zbierajú počas žatvy. Tá sa už u ozimnej repky skončila. Bez zveličovania sa dá povedať, že úroda bola biedna.
"Je to jedna z najslabších úrod," povedal nám predseda Podielnického družstva Bukovce a podpredseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Stropkove Ján Harvilko. Dané to bolo nielen nedostatkom vlahy počas vegetačného obdobia, ale najmä nepriaznivou zimou.
Vo svidníckom regióne poľnohospodári zasiali ozimnú repku na 660 hektároch, ale po zime ju museli vyorať z 589 hektárov. Zostali len paberky a asi by najlepšie spravili, keby vyorali aj zvyšné hektáre tejto ináč finančne lukratívnej plodiny. Poľnohospodári zobrali tohto roku úrodu repky ani nie po jednej tone z hektára, keď predtým priemer dosahoval okolo dvoch ton z hektára. Namiesto zisku zaevidovali straty.
Keďže u repky je zaužívané predfinancovanie úrody odberateľom, niektoré poľnohospodárske podniky budú mať problémy. J. Harvilko to vidí takto: "U mnohých podnikov bude taký stav, že nebudú mať čím vyrovnať zálohu. Len - len že sa našlo repky na zálohu, ale pre výrobcu už prakticky nezostalo nič."
Poľnohospodári tak celý rok dreli nadarmo. Príčinu tohto stavu vidia predovšetkým v počasí: "Treba sa vrátiť aj do jesene minulého roku, ktorá bola katastrofálna."
Autor: suš
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš