárodných súťažiach. Podujatia, ktoré organizujeme sú vlastne formou výučby. Aj prostredníctvom nich vedieme študentov ku kreativite a flexibilite, čo je pre ich budúce pôsobenie v praxi veľmi potrebné," zhodnotila na záver S. Holopová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš