s podobnou gastronomickou školou v Krakove. Mladí ľudia na oboch stranách získavajú cenné praktické skúsenosti a môžu svoje nadobudnuté zručnosti porovnávať. Prešovčania sú na tom vari o niečo lepšie, lebo prax vykonávajú v krakovských hoteloch. Poľskí študenti sa realizujú v reštaurácii Sen, ktorá patrí k SOUO.
Podľa riaditeľa Petra Kakaščíka úroveň študentov je síce porovnateľná, ale Poliaci si veľmi chvália najmä profesionálne vystupovanie našich (budúcich) čašníkov. Dôvodom bude zrejme aj fakt, že Krakovčania majú v študijnom procese menej praxe. "Pravidelne organizujeme dni slovenskej kuchyne v Poľsku a dni poľskej kuchyne u nás. Tie sa realizujú práve počas tohto týždňa v reštaurácii Sen a potrvá do piatku. Verejnosť má možnosť vychutnať si pripravené jedlá, ale aj porovnávať obe kuchyne."
Dodal, že na budúci rok budú môcť poľskí študenti praxovať v prešovskom hoteli Dukla a Krakovčania zase zabezpečia luxusnejšie hotely. Kakaščík dodal, že záujem žiakov praxovať v Poľsku je veľká a hoci v kuchyni sa dá neznalosť jazyka tolerovať, čašníci s tým mali vo veľkých hoteloch problémy. Vari aj preto začala SOUO organizovať kurz poľštiny pre svojich študentov.
Poľská kuchyňa je o niečo racionálnejšia ako slovenská, bohatšia na zeleninové jedlá, menej mastné a vraj aj jednoduchšie. Krakovské majsterky Bogumia Bolgórska a Seweryna Kureková v kuchyni prísne dozerajú nielen na prípravu jedál, ale aj na servírovanie zákazníkom. Prezradili nám, že v Poľsku sa stali medzi slovenskými jedlami veľmi obľúbené najmä parené knedle, kysnuté koláče, aké vraj nemajú konkurenciu nikde na svete, palacinky, šišky, plnené šampiňóny a vyprážaný syr. "Keď prídem na Slovensko, nikdy neodolám koláčom z kysnutého cesta ani knedlíkom a to som fajnšmeker. Slovenská kuchyňa za posledné roky urobila veľký krok dopredu. Učíme sa od vás, ale aj vy od nás," povedala nám Seweryna Kureková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš