Spišská Belá - S pestovaním zemiakov na hornom Spiši to nie je beznádejné. Naopak, má perspektívu. Zhodli sa na tom odborníci počas 1. Spišského
Mira Kováčiková
Externý prispievateľ
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
zemiakarskeho jarmoku, ktorý sa v sobotu konal v Spišskej Belej.
"Vybrali sme si toto miesto z viacerých dôvodov. Predovšetkým je táto oblasť centrom zemiakárstva horného Spiša, sídli tu viacero inštitúcií, napríklad hlavná odrodová skúšobňa, ale aj družstvá, ktoré patria k jedným z najväčších množiteľov sadby na Slovensku. Nezanedbateľným je fakt, že táto oblasť má najbonitnejšiu pôdu z celého regiónu. To všetko dáva predpoklad na kvalitnú produkciu sadiva," uviedol jeden z organizátorov podujatia Bystrík Václav
Podľa jeho slov cieľom organizátorov bola dať impulz pestovateľom. Tradícia pestovania zemiakov na Spiši z rôznych dôvodov stagnuje, organizátori zemiakárskeho jarmoku ju chcú znovu naštartovať. "Chceli sme osloviť predovšetkým drobných pestovateľov, tí sa často trápia, nemajú jasno v odbyte, chceme im odbornými informáciami pomôcť," dodal B. Václav.
Slová o reálnej perspektíve pestovania zemiakov na hornom Spiši potvrdil aj riaditeľ regionálneho odboru Ministerstva pôdohospodárstva v Poprade Daniel Rataj. "Musíme sústrediť všetky sily na udržanie pestovania množiteľských zemiakov. Sadivová oblasť, v ktorej sa nachádzame, dáva predpoklad pre to, aby sme využili výhodu, ktorú máme. Sú totiž len tri krajiny, ktoré majú "čistú" sadbu, teda bez chorôb a škodcov Rakúsko, Slovinsko a Slovensko. Bolo by ideálne, keby sme túto výhodu vedeli zužitkovať aj pri vstupe do Európskej únie.," povedal D. Rataj. Podľa jeho slov pestovanie zemiakov má aj svoje riziká okrem tradičného rozkrádania je to aj neobmedzený dovoz kontaminovanej sadby. Tomu by mohla urobiť škrt dobrá legislatívna norma. Potvrdil tiež, že v ostatných rokoch sa zemiakov pestuje menej, vytláča ich lukratívnejšia repka olejná. Kým kedysi sa repka pestovala na zanedbateľných plochách, dnes predstavuje 8 percent osevov, pričom zemiaky len päť percent. "Zemiaky však majú perspektívu, treba sa ďalej venovať produkcii zdravej, nezávadnej sadby," dodal D. Rataj.
Slová odborníkov si na seminár prišli vypočuť aj drobní pestovatelia. Dozvedeli sa aktuálne informácie o chorobách a škodcoch, o tom, ako sa im brániť, či o nových možnostiach odbytu. Záujmu drobných pestovateľov sa potešil aj riaditeľ Výskumného šľachtiteľského ústavu zemiakárskeho vo Veľkej Lomnici. "Vstupujeme do Európskej únie a je dôležité, aby aj menší producenti vedeli, čo ich čaká, je pravdepodobné, že v sadivových oblastiach sa bude pestovať výlučne certifikované sadivo. Treba sa na to pripraviť," povedal Július Daniš. Ako dodal, je presvedčený, že na Spiši sa zemiaky pestovať budú a ľudia začnú uprednostňovať zemiaky domácich odrôd.
Spišský zemiakarsky jarmok má ambície prerásť v Spišskej Belej do tradície.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš