informácie zástupcu riaditeľa Štátneho zdravotného ústavu (ŠZÚ) v Prešove Michala Kutáša, nárast tvorí 4,4 percenta, čo znamená chorobnosť 141,5 ľudí na stotisíc obyvateľov.
Zaujímalo nás, ako sa vyvíja epidemiologická situácia v okrese Bardejov kde, kde ako sme už informovali, vzniklo ohnisko salmonely v dvoch stravovacích prevádzkach. Vtedy ochorelo osem stravníkov po konzumácii námorníckeho mäsa s ryžou. Hygienici okamžite začali skúmať prevádzky a urobili protiepidemiologické opatrenia.
"Epidémia ďalej pretrváva, hlásených je celkom 37 chorých. Po prvých šetreniach a zistení, že v jednej prevádzke boli štyri osoby spomedzi personálu pozitívne na salmonelu, bol vydaný zákaz prevádzky v tomto stravovacom zariadení," uviedol Kutáš.
Na našu otázku, či budú nasledovať aj ďalšie sankcie odpovedal, že aj zastavenie prevádzky je postihom, ale nevylučuje, že po skončení šetrenia bude nasledovať aj finančná pokuta.
Aj v jednej prešovskej rodine ochorelo osem ľudí z desiatich po konzumácii francúzskych zemiakov a mrazených zákuskov domácej výroby. Zdroj nákazy zatiaľ hygienici neodhalili, ale podľa Kutáša zrejme pôjde o zákusky.
Autor: ak
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš