deň otvorených dverí. Pri tejto príležitosti učitelia, majstri odborného výcviku a samozrejme študenti pripravili pre návštevníkov ukážky pekárenských, cukrárenských, mäsiarskych či kulinárskych špecialít. Dievčatá z DOŠ sa zase pochválili ukážkami šperkov z prírodných materiálov či ročníkovými prácami. Blysli sa aj študenti nového oddelenia, ktorý SOU obchodné otvorilo len vlani a to aranžéri, ktorých výzdoba nenechala nikoho na pochybách, že z nich rastú odborníci s fantáziou. Podobne prekvapili aj predavači s výstavkou techniky a dizajnu balenia rôzneho tovaru a ako nám povedala zástupkyňa riaditeľa pre odborný výcvik Beatrice Blichová, o ich študentov majú v rámci praxe záujem mnohé prevádzky, vrátane veľkých obchodných domov.
V súčasnosti študuje na SOU obchodnom 674 žiakov dennou formou štúdia, v nadstavbovom štúdiu 97 a na DOŠ 257 dievčat. Na otázku, akú kapacitu má škola, respektíve koľko prvákov môžu prijať v nasledujúcom školskom roku, reagovala zástupkyňa riaditeľa Viera Knapíková. "Pôjde okolo 250 žiakov a musím povedať, že s naplnenosťou tried nemáme problém, skôr naopak. O niektoré odbory je taký veľký záujem, že nám je niekedy ľúto, keď nemôžeme vyhovieť všetkým záujemcom. Bolo to tak aj v prípade oddelenia aranžérstva, keď na trhu vznikla potreba tejto profesie, ale rozhodli sme sa otvárať ho vždy po dvoch rokoch, aby nevznikol prebytok. Inak, naši absolventi sa dobre uplatňujú v praxi. Mnohé prevádzky si už v rámci praxe môžu overiť ich kvality a ak sa osvedčia, ponúknu im pracovnú zmluvu."
Potvrdili nám to aj dvaja budúci čašníci pri ukážkovo prestretej tabuli. Isté skúsenosti už nadobudli počas letných brigád a keď sme sa ich opýtali, či nemajú obavu z toho, že po skončení štúdia nenájdu prácu, bez váhania to popreli. "Pokúsim sa získať prácu v zahraničí, lebo je lepšie ohodnotená, hoci doma by to bolo príjemnejšie. O prácu sa nebojím," povedal nám Pavol Sekelský zo Starej Ľubovne.
Napokon, isté skúsenosti so zahraničím už kuchári a čašníci nadobudli počas výmenných brigád v poľskom Krakove, ktoré organizujú vždy v marci a októbri. "Partneri boli s našimi žiakmi spokojní a dohodli sme sa, že tento rok ich umiestnia do významných reštaurácií v centre Krakova, ale ponúkli nám možnosť praxovať aj v iných prímorských mestách. Práve preto teraz organizujeme rýchlokurz poľštiny, keďže jazyková zdatnosť je nevyhnutná," dodala Blichová.
Faktom je, že na znalosti jazykov bazírujú a na oboch školách sa vyučuje angličtina, nemčina, ruština a až do vlaňajška aj francúzština. Teoretickými vedomosťami, ale aj zručnosťami a znalosťami o súčasných trendoch pripravujú svojich absolventov pre európsky trh práce.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš