to už poľnohospodári pociťujú v živočíšnej výrobe, pretože im to nedovoľuje efektívne chovať hospodárske zvieratá. V médiách prebleskujú informácie, že na Slovensku sa znižujú ich stavy. Je to varovný signál, pretože ich stavy sa len nedávno začali stabilizovať po radikálnom prepade po roku 1990. Ohrozuje to aj výrobné kvóty. Od mája budúceho roku sa chystáme do Európskej únie (EÚ) a tá ich prideľuje podľa skutočne dosiahnutých výsledkov.
"Také sucho si nepamätáme," vyjadril sa pre náš denník predseda Šarišskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (ŠPPK) v Prešove a predseda Poľnohospodárskeho družstva Kapušany Vladimír Palša.
Doplnil ho podpredseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Stropkove a predseda Podielnického družstva Bukovce Ján Harvilko: "Ako príklad uvediem kukuricu. V minulom roku sme na každom steble mali dva šuľky. Tohto roku len jeden a samotné steblo je o polovicu tenšie. Sucho poznamenalo aj kvalitu krmovín."
Poľnohospodári v Bukovciach okolo 700 kusov hovädzieho dobytka a 1 800 oviec. Potrebujú preto značné množstvo krmovín. "Máme ich v podstate dosť pre seba, ale nemáme rezervu tak, ako sme ju mali po minulé roky," povedal J. Harvilko a dodal: "My prežijeme zimu a rok možno aj bez vážnejších problémov. Ale teraz v jeseni cítime obrovský nedostatok pastvy. Boli roky, keď sme ovce pásli do polovice novembra a v tomto roku ich už musíme dávať do maštale a prikrmovať. Už sme začali kŕmiť zo zásob, ktoré máme na zimu." Napriek tomu sa v Bukovciach stavy hovädzieho dobytka a oviec nechystajú znižovať, podobne ako sa na to zatiaľ nechystá nikto v celom svidníckom regióne.
Iná situácia je v prešovskom regióne, kde k znižovaniu stavu hospodárskych zvierat už dochádza. Na Regionálnom odbore Ministerstva pôdohospodárstva SR v Prešove nám túto skutočnosť potvrdili s tým, že najväčší pokles je u ošípaných. Celkové čísla za deväť mesiacov budú zosumarizované v pondelok. "Podniky, ktoré sú na hunte, predávajú stáda. Teraz sa dá nakúpiť strašne veľa dobytka, lenže to bude chýbať," uviedol svoje poznatky V. Palša.
Kapušianski družstevníci chovajú okolo 1 500 kusov hovädzieho dobytka, ale nechystajú sa jeho stav znižovať. "Ten tu musí zostať, lebo sa nedá deklarovať, že budeme udržiavať krajinu, budeme kosiť trávy a nebudeme mať komu ju dávať skrmovať. Veď tie trávy nebudem žrať ani ja s osadenstvom, ani obyvateľstvo. Aj nemecké, francúzske či talianske mlieko, z ktorého k nám dovážajú výrobky, je predsa z tráv. Tvrdím, že naša tráva je lepšia, pretože je čistejšia," rozhorčil sa V. Palša. Kapušianski družstevníci ešte teraz vyháňajú dobytok na pastviny, pretože v lete museli skrmovať už to, čo mali nachystané na zimu. Zásoby dopĺňajú aj teraz. Stavy hovädzieho dobytka chcú udržať aj za cenu nižšej úžitkovosti.
PD Kapušany však radikálne zníži stavy ošípaných. Pretože disponuje kvalitným plemenným stádom, pre zachovanie tradície si ponechajú len zopár kusov. "Ošípané je možné chovať tam, kde je výnos 60 metrákov na hektár a nie keď je 35 metrákov. Európska únia nám dala jasne najavo, aby sme robili to, čo sa vyplatí. Ona sa správa korektne, ale v únii je všetko dobré už rozchytané. Vyváženosť dnes nikoho nezaujíma. Povie sa, nevychádza ti, tak likviduj. Ale čo ďalej?" Podľa predsedu ŠPPK v Prešove veľa poľnohospodárskych podnikov sa už ani nesnaží riešiť túto situáciu, pretože nevidí východisko z núdze. Viac šancí poľnohospodári vidia po vstupe do EÚ. "Budú jasnejšie pravidlá, lebo tu sa každý rok menili aj dvakrát," zdôvodnil tieto nádeje V. Palša.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš