rokmi vymysleli na našej škole a doteraz si držíme organizátorskú taktovku. Prvý ročník Eurocupu bol v Interhoteli Dukla v Prešove, ktorého sa zúčastnilo trinásť trojčlenných družstiev. Druhý až deviaty ročník prebiehal v prešovskom Divadle Jonáša Záborského, jubilejný desiaty ročník sa konal v Mestskej hale v Prešove a tento rok sa súťaž opäť vráti na dosky Divadla Jonáša Záborského," uviedol riaditeľ Hotelovej akadémie v Prešove Jozef Šenko.
Počas jedenástich rokov sa menila aj koncepcia súťaže. Pôvodne začínali trojčlenné družstvá, ktoré miešali dva povinné nápoje. Komisári hodnotili technickú stránku a kvalitu nápoja. Mohli tam byť len maličké odchýlky, niekto prisypal viac ľadu, či prilial viac vody. Asi od tretieho ročníka koncepciu trošku zmenili a vytvorili tri kategórie nápojov, krátky nápoj short drink, dlhý nealkoholický nápoj soft drink a dlhý alkoholický nápoj long drink. Tak to bolo až do minulého roka. Postupom času však pribúdalo družstiev. Družstvá museli skorigovať na dvojčlenné. Neskôr súťaž rozdelili na dve časti, európsku, teda Eurocup a slovenskú, Slovakiacup. Prvé tri víťazné družstvá zo slovenského pohára postúpili automaticky do európskeho pohára, kde s nimi súťažili všetky zahraničné družstvá. V minulom roku ešte súťažili dvojčlenné družstvá a robili tri nápoje, bol i finálový nápoj.
"Vlani sme už mali štyridsať súťažných družstiev, čiže osemdesiat súťažiacich a v tomto roku sa nám prihlásilo štyridsaťpäť družstiev a osemdesiatdeväť účastníkov, čiže číslo zase podskočilo, tak sme sa rozhodli, že dvojčlenné družstvá budú miešať len dva nápoje. Finálový nápoj od tohto ročníka nebude. Ponechali sme krátky alkoholický nápoj a keďže je to školská súťaž, tak druhou kategóriou je nealkoholický dlhý nápoj, soft drink," povedal pre novinárov Šenko.
Jedinou školou, ktorá sa zúčastnila doposiaľ všetkých ročníkov, je partnerský Kijevskij technikum hoteľnoho hospodarstva na Ukrajine. Zo 16 prihlásených zahraničných súťažiacich už Eurocup navštívili družstvá z Nemecka, Poľska, Talianska, Maďarska, Čiech, či Macedónska. Nováčikom súťaže bude škola z Banja Luky v Bosne a Hercegovine. Na konci súťaže spočítajú body prvých troch ocenených družstiev v oboch kategóriach a výsledok vytvorí poradie súťaže jednotlivcov.
Európska asociácia škôl hotelierstva a turizmu v Luxemburgu prispela sumou 1000 euro na súťaž a po 100 euro na každú súťažiacu školu. Maximálny príspevok je pre pätnásť škôl. Organizátori počítajú so sumou 2 500 euro. Nadácia pre vzdelávanie v hoteliérstve zo Ženevy im poskytne 750 libier.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš