Korzár logo Korzár Spiš
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Osobné údaje o vlastníctve bytu sú tajné, bez nich sa však nedá nič robiť...

Prešov - Ochrana osobných údajov môže byť problémom. Svoje o tom vedia manželia Trojanovičovci. Vojtech Trojanovič je predsedom bytovej samosprávy na

Exnárovej 13 - 15 v Prešove.

"Na bytovej schôdzi som sa pýtal, ako môže niekto odkúpiť byt, keď má nevysporiadanú pohľadávku voči družstvu," povedal nám o začiatku ťahaníc s Bytovým družstvom (BD) V. Trojanovič. Vo verejne prístupnom spravodaji BD, ktorý následne vyšiel, bolo uvedené, že spomínané pohľadávky (išlo o čiastky 9315 a 3200 korún) boli postupne vyrovnané, a nasledovala veta: "Po preverení bolo zistené, že uvedený byt nie je v osobnom vlastníctve, čím diskutujúci zavádzal prítomných delegátov."

Skryť Vypnúť reklamu

Manželia Trojanovičovci sa cítia byť týmto výrokom dotknutí. Vojtech Trojanovič ako predseda bytovej samosprávy, totiž disponuje dokumentom, kde je napísané, že o vlastníka bytu skutočne ide. Keď zbieral podpisy pod vyjadrenie k projektu kotolne a jej realizácie, na tlačive boli kolónky meno/priezvisko a podpis (súhlasím/nesúhlasím), ktorý bolo treba zapísať do kolónky nájomník, alebo vlastník. Spomínaný pán sa podpísal ako vlastník.

Predseda Bytového družstva Miroslav Sopko pripustil, že ide o hru so slovíčkami, ale "musíme dodržať literu zákona". Zdôraznil, že si vyjadrenia predsedu bytovej samosprávy ešte raz prehral z pásky. "Povedal doslova, že on zistil, že si dotyčný pán odkúpil byt, čo nebola pravda. Keby povedal konkrétne, že sa mu podpísal do kolónky vlastník, bola by to iná situácia." Miroslav Sopko preto trvá na tom, čo bolo napísané v spravodaji.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri tomto probléme však zďaleka nešlo iba o hru so slovíčkami. Skutočný problém je inde. Vojtech Trojanovič chcel zistiť, či ten pán je, alebo nie je vlastníkom bytu. Preto požiadal Bytové družstvo o stanovisko, ale nepochodil. Údaj mu odmietli poskytnúť s odôvodnením, že sa naň vzťahuje zákon na ochranu osobných údajov. Lenže na čerpanie väčšieho množstva prostriedkov z fondu opráv je potrebný súhlas väčšiny vlastníkov, takže predseda bytovej samosprávy potrebuje vedieť, kto je vlastníkom a kto nájomníkom. "Kde má teda predseda bytovej samosprávy dostať takúto informáciu? Ako postupovať, keď niekto poskytne nepravdivý údaj, o tom či je, alebo nie je vlastníkom?," pýta sa pani Trojanovičová.

Problém s utajovaním údajov pripúšťa aj predseda BD M. Sopko. "Je to pravda, môže vzniknúť začarovaný kruh." Uviedol, že takúto situáciu zvyknú riešiť dvomi spôsobmi. Prvým je, že keď je schôdza bytovej samosprávy, príde na ňu on ako štatutár BD, ktorý disponuje osobnými údajmi. "Môžem to odtajniť, ak to tak nazveme, v prípade, že tí, ktorí tam bývajú, si to odhlasujú na schôdzi. Samozrejme, nesmie tam byť nikto cudzí." Druhou možnosťou je, že vlastníci či nájomníci "dajú písomný súhlas na to, aby predseda bytovej samosprávy mohol disponovať ich osobnými údajmi".

Skryť Vypnúť reklamu

Problém je teda zrejmý. Na jednej strane je údaj o vlastníctve bytu tajný, na druhej strane, predseda bytovej samosprávy bez jeho znalosti nemôže konať. Napríklad pri takom projekte, akým je realizácia kotolne. Prostredníctvom Prešovského občianskeho fóra sa manželia Trojanovičovci s týmto problémom obrátili aj na Úrad na ochranu osobných údajov. Ani odtiaľ sa však toho veľa nového nedozvedeli. Úrad potvrdil, že Bytové družstvo postupovalo správne, keď im odmietlo vydať údaj o tom, či daný pán je majiteľom bytu. Ide totiž o "ekonomickú identitu dotknutej osoby".

Na otázku Ako má postupovať predseda samosprávy, ak mu niekto neposkytne pravdivý údaj (pri vyjadrení k investícii nad 5000 Sk)? a rozpísané podrobnosti úrad reagoval opatrne. "Úlohy Úuradu na ochranu osobných údajov sú dané zákonom - konkrétne paragrafom 38 zákona č. 428/2002 Z. z., ktorého ustanovenie pre jeho rozsiahlosť nebudem citovať... Medzi týmito zákonom uloženými úlohami a medzi ďalšími povinnosťami nášho Úradu nie je jediné ustanovenie, ktoré by ukladalo povinnosť poskytovať výklad zákona do takých podrobností, aké vyžadujete," píše sa v odpovedi podpísanej predsedom Úradu na ochranu osobných údajov Pavlom Husárom. Ďalej uvádza, že nemá dostatok podkladov od žiadateľov, preto odporúča využiť práve služby niektorej z komerčno-právnych kancelárií.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  2. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  3. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  7. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  8. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  9. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 120
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 262
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 021
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 714
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 652
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 504
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 327
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 494
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 275
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 089
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.
Ilustračné foto.
Píše Juraj Buzalka

S tyčinkou v nose tvoríme históriu

Politické spoločenstvo sa deje prostredníctvom rituálov.

Ilustračné foto.
Leonardo DiCaprio

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop