Korzár logo Korzár Spiš

Krakovskí študenti a ich majsterky v Sne "kuchtia" poľské jedlá

Prešov - Stredné odborné učilište obchodné (SOUO) v Prešove už bezmála štyri roky organizuje výmenné pobyty študentov, odborných majstrov aj učiteľov

s podobnou gastronomickou školou v Krakove. Mladí ľudia na oboch stranách získavajú cenné praktické skúsenosti a môžu svoje nadobudnuté zručnosti porovnávať. Prešovčania sú na tom vari o niečo lepšie, lebo prax vykonávajú v krakovských hoteloch. Poľskí študenti sa realizujú v reštaurácii Sen, ktorá patrí k SOUO.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa riaditeľa Petra Kakaščíka úroveň študentov je síce porovnateľná, ale Poliaci si veľmi chvália najmä profesionálne vystupovanie našich (budúcich) čašníkov. Dôvodom bude zrejme aj fakt, že Krakovčania majú v študijnom procese menej praxe. "Pravidelne organizujeme dni slovenskej kuchyne v Poľsku a dni poľskej kuchyne u nás. Tie sa realizujú práve počas tohto týždňa v reštaurácii Sen a potrvá do piatku. Verejnosť má možnosť vychutnať si pripravené jedlá, ale aj porovnávať obe kuchyne."

SkryťVypnúť reklamu

Dodal, že na budúci rok budú môcť poľskí študenti praxovať v prešovskom hoteli Dukla a Krakovčania zase zabezpečia luxusnejšie hotely. Kakaščík dodal, že záujem žiakov praxovať v Poľsku je veľká a hoci v kuchyni sa dá neznalosť jazyka tolerovať, čašníci s tým mali vo veľkých hoteloch problémy. Vari aj preto začala SOUO organizovať kurz poľštiny pre svojich študentov.

Poľská kuchyňa je o niečo racionálnejšia ako slovenská, bohatšia na zeleninové jedlá, menej mastné a vraj aj jednoduchšie. Krakovské majsterky Bogumia Bolgórska a Seweryna Kureková v kuchyni prísne dozerajú nielen na prípravu jedál, ale aj na servírovanie zákazníkom. Prezradili nám, že v Poľsku sa stali medzi slovenskými jedlami veľmi obľúbené najmä parené knedle, kysnuté koláče, aké vraj nemajú konkurenciu nikde na svete, palacinky, šišky, plnené šampiňóny a vyprážaný syr. "Keď prídem na Slovensko, nikdy neodolám koláčom z kysnutého cesta ani knedlíkom a to som fajnšmeker. Slovenská kuchyňa za posledné roky urobila veľký krok dopredu. Učíme sa od vás, ale aj vy od nás," povedala nám Seweryna Kureková.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 297
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 769
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 580
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 762
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 744
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 395
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 692
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 526
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu